Sörfőzdék: irány a kefirsör!

Egy előtanulmány folyamán a kefirszemcsékből főzött kézműves sör hatásosnak bizonyult a kísérletekben vizsgált patkányok fekélyeinek és gyulladásainak kezelésében. A gyomorfekélyt gyakorlatilag eltüntette. a The Daily Meal írása.

Amint az ismeretes a kefir egy, a joghurthoz hasonló, fermentált tejes ital, amely a szervezetben a „jó baktériumokat” pótolni tudja, és a gyomor pH-értékét is képes helyreállítani. Az elmondottak fényében nem meglepő, hogy egy, a Journal of Functional Foods nevű szakfolyóiratban publikálandó tanulmány szerint az említett innivalóból készített sör sokat segíthet a gyomorfekélyek és a gyulladások kezelésében.

Egy 48 patkányt vizsgáló kísérlet folyamán a kutatók először gyulladásokat indukáltak a patkányok hátsó végtagjain, majd pedig az állatokat egyenként a következő hat különböző kezelési módszer valamelyikének vetették alá: a kefirsör, a kefir, a hagyományos sör, a víz, az etanol és egy gyulladáscsökkentő gyógyszer hatásait tanulmányozták az egyes egyedeken a kutatók.


Míg a kefir, a kefirsör és a hagyományos sör csökkentette a gyulladásokat, hármójuk közül a kefirsör mutatta fel a legjobb eredményeket. Ez utóbbi folyadék kefirszemcsék felhasználásával készül. A formabontó kézműves sör melaszban tenyésztett kefirszemcsék által erjesztett malátából lehet előállítani. A szokványos sör 28, a kefirsör 48 százalékkal csökkentette a gyulladásokat.

Egy másik kísérletben a hisztamin-kiváltotta gyulladást a kefirsör 76 százalékkal csillapította, szokványos társának pedig csupán négy százalékos eredménnyel kellett beérnie. Egy másik patkánycsoport vizsgálatai során a gyomorfekélyek esetében a kefir, a kefirsör, és a hagyományos sör is jól szerepelt, de a kefir és a kefir sör bizonyult a leghatékonyabbnak. A kefiran nevű kefirmolekula hozzáadásával a szokványos sör a gyomorfekélyeket „gyakorlatilag eltűntette”.

Bár az embereken végzett, hasonló kísérletek még váratnak magukra, a sörfőzdék számára pillanatnyilag a kefirsör jó beruházásnak tűnik.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?