Tagine, brik és Deglet Nour – terítéken Tunézia ínyencségei

A tunéziai konyha biztosan megdolgoztatja az ízlelőbimbókat – sós vagy édes előételek, különféle fűszerekkel megbolondított, speciális edényben készült főfogások, édes-mézes desszertek csábítják nem csak a helyieket, de az országba látogató turistákat is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Olívaolaj, pikáns fűszerek, kuszkusz, paradicsom, bárányhús, a tenger gyümölcsei és nem utolsó sorban az isteni datolya – főként ezek és a belőlük készült ételek jelentik a tunéziai gasztronómia alapját, melyet bárki megtapasztalhat, aki az országba látogat, de egyes fogások akár otthon is elkészíthetők.

A tunéziai konyha berber, arab, török, sőt olasz hagyományokból is merít, amelyet egyedi módon ötvöznek saját ízlésviláguk szerint. Nemzeti ételük a kuszkusz, melyet a legtöbbször szaftos bárány- vagy csirkehússal, esetleg valamilyen tengeri hallal tálalnak, és gyakran egy speciális edényben gőzölik.

A tagine (tazsin) ahogy általában az arab konyhákban, úgy Tunéziában is nélkülözhetetlen sütőedény, nevével kész fogásokat is jelölnek – ilyen például a tunéziai tojásos tagine vagy a csicseriborsó tagine, de húsokat is gyakran készítenek ebben az edényben. A húst ilyenkor órákig főzik, hogy puha legyen, a hozzávalók egy részét pedig régen – és akár ma is - vörösréz mozsárban törték össze.

A főfogás előtt gyakran eszegetnek különböző előételeket a helyiek – van, hogy csak magvakat, például pisztáciát vagy mandulát, de olajbogyó, kaviár, szószos, joghurtos saláták és datolya is sokszor kerül a tányérokra.

Ha desszert, akkor pedig méz minden mennyiségben! A makroud, a samsa, a baklava és a gharaiba mind-mind mézzel készült, igen édes ínyencségek, melyekhez szárított gyümölcsöket és magvakat is szoktak keverni – a leggyakrabban datolyát, mandulát és mogyorót. A datolyát pedig nem csak desszertként vagy alapanyagként, hanem egyszerűen desszertként is fogyasztják a helyiek: csak Tunéziában terem a Deglet Nour, amely a ma létező hetven különböző datolyafajta közül az egyik legnépszerűbbnek számít. Hírnevét mézes ízének, borostyánsárga színének és selymes állagának köszönheti.

A nagy melegben pedig nem mással, mint meleg, mégis hűsítő, sokszor narancsvízzel ízesített mentateával enyhítik a fűszeres és édes ízeket, melyet a tradicionális mór kávéházakban is megkóstolhatunk.

Így készül a tunéziai brik (olajban sült, töltött tésztabatyu):

Hozzávalók:

- fejenként 1 tojás
- vöröshagyma
- petrezselyem
- feketebors
- só
- citrom
- opcionális: tonhal, spenót

Helyezzen egy adag leveles tésztát a tányérra, tegyen a közepére egy tojást egy kis adag finomra vágott hagymával, sóval, borssal, petrezselyemmel. Ha szereti, akkor adjon hozzá tonhalat vagy spenótleveleket, majd hajtsa félbe a tésztát. Óvatosan csúsztassa be a tésztabatyut a forró olajba, és süsse készre. Fontos, hogy a tészta ne barnuljon meg túlságosan. A megsült batyukat citromnegyedekkel szolgálja fel.


Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.