Szép napok a Vörös-tenger partján

A magyar piacra az idén belépő, Egyiptom-specialista Express Travel International első tanulmányútját szervezte meg a hazai viszonteladók és szakújságírók részére.

Az Express Travel International hurghadai tanulmányútján többek között az utazásszervező Red Sea Hotels-kínálatával ismerkedtek meg a résztvevők.

A Red Sea Hotels Egyiptom egyik vezető szállodalánca, amely Hurghadán, Makadi Bayen és Sharm el Sheikhen kínálja hasonlóan magas színvonalú, mégis különböző célcsoportoknak szánt szállásait.

A Red Sea Hotels szállodalánc a Maja Jennifer Köhl és férje, Mohamed Samir által 1998-ban alapított családi vállalkozás, az Express Travel International (ETI) utazásszervező része lett, így az európai piacon jelenlévő konkurenciához képest általában kedvezőbb áron kínál igazi egyiptomi luxusnyaralást. Szintén a vállalkozás része a kilenc luxushajóból álló flotta, a Nile Grand Cruises, amely a Níluson közlekedik, és fényűző belsővel várja a hajóutakat kedvelő turistákat. Az ETI-nek összesen 12.000 alkalmazottja van Hurghadán, Makadi Bayen és Sharm el Sheikhen.

A birodalom terjeszkedése

Maja Jennifer Köhl és Mohamed Samir azonban nem állt meg az utazásszervezésnél. A képzés és a nyelvtanulás fontosságát szem előtt tartva német óvodákat és iskolákat alapítottak Egyiptomban, nem véletlenül, Hurghadán ugyanis a legtöbb turista német anyanyelvű. Ayman Hassan, a családi vállalkozáshoz tartozó Cairo Express Travel szolgáltatási menedzsere elmondta, hogy az itt található szállodákba hetente mintegy 3000 német, 1000 osztrák és 700 svájci vendég érkezik, sőt, vannak olyan német nyugdíjasok, akik akár 1 hónapot vagy még többet töltenek itt. Sharm el Sheikhen a legtöbb turista orosz, őket követik az angolok, harmadik helyen pedig szintén a németek állnak.

Az ETI a nyaralók igényeit többek között olyan extrákkal egészítette ki, mint saját, a cég logójával felmatricázott luxusbuszok, amelyek a transzfert és az egyes fakultatív programokra való utasszállítást szolgálják, de – ahogy a tanulmányút résztvevői is megtapasztalhatták – igényes és tiszta mosdóval, illetve büfével felszerelt pihenőhelyet is kialakítottak például Hurghada és Luxor között félúton – ami jól jön egy majd’ ötórás út esetén.



Arra a kérdésre, hogy a szállodák megnyitását követően honnan fogják a nagyszámú munkaerőt szerezni, az építésvezető elárulta, hogy a turisták számának jelentős csökkenése miatt most rengeteg szakképzett, nyelveket beszélő fiatal van munka nélkül, és Egyiptom-szerte meghirdetik az állásokat, hogy mindenkihez elérjen, aki a turizmusban szeretne dolgozni.

Szabad az átjárás

Az ETI által szervezett tanulmányúton számos szállodát megtekintett a csoport, így bepillantást nyerhettek a résztvevők abba, hogy azonos színvonalon, mégis különböző igényeket figyelembe véve hogyan osztja el szolgáltatásait a Red Sea Hotels az egyes szállodái között. A csapatot az ötcsillagos The Grand Resortban szállásolták el, amely – bár tengerpartja nincsen – két részből álló, hatalmas medencehálózattal kialakított udvarral rendelkezik, és az egész berendezést régiesen elegáns stílus jellemzi. Aki mégis a tengerben fürdene, az a szemben lévő The Grand Hotel partján ejtőzhet, hiszen szabad az átjárás a két épület között. A négycsillagos The Grand Hotel többek között elegáns reggelizőhelyiségével és marokkói stílusú, színes üvegekkel tarkított, félig nyitott éttermével vonzza a vendégeket, de pálmafákkal szegélyezett udvara és kék-fehér, már-már görögös jellegű tengerparti terasza is szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

Családosoknak és pihenni vágyóknak

Makadi Bayen mind a gyerekekkel érkezők, mind a nyugodt, csendes pihenésre vágyók megtalálják számításaikat, nem beszélve azokról a turistákról, akik a felszíni búvárkodás szerelmesei – itt ugyanis még szinte érintetlen korallzátonyokra bukkanhatunk. Az ötcsillagos The Grand Makadi például egy nagy területen fekvő, mégis barátságos méretekkel rendelkező, könnyen bejárható, 300 szobás szálloda, igazi különlegessége azonban a saját tengerpartján elterülő hatalmas korallmező, amelynek vize annyira sekély, hogy akár be is sétálhatunk egészen a korallokig.

A Sunwing Waterworld Makadi a gyerekeknek és fiataloknak nyújt igazi szórakozást számos csúszdájával, hullámmedencéjével, dézsából kiömlő vízzel és óriási, vízi mászókájával.

Igazi luxusélményt kínál az ötcsillagos Makadi Spa, ahol csak 18 éves kor felett lehet megszállni, így garantálva a csendes pihenést. A tengerszinttel egybeolvadó medence, a spa-részleg, az elegáns, letiszult környezet és a modern szobák mind a vendégek kényelmét és testi-lelki felüdülését szolgálják.

Makadi Bay előnye, hogy az étkezéssel nem vagyunk a szállodához kötve: az üdülőövezet egyik terén 5 étteremben is díjmentesen ehetünk – természetesen egyes ételeket felár ellenében fogyaszthatunk –, amennyiben all inclusive ellátást igényelünk az itt található hotelek valamelyikében.

Luxus a Níluson

Szintén a családi vállalkozásé az a – már említett – 9 luxushajó, amelyek a Níluson ringatózva szolgálják ki a hajókon megszálló vendégek igényeit. A tanulmányút résztvevői a folyó Luxor menti szakaszán 5 hajót tekintettek meg. Például a rendkívül elegáns, 2005-ben épült, 60 kabinnal rendelkező MS Grand Rose-t, melynek éke a hatalmas kristálycsillár, és a hajó tetején még szabatéri „edzőterem” is található, vagy a modernebb, medencével rendelkező MS Grand Sunt. Az MS Grand Preziosa fedélzetén az úszómedence mellett jakuzzi, biliárd, ping-pong és szuvenírüzlet is helyet kapott, az MS Grand Palmon pedig a medencén kívül masszázspont, diszkó és lounge bár is van.

Programbőség

Egyiptomban azonban nem csupán a tengerpartot, az all inclusive ellátást nyújtó szállodákat és luxushajókat lehet élvezni. Az ETI tanulmányútján a résztvevők belekóstolhattak az ország igazi hangulatába.

Valódi történelmi utazásban lehet része, ha fakultatív program keretében megcsodálja a karnaki templomkomplexumot, amely a valaha létesült egyik legnagyobb vallási helyszín a világon. Az ETI szervezésében magyar idegenvezető kalauzolja a csoportot a romok között, a körbejárástól és az érdekes információk meghallgatásától pedig még a hőség sem tántorítja el az utazókat.

Ha a kulturális kalandozáson túl a homokmezők végtelensége is vonzza, akkor nem szabad kihagynia a szervezett sivatagi túrákat. Választhat, hogy egy őrült száguldás keretében quaddal vág neki a Szaharának, vagy inkább légkondicionált terepjáróba ül, hogy meglátogassa a beduinokat. Bármelyik mellett is dönt, az élmény garantált, főként, ha hagy egy kis időt önmagának csendben elmerengeni a homokdűnék között, miután meghallgatta, hogy hogyan élnek a beduincsaládok, és elkortyolt egy tradicionális módon elkészített fekete teát. Ha jó az időzítés, akkor a naplemente a sivatagban éri, ami szintén felejthetetlen látványt nyújt.

A tengeri élővilág, a strandolás és a hajókázás szerelmesei is megtalálják a számításukat Egyiptomban, hiszen a Vörös-tenger közismerten a világ egyik legszebb merülőhelye, ahol már a felszíni búvárkodás – sznorkellingezés – is rendkívüli élmény. A Giftun-sziget körülbelül 3 éve kiépített partszakaszára, az Orange Bayre már rendszeresen járnak a kishajók, hogy a turistáknak egy felszíni búvárkodással egybekötött, félnapos strandolásban legyen részük. Hurghadáról indulva a hajó körülbelül fél órával indulás után megáll egy korallzátonynál, ahol tapasztalt vezetőkkel együtt úszhatja körbe a korallmezőt és gyönyörködhet a halakban, a víz alatti gazdag szín- és formavilágban.

Ha még jobban elmerülne az arab világban, akkor egy kicsit viselkedjen úgy, mint a helyiek: egy autentikus kávézóban eltöltött pár óra egy almaízű vízipipa és egy csésze hibiszkusz- vagy feketetea társaságában, arab zene mellett biztosan segít abban, hogy megtapasztalja az egyiptomi életérzést. A helyi, illatos parfümolajok, kis üvegcsék, színes mozaiklámpák kavalkádja pedig bazári alkudozásra fogja sarkallni – ami Egyiptomban szinte kötelező, ha jó áron akar emlékekhez, szuvenírekhez jutni. Bár az üdülőövezetekben nyaraló nőknek nem kell elfedniük testüket, mégis érdemes a kultúrát tiszteletben tartani, és kerülni a nagyon rövid nadrág, szoknya és a túlságosan kivágott felső viselését. Nem beszélve arról, hogy a megfelelő öltözékkel – egy hosszú, lenge ruhával vagy szoknyával, a váll köré dobott kendővel – még jobban részese lehet a helyi tradícióknak.

Lehetőségek

Egyiptom láthatóan nagy terveket dédelget, a fejlődés üteme pedig a nyugodtabb korszak eljövetelével még tovább fokozódhat. Az elmúlt pár évben például kiépítették a hurghadai marinát, ahol modern, mégis autentikus környezetben kávézók, bárok, üzletek várják a turistákat, rövidesen folytatják a szállodák építését, ráadásul Sahl Hasheeshban egy közösségi tér is hamarosan elkészül, ahol éttermek, szórakozóhelyek és boltok is helyet kapnak. Ám ez csupán néhány azok közül a fejlesztések közül, amik éppen folyamatban vannak, hiszen számos lehetőség áll még az ország előtt.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?