Tibolddaróc, ahol még a kútból is bor folyik

A Bükk lábánál fekvő Tibolddarócon valaha pincelakásokban éltek a helyiek, akiken még Mikszáth Kálmán igyekezett segíteni. A falu most a turizmusban látja a jövőt, ebben központi szerepet játszanak a térség borai.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mezőgazdaság mellett az idegenforgalom lehet a falu jövője a Bükk lábánál fekvő Tibolddarócon – fogalmazott a Turizmus Online-nak a polgármester, Dósa József. A völgyben lévő település fölött emelkedő domboldal pincéivel és egykori pincelakásaival igazi turisztikai látványosságnak számít.

Az Árpád-kori település az egykori várkapitányról, Tiboldról kapta a nevét. A daróc pedig – a kutatások szerint – a királyi solymárok nevéből ered. Ha végigsétálunk a domboldalon, akkor elénk tárul a falu szépséges panorámája. A tetőn az elmúlt években kilátót építettek, ahonnan jól rálátni a település házaira, tornyaira. A közelben kapott helyet Szent Donát szobra, a szőlészek és borászok védőszentjének megmintázott alakja.

Akikért Mikszáth Kálmán járt közbe

Ebben a hangulatos környezetben legalább négyszáz pincét találni, amelyek hordóiban jó minőségű fehér- és vörösborokat tárolnak. A valamikori pincelakások ma már üresek, inkább a nemes nedűk elhelyezésére szolgálnak. A história szerint az ott lakó családok egykori sanyarú helyzetén Mikszáth Kálmán, a neves író, egykori országgyűlési képviselő igyekezett segíteni. Azért járt közbe az illetéseknél, hogy a barlanglakások lakói méltó környezetben, új otthonokra találhassanak. Ezt viszont az író már nem érhette meg, mert csak jóval a halála után, az 1930-as évek második felében valósult meg a kérése. Ekkor 40 család költözhetett új házba lenn a faluban, mint akkoriban mondták: "Mikszáth-falvára."

A ma több mint 1400 lakosú Tibolddaróc a Bükki Borvidék központja. A falu határán belül 330 hektár szőlőt művelnek a vállalkozók. A pincékben pedig kiváló borokat – többek között – olaszrizlinget, leánykát, zenitet, medinát, kék oportót, cabernet-t és szürkebarátot készítenek, illetve kínálnak a turistáknak. Egy vállalkozó különlegességként pezsgőt is gyárt, amelyeket palackokba töltve értékesít.

Borvidék és borrend a Bükkben

A Bükk déli részén találni a hegységről elnevezett borvidéket, ahol 1750 hektáros a szőlőterület. A termővidék azonban ennél sokkal nagyobb, 17.600 hektáron terül el. Itt az éghajlat elsősorban a fehérborok termelésének kedvez, de kiváló vöröseket is érlelnek. A Bükki Borvidékhez jelenleg 23 település tartozik, és valamennyit Borsod megyében találni. Az itt készült italok – a szakmai vélemények szerint – általában elegáns savtartalmúak, vékonyak és gyümölcsösek. Nyaranta a Bükkvinfest néven elnevezett versenyen mérik össze a termelők a vidék borait, azok minőségét. Dósa József elmondta, hogy nemrég választották meg Tibolddaróc idei borát, a 2015-ös Bükki Cabernet Sauvignont.

Mindemellett azt is megtudtuk, hogy immár csaknem két évtizede – 1996 májusában – alapították meg a Szent Márton Borrendet. Ezt azzal a céllal hozták létre, hogy a rend tagjainak közreműködésével a turisták minél szélesebb körével ismertessék meg a borvidék jelentőségét és termékeit.

Színes kiadványt készítenek

Egyébként az elmúlt években is komoly erőfeszítéseket tettek a faluban a turizmus fejlesztésére. A hagyományt folytatva ennek egyik állomásaként július 26-27-én rendezik meg a Nyitott pincék főzőfesztivált. A tavalyi találkozón több száz érdeklődő vendéget fogadtak. A mostani pedig további látványokban gazdagnak ígérkezik. Ekkor adják át a pinceoldalon épített szabadtéri színpadot, amely a jövőben a kulturális események központja lehet Tibolddarócon. Ezúttal színházi előadást tartanak az új helyszínen, ahol a miskolci és a győri színház művészei lépnek fel.

Az idén első ízben rendeztek jótékonysági bált „Az év bora és az év süteménye Tibolddarócon” címmel. Ennek bevételét a turizmus fejlesztésére fordítják. Az összegből olyan színes kiadványt készítenek, amely a falu nevezetességeit és a nyitott pincéket mutatja be. A következő pedig már egy szélesebb körű, sok fotóval illusztrált tájékoztató prospektus lesz a településről. Hamarosan filmet is forgatnak a falu életéről, a nevezetességekről azzal a céllal, hogy ennek segítségével is még többen ismerhessék meg település életét.

Látványosságokat ugyanis találnak a vendégek Tibolddarócon. Így például a Kács-patak mentén épített szabadidőközpontot, amely olyan közösségi tér, ahol különféle rendezvényeket tartanak. A helyi civil szervezetek különböző eseményekre invitálják ide az érdeklődőket. Az egyik vállalkozó pedig, aki a pincéje fölött szálláshelyeket is alakított ki, nemrég egy arénát is épített, ahol konferenciákat, családi rendezvényeket tartanak. Ezek mellett a pincesoránál éttermet is találnak a vendégek, ahol jó ízekkel várják őket. Szintén egy vállalkozó pincéjében a hazai borvidékek legjobb palackos termékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Múzeum, régi paraszti eszközökkel

Tibolddaróc jeles nevezetességei közé tartozik a kívülről szépen felújított műemlék római katolikus templom, amelyet Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szenteltek fel. Emellett a falu másik pontján áll az ugyancsak műemlék református templom. A feljegyzések szerint a XVIII. század végi rokokó stílusban formázták meg a Nepomuki Szánt János szoborcsoportot. De van egy borkút is a faluban, ahol a kiemelkedő ünnepeken fehér- és vörösbor-különlegességeket kóstolhatnak a vendégek. Érdekességnek számít a falu egy részét körülölelő erdők közepén látható hatalmas méretű kőhodály, ahol valamikor juhokat és kecskéket tartottak. Sokan meglátogatják az úgynevezett Sza-Bor Házat is, amelyet Szabó János, a falu egykori alpolgármestere vásárolt és rendezett be. A faluvezető szenvedélyesen gyűjtötte a néprajzi anyagokat, ennek köszönhető, hogy a ház ma múzeum. Az udvarán és a helyiségekben régi paraszti eszközök, illetve más tárgyak is láthatók.

Túrák, tanösvények, információs táblák

Tibolddaróc első számú vezetője arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a következő négy évben továbbfejlesztik a turizmust a településen. Céljuk, hogy növeljék a vendégéjszakák számát. Jelenleg egyszerre hatvan érkezőt tudnak elszállásolni. Elsősorban a pincészetekre, a jó minőségű bükki borokra alapozzák a hely idegenforgalmát. A faluban sportegyesület is működik, amelyet turisztikai szakosztállyal szeretnének bővíteni. Túrákat szerveznek és tanösvényeket alakítanak ki, erre a Bükk-hegység közelségét igyekeznek kihasználni. A vendégek tájékoztatására pedig információs táblákat helyeznek el. Ezekkel a nevezetességre igyekeznek ráirányítani a figyelmet. Jelenleg két idegenvezető tevékenykedik Tibolddarócon, akik igény szerint végigkalauzolják és bemutatják a falu nevezetességeit a vendégeknek.

Azt is tervezik, hogy a pincékkel teli domboldalon nyilvános illemhelyet építenek, emellett az anyagi lehetőségek alapján pihenő- és szórakozóhelyeket is kialakítanak.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.