Podkarpackie: ősi városok, kastélyok, gyógyüdülők

Csupán négy-öt órás autóút, és máris vallások, etnikumok, kultúrák keveredésének műemlékekben, látnivalókban meglepően változatos és gazdag, de általunk kevésbé ismert világába jutunk.

A Kárpátok szelídülő előhegyei és dombjai itt simulnak lassan síksággá, a régió majd fele természetvédelmi, tájvédelmi körzet. Összefüggő erdői csodálatos zöld tengert formáznak, ha nem is teszünk mást, csak mélyet szippantunk a levegőből, máris egy ózonkúrát vettünk. Lengyelország hozzánk nemcsak földrajzilag közeli régiója ez a Magyarország egyötödének megfelelő nagyságú terület. E vidéket nagyon szoros, több évszázadra visszatekintő kereskedelmi, kulturális szálak kötik Magyarországhoz. A Habsburg Monarchia révén egy ideig közös államhoz tartoztunk. Nincs olyan városa, ahol ne figyelmes szeretettel ápolnák a magyar vonatkozású emlékeket.

Ősi városok

Az ősi városok sorát talán kezdjük a Nagy Kázmér alapította Krosnóban, melynek gazdagságát a magyar borokkal való kereskedés alapozta meg. A főtér középkori lábas házai alatt pincék őrizték a becses nedűt és egyéb portékákat. (Ezt a célszerű megoldást a régió minden, többnyire kereskedésből élő városában alkalmazták). Krosno egykori gazdagságáról díszes, gyönyörű barokk belsejű 14-15. századi templomok, kolostorok, érdekes látnivalókkal tömött múzeumok tanúskodnak. A mai Krosno Lengyelország legnagyobb és leghíresebb üveggyártó központja. A Glass Heritage Centre interaktív múzeum, a látogatók maguk is kipróbálhatják az üvegfújás művészetét, és a kézműves üvegművészet minden fázisát megtekinthetik. Minden év augusztusában több napos ünnepségen emlékeznek a magyar borok kereskedelmére, magyar borkóstolóval egybekötve. Rzeszów hangulatos főterét ugyancsak évszázados lábas házak körítik: alattuk 25, több átjáróval összekötött pincéből földalatti turistaútvonalat alakítottak ki.

A városnéző túra állomásai közé tartoznak a Benedek- és a Piarista-rendek építette templom-kolostor-együttesek, a Lubomirski főnemesi család téli és nyári palotái, és a ma kiállítóhelyként hasznosított Zsinagóga. Jaroslaw már 1322-ben városi rangot kapott, nem a király, hanem főrangú lengyel családok jóvoltából. Nem véletlenül, hiszen európai hírű kereskedelmi központ lett. Azon magaslatok egyikén épült, amely alatt már a síkvidék kezdődik, impozáns, védőbástyás, nyolc kapus városfalából ma is nyolcszáznegyven méternyi látható. Nem mindennapi a kilátás innen, a tájra és a történelemre egyaránt: a városfalra épült Benedek-rendi női kolostorban egykor II. Rákóczi Ferenc kíséretével együtt hosszabb időt töltött.

A főtér gyöngyszeme a kereskedésből meggazdagodott olasz nagypolgár Orsetti család 16-17. századi reneszánsz háza. A szépen helyreállított épülethez hasonlóból sokat építettek a tehetős jaroslawi polgárok. Az Orsetti-ház a mai „shopping centerek” késő középkori elődje. Az utcafront árkádjai alatt már kezdődött a vásárlás. A ház tágas előterébe befértek az áruszállító lovaskocsik. A fedett belső udvaron, a földszinten körben és a galériás emeleteken, több szinten sok, különféle portékát árusító üzlet sorakozott. A ház alatt pedig többszintes pincerendszer szolgált raktározásra, szükség esetén az elrejtésre. Przeworsk középkori városházát most újították fel: a tornyából szép kilátás nyílik a középkori városkára. Híressége a védfallal körülvett gótikus Fara templom, melynek kápolnájában felépítették a jeruzsálemi Krisztus-sírtemplom kicsinyített mását. A 15. századi Benedek-rendi kolostor és templomegyüttes a Szt. Jakab zarándokút egyik lengyel állomása. Jaroslawban magyar elnevezésű utca torkollik abba a kicsi térbe, ahol kopjafás emlékmű jelzi a lengyel-magyar barátság fontosságát. Sanok, a régió jelentős városa a festői San folyó partján, természetvédelmi területek határán fekszik. A Halicsi hercegség idején 1150-ben már felbukkan neve a krónikákban. Egy gótikus erődből reneszánsz stílusban átépített egykori királyi várból remek kilátás nyílik a mindenféle szabadtéri sportolásra alkalmas vidékre. Termeiben több állandó kiállítás mellett Lengyelország legértékesebb ikongyűjteményében gyönyörködhetünk. A hangulatos piactéren, majd több katolikus és ortodox templom, valamint zsinagógák, eklektikus középületek és magánvillák között sétálva régi ismerősre bukkanunk: Svejk, a derék katona bronzszobra üldögél egy padon. Hasek regényhősének abszurd kalandjai többek között Sanokban játszódnak.

Erdők, faházak, fatemplomok, gyógyüdülőhelyek

Amerre jártunk, szinte egybefüggő lombos erdők kísérték utunkat. Érthető, hogy a régióban a fából építkezés igen magas színvonalra fejlődött. A több évszázados szakrális építmények közül sokat ma is "in situ" megcsodálhatunk. Több közülük az UNESCO világörökség listáján szerepel, mint a Blizne-ben megtekintett, gótikus fatemplom különlegesen gazdag belső díszítéssel, bibliai jelenteket ábrázoló középkori falfestményekkel. Az ország legnagyobb, a hagyományos fa-építkezést bemutató skanzenjét (Museum of Folk Architecture) is a régióban, Sanok külterületén építették fel. 150 fából készült házat, műhelyt, szél- és vízimalmot, több templomot láthatunk itt. A „Galíciai piactéren” sok házban ma is működik az órásmester vagy a pék, de megnézhetjük a kocsma, a posta, a szatócsbolt vagy egy zsidó család házának belsejét is. A hatalmas, érintetlen erdőkkel beborított szelíd hegyek festői völgyeiben több helyen, már századokkal korábban gyógyüdülők alakultak ki. A hagyomány szerint Báthory István orvosa fedezte fel Lengyelország második legrégibb gyógyüdülőhelyét, Iwonicz-Zdrójt. A gyógyhatást az ózondús levegő, a csend, a nyugalom, a magas ásványi anyag tartalmú, ivókúrára alkalmazott források biztosítják ma is. Iwoniczban teljes erővel folyik a felújítás, gyönyörű a park, gondozottak a faerkélyes szanatóriumok és szállodák, ivó- és zenepavilonok, frissen tatarozottak az éttermek, kávézók és böngészni való üzletek. A szép környék ápolt gyalogútjai az aktív kikapcsolódásra hívnak.

Kastélyok, várak, udvarházak

Turistaszemnek gyönyörűség, hogy ezen az ugyancsak hadak járta vidéken meglepően sok nagyvonalú, nemesi kastély maradt szinte eredeti szépségében fenn. Ilyen a leggazdagabb lengyel főnemesi családok közé tartozó Lubomirskiak, majd a Potockiak szemkápráztató pompájú lancuti várkastélya. Az 1600-as évek közepén épített, zárt négyszögű, négy sarokbástyás, egykor erődszerű épületkomplexumot szabályos, ötszögű sánc és várárok is védte. Okkal, mert sűrűn jártak errefelé ellenséges hadak, többek között II. Rákóczi György serege is megtámadta Lancutot. A 18. és 19. században az erődítményt francia neobarokk stílusú kastéllyá alakították, és ezt ma szinte teljesen eredeti formájában és berendezésekkel láthatjuk. A Lubomirski és Potocki család tagjai évszázadokon át jó kapcsolatokat ápoltak Európa királyi udvaraival, az 1940-es háborús években egyikük washingtoni nagykövetként olyan befolyással rendelkezett, mellyel meg tudta akadályozni a kastély kirablását. A lancuti kastély ma múzeumként látogatható: az eredeti bútorok, festmények, szobrok, műgyűjtemények mellett óriási érték a hatalmas angolpark, az orchideákat nevelő orangerie és a kocsiszín, melyben Lengyelország legnagyobb és legjelentősebb történelmi kocsigyűjteményét helyezték el. Dísztermeiben nemzetközi tanácskozásokat, koncerteket tartanak.

Földsáncos, vizesárkos erődítményként indult a mai formájában idillien hangulatos, emberléptékű Dwor Kombornia udvarház és birtok léte is. A vizesárok ma csónakázótó, a sáncok helyén ősfás, ápolt parkot, a melléképületekben különféle kategóriájú szálláshelyeket alakítottak ki. Egy komoly pénzügyi lehetőségekkel rendelkező szervezet megóvta, felújította, reprezentációs célokra használja dísztermeit. Adottságai révén Kombornia az Európai Történelmi Udvarházak tagja. A vendégszám növelését innovatív marketingötlettel érték el. Kárpát-medencei borgyűjteményt alakítottak ki az udvarház pincéjében, borkóstolókat is rendeznek. Az ötletnek köszönhetően Nagyváradtól Aradig, Villánytól Tokajig, Szlovéniából és Szlovákiából, illetve Lengyelországból is jönnek a pincészetek, hozzák boraikat és viszik hírét ennek a varázsos szálláshelynek. Ha belső berendezéseit nem is, mesébe illő küllemét sikeresen megőrizte Krasiczyn kastélya. Lengyelország egyik legértékesebb reneszánsz és manierista műemléke csipkés pártázataival, fehérszürke sgraffito díszes falaival szinte lebeg a környező 14 hektáros park felett. Szinte tudomást se vesz arról a rengeteg át- és újraépítésről, mely 1550-es keletkezése óta érte, és ami tényleg alig látható rajta. Utoljára a Sapieha család birtokolta, jelenleg a Varsóban székelő Ipari Fejlesztési Ügynökség tulajdona. Melléképületeiben luxusszálloda és étterem is működik. Az arborétumnak beillő parkot, ki nem bírja lábbal, elektromos kisautóval barangolhatja be. Romantikus és kulturális rendezvények, esküvők, évfordulók, középkori harci bemutatók ideális helyszíne.


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.