Összefogással tovább nőhet a gasztroturizmus szerepe

Az Utazás kiállítás első napján tartott szakmai fórumon elsőként dr. Somogyi Zoltán, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) főtitkár-helyettese trendriportjában ismertette a világ turizmusának alakulását.

2014-ben a UNWTO jelentése szerint 4,7 százalékkal nőtt a világ turizmusa. Európa részesedése ebből még mindig 52 százalék, és ezt az igen magas részarányt 3,9 százalékos növekedéssel megfejelte tavaly. Európán belül igazi motornak a dél-európai országok bizonyultak, de a stagnáló Kelet-Európából kiemelt teljesítményt nyújtott Magyarország a maga 13 százalékos növekményével. Ázsia-Óceánia részaránya a világturizmusból 23%, és várhatóan tovább növekszik. Nagyot nőtt Amerika is, 16 százalékos részarányához nagyban hozzájárult az USA megkönnyített vízumkiadási gyakorlata. Afrika részaránya 5%, a Közel-Keleté 4%.

A legnagyobb százalékos növekedést produkáló küldőországok sorrendje átrendeződött: Kína, India, Szaúdi-Arábia nőtt, Brazília stagnált, Oroszország pedig visszaesett. A bevételek növekedése a nemzetközi érkezések számát követi, de a recesszió miatt lassabb ütemben.

Előrejelzések

Idénre várható növekedési előrejelzések Európára +3 százalékot, Ázsiára és Amerikára +5-5 százalékot mutatnak, míg Afrika és a Közel-Kelet turizmusának növekedése a bizonytalan politikai helyzete miatt megjósolhatatlan. 2020-ra a vendégérkezések száma a világon valószínűleg eléri az 1,4 milliárd főt.

Fontos a gasztroturizmus

A nemzetközi turizmus alakításában a gasztronómia szerepe igen fontos: ez olvasható a UNWTO „Global Report on Food Tourism” című tanulmányában.

A felmérés kérdőívek összesítése alapján készült, ezért néha szubjektív megítéléseket is tartalmaz. A kérdőívet visszaküldők 88,2 százaléka egy ország turisztikai arculatának kialakításában a gasztronómiát meghatározó elemnek tartja. 67,6 százalékuk azt jelezte, hogy országuknak van saját gasztronómiai márkája. Ennek kiépítéséhez és fenntartásához sokféle eszközt bevetnek (rendezvények, kiállítások, főzőversenyek, gasztro- és borutak, főzőiskolák). A márkához „arcok” kellenek, a média szerepe és használta a sztárszakács ismertté tételében óriási. A gasztronómiából származó bevétel becslések szerint a turizmusénak mintegy 30 százalékát adja.

A gasztroturizmus regionális jelenség, természetesen ezen nagyobb területek értendők, mint a magyar megyék (például Katalónia). Nálunk a desztinációk összefogása lenne hatékony. A gasztroturizmus fejlődésének gátja, hogy a turizmus és gasztronómia együttműködésére nincs koordináló szervezet, és gyakran az összefogást a vetélkedés váltja fel. 


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?