Programkavalkád a 24. Budavári Borfesztiválon

Majdnem negyed század... Azaz 2015. szeptember 9-én már a 24. Budavári Borfesztivál nyitja meg kapuit a budai Várban. Két nehéz időjárású év után se nem törve, se nem fogyva, újult lendülettel vágnak bele a szervezők az esemény megrendezésébe.

A borfesztivál alatt számos program szórakoztatja a látogatókat.

Taste of Hungary

A Budavári Borfesztiválon kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a sokszínű kínálatban szeretnének támpontokat adni a szervezők. A magyar borkultúrára leginkább jellemző szőlőfajták és bormárkák kiválogatásával és ajánlásával elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi látogatóknak nyújtanak iránymutatást.

Mi a titka a Tokaji Aszú boroknak? Mitől Bikavér a szekszárdi és egri borvidékeinken készített vörös házasítás? Egy szőlőfajtából hány féle bort és stílust lehet készíteni? Mitől illatos a Cserszegi Fűszeres vagy az Irsai Olivér? Mi a különbség egy könnyű és egy testes Furmint között? Hogyan készül a nagy nyári kedvenc, a rozé? Ilyen kérdésekre adnak választ a Borfesztivál világ különböző pontjairól érkező látogatóinak, hogy minél szélesebb körű információkat szerezzenek hazánk borairól és kiemelkedő termelőiről.

Boregyetem: A Tokaj Kereskedőház minőségi megújulásának bemutatása beruházásain és Áts Károly tematikus kóstolóján keresztül

A Boregyetem minden évben a leginkább aktuális borászati témákat érinti, elismert, hiteles szakemberekkel – és nem utolsósorban kiváló borokkal. Idén Magyarország egyik legnagyobb borászati cégének teljes megújulásába nyerhetünk első kézből betekintést, és szó szerint bele is kóstolhatunk az eredménybe. Megszólal a vállalat vezetője, a főborász pedig olyan különlegességeket hoz el nekünk, mint az 5 és 6 puttonyos aszú hordóminták vagy a folyékony arany, az Essencia.

Pár BorPár

Hosszú évek tapasztalata, hogy a borokat inkább elmélyülten, odafigyelve kóstolók többnyire a Borfesztivál első két napján teszik ezt, amikor több figyelme jut a borászoknak egy-egy vendégre. Szerdát és csütörtököt ezért szinte hagyományosan tekinthetjük a fesztivál szakmai napjainak is. 2014-ben a szervezők létrehoztak egy izgalmas, játékos, mégis szakmai finomságokat megmutató programot, ami nem csak „borprofiknak” szól, és amit idén is teljes gőzzel folytatnak. A programban résztvevő pincészetek előre meghirdetett borpárokat kínálnak a vendégeknek kóstolásra standjuknál. A pár két tagját egymás mellett, összehasonlítva kóstolva, konkrét ízélményeken át tapasztalhatjuk meg olyan jellemzőit a boroknak, mint a hordós érlelés, az évjárat, a termőterület, vagy épp az érlelési idő.

Borárverés

A Budavári Borfesztivál 2014-ben a Jótékonysági Borárveréséből befolyt új rekordnak számító összeget, 5 millió 200 ezer forintot a korábbi évek hagyományait folytatva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlja fel. Tavaly Dr. Dula Bence, egri szőlő-bortermelő, nemzetközi szaktanácsadó közreműködésével mind a 45 tétel gazdára talált és összesen 5.200.000.- forint folyt be.

A Budavári Borfesztivál megújult nyitva tartása:

szeptember 9., szerda: 14:00 - 24:00
szeptember 10., csütörtök: 14:00 - 24:00
szeptember 11., péntek: 14:00 - 24:00
szeptember 12., szombat: 12:00 - 24:00
szeptember 13., vasárnap: 12:00 - 22:00


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?