Orosz pirogot és mongol húsgombócot is kóstolhat Göcsejen

A lengyel, a  mongol, az orosz és az ukrán konyha hagyományos étkeit tálalják fel szombaton a Göcseji Falumúzeumban, a gasztronómiai napon kulturális programokkal, kiállítással is várják az érdeklődőket - mondták el a szervezők szerdán, sajtótájékoztatón.

A fesztivál házigazdái a Zalában letelepült, távolabbi országokból érkezett emberek, családok lesznek. A más nemzethez tartozó fiatalok Göcsejben "elvesznek, mert nincsenek kapcsolataik", ezért örültek a lehetőségnek, hogy találkozhatnak a régebb óta itt élő honfitársaikkal, akik segíthetik őket a beilleszkedésben - mondta el a kezdeményezésről Molnárné Raposa Irén osztályvezető.

A hagyományos nemzeti ételek egy részét a helyszínen sütik-főzik, míg a bonyolultabb, időigényesebb gasztronómiai remekeket konyhakész állapotban viszik majd el a falumúzeumba. A lengyelek - mintegy kapcsolódva a göcseji alma évéhez - kelkáposztás almasalátával készülnek, a mongolok pedig marhahúsból készítenek speciális húsgombócot.

Az oroszok káposztával töltött pirogot sütnek - ismertette Udvarenko Ruszlán. Az orosz és ukrán konyha "szakértője" szerint az orosz konyha nagyon összetett, de az egyik legősibb ételnek számító pirog az egész országban elterjedt. A szokások persze tájegységenként változnak, így a sóstésztát szinte bármivel - főtt tojással, gombával, darált hússal - megtölthetik. Az ukránok borscs levest főznek, amit ugyancsak változatos módon lehet elkészíteni. Pontos receptje nincs, a céklás, káposztás, tejföllel ízesített ételbe a szakács fantáziája szerint kerülhet krumpli, vagy akár hús is. Ehető hidegen, melegen, de ha gazdag alapanyagot használ a szakács, akár egytálétel is lehet - magyarázta Udvarenko Ruszlán.

Az elkészült étkek a kora délutáni órákban kerülnek a nemzetek asztalára, ekkorra már kisülnek a kenyérlángosok is a falumúzeum kemencéiben. A nemzeti ételeket egy órán át megkóstolni, a szamovárban viszont egész nap lesz frissen főzött, meleg tea.

A programot kirakodóvásár, kézműves munkabemutatók színesítik. Fellép a tótszentmártoni Kulturális Egyesület Vegyeskórusa és a fesztivál vendége lesz Alexander Horsch is, aki a régi hangszereket - például a tilinkót, a csontfuvolát, azaz a lulukot, és a fifiket - szólaltatja meg.

A Zalacsébi fatemplomban a budapesti Lengyel Kulturális Intézet anyagából nyílik kiállítás. A tizenöt tablóra, molinóra felkasírozott installáció szinte teljes egészében átfogja a lengyel kortárs művészetet.

A lengyel kultúrát bemutató a kiállítás egy hónapon át tekinthető meg a Göcseji Falumúzeumban.

Forrás: MTI


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.