Padova: zarándokváros Szent Antallal és Galileivel

Aki az ókori és a középkori építészet kincseire kíváncsi, utazzon el az észak-olaszországi Padovába. Ez a város amellett, hogy fontos kulturális központ, magán hordozza az olasz történelem jelentős emlékeit, és megőrizte a régi idők környezetét.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amikor a csoportunk leszállt az autóbuszról, a szemben levő városkapu mögött Olaszország egyik legnagyobb terét pillantottuk meg. Gyalogosan haladtunk a hosszan elnyúló és méreteiben meghökkentő téren. Ezt a helyet reggelente a vásározók töltik meg, akik főleg ruhákat és háztartási cikkeket kínálnak az érdeklődőknek. A környéken körös-körül egymáshoz szorosan illeszkedő, zsalugáteres házak és egy nagy templom látható.

A téren több mint nyolcvan olyan szobrot helyeztek el, amelyek a város hírességeit idézik fel a látogatók előtt. Ezek egy szökőkút mellett körben láthatók, melyek mentén sétautakat építettek. De van itt más is, például a magyar származású Báthory István szobra, aki az egykori erdélyi fejedelem azonos nevű unokaöccse volt, Padovában tanult, aztán később országbíró lett.

A matematikus dobogóját ma is őrzik

A sétánkon sok érdeklődő járókelővel találkoztunk, nemcsak helybeliekkel, hanem turistákkal is, akik nem csupán szemlélődtek, hanem vásároltak is. Mint megfigyeltük, ez a kép az ebéd utáni órákig uralta ezt a pazar, szobrokkal teli és vízeséssel díszített főteret. Miután az árusok összepakoltak, a környező üzletek és a fagylaltozók vették át a szerepüket.

Tovább sétálva a belvárosban pompás helyeket találtunk. Így az ősi egyetem épületét, amelyet 1222-ben alapítottak és azóta is az egyik leghíresebb alma mater Európában. Ma is sokan tanulnak a falai között a kontinens különböző országiból érkező fiatalok, akik jól érzik magukat ebben a városban. Valamikor főleg lengyel, magyar és német ifjak jöttek ide jogot tanulni. A körükben igen népszerű volt Padova.

Ezen az egyetemen tanított egykor matematikát Galileo Galilei (1564-1642), akinek a fából készített dobogóját ma is őrzik és bemutatják a turistáknak. De Padovában tanult a lengyel származású, később világhírnévnek örvendő csillagász, Nikolausz Kopernikusz (1473-1543) is, akire szintén büszkék a város lakói.

A legboldogabb éveit itt töltötte

Galileo Galilei a szülővárosából, Pisából érkezett Padovába, ahol az egyetemen jó munkalehetőségeket talált. Közel két évtizedet töltött ebben a városban. A feljegyzések szerint ezek voltak a tudós életének legtermékenyebb és valószínűleg legboldogabb évei. Itt folytatta a mozgások tanára vonatkozó alapvető vizsgálatait, és Padovában dolgozta ki a szilárdságtant is. Ezek mellett hőmérőt készített, amellyel nagy szolgálatot tett a tudománynak. Galilei az általa szerkesztett távcsővel fontos csillagászati megfigyeléseket is végzett. A tudós nagy érdeme volt, hogy a kísérleteivel és az általa feltárt tényekkel a modern természettudományok úttörője lett.

Bizánci kupolák, harangtornyok

A helybeliek mellett naponta messzi földről érkező zarándokok sokasága keresi fel a XIII. században épült Szent Antal-bazilikát, hogy Padova védőszentjének sírjánál fohászkodjon. Ez a hely a város kiemelkedő szellemi és művészeti értékeit hordozza a korábbi századokból. Egy monda szerint ha valaki megérinti a Szent maradványait és kíván valamit, akkor az teljesülni fog. De a látvány sem maradt el, mert a monumentális méretű, belső díszítésekben, freskókban gazdag bazilikát árkádos udvarok, bizánci kupolák, valamint a minarethez hasonló harangtornyok uralják. Az idei érkező nagyszámú turista legfőbb vágya, hogy megérintse a Szent Antal csontjait őrző márványkoporsót.

Ereklyeként mutatják Szent Antal földi maradványait

Ezen a helyen a hívők elpanaszolják bajaikat és Szent Antal segítségét kérik. Így sokan vigasztalást találva távoznak a bazilikából. Az elmúlt évszázadokban Szent Antal koporsóját ritkán nyitották fel azért, hogy megóvják. A dokumentumok szerint először 1263. április elején került erre sor, amikor a bazilika elkészült, és Arcellából odavitték a holttestet. Ekkor Bagnoregiói Bonaventum atya fedezte fel, hogy Szent Antal nyelve a hosszú idők során csaknem épségben megmaradt. Azóta egy értékes ereklyetartóban őrzik. Később, 1350-ben újra felnyitották a koporsót és szent földi maradványainak azonosítására kivették a csodatevő állcsontját, amit egy másik értékes ereklyetartóba helyeztek el. Legutóbb 1981-ben vizsgálták át a koporsót ismét a szakértők. A két ereklyét – sok érdeklődő közepette – láthattuk a bazilikában.

Ahol Goethe is megpihent

A főtemplom előtti téren magas talapzaton áll az egykori híres reneszánsz kori alkotóművész, Donatello (1386-1466) bronzból formált szobra, amely a lovon ülő néhai zsoldosvezért, Gattamelatát ábrázolja. A világhírű műalkotást ott jártunkkor is sok turista fényképezte és filmezte. Akik pedig szeretik a természetet, azoknak ajánlották a padovai botanikus kertet, amely az egyik legrégebbi ilyen jellegű építmény Európában. Még 1545-ben nyitották a velencei szenátus rendeletére, hogy főleg gyógynövényeket termeljenek. Ezek mellett számos ritka és régi növényfaj is megtalálható itt, mint például a Szent Péterről elnevezett pálma. De a ritka orchideáktól a közönséges csalánig sok mindenben gyönyörködhetünk.

A legérdekesebb látnivalónak Goethe pálmáját tartják, amit 1585-ben ültetettek. Ez a növény a híres német költőt is megihlette, amikor a metamorfózisáról – az átalakulásról – írt. A kertben megcsodálhattuk még a ciprusokat, a narancsfákat és a kaktuszokat is.

Ezt követően a padovai Régészeti Múzeumban feltárt római kori leleteket, síroszlopokat és egyiptomi kincseket láthattunk az egykori Anfiteátrum fennmaradt darabjai mellett.

Dante száműzetése Padovába

A padovai belvárosban látható az a ház, amelyben 1305-ben töltötte száműzetését Dante Alighieri (1265- 1321), az olasz és a világirodalom kiemelkedő alakja. Miután közszereplő volt, politikai okokból száműzték. Emlékét ma is tábla őrzi a ház falán. Talán kevesen tudják, hogy Dante a Padovai Egyetemen előadásokat hallgatott az ókori epikusokról, majd csillagászatot is tanult. Egy évvel később hagyta el Padovát és más helyre költözött. Száműzetésében írta halhatatlan művét, az Isteni színjátékot. Érdekesség, hogy Liszt Ferenc, a nagy magyar zeneszerző ennek a műnek a hatására komponálta zongorára a Dante-szonátát.

Kereskedőváros nemzetközi vásárral

Padova ékessége az 1218-ban épített Igazság Palotája, amelyet a helybeliek "szalonjaként" emlegetnek. Az épületet mindössze egyetlen nagy teremből álló legfelső része alapján nevezték el ennek. Ott késő-gótikus freskók láthatók, amelyek 1420-ban egy tűzvész következtében rongálódtak meg. Ennek ellenére ma is sokan megcsodálják.

Padova a régi műemléki jellegét megőrizve napjainkban élénk és modern kereskedőváros. Sok iskola és a híres egyetem is működik, ennek köszönhetően a fiatalok kiemelkedő városa Európában. Minden év nyarán nemzetközi vásárt tartanak itt, amely a több kontinensről ideérkező üzletemberek fontos találkozóhelye.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.