Torkos Csütörtökkel nyit a Gasztroélmények Éve

A Torkos Csütörtök akció célja – az étterembe járás kultúrájának megszerettetésén túl -, hogy a lakosság és az ide látogató külföldiek a gasztronómián keresztül fedezzenek fel újabb magyarországi tájakat, kóstoljanak új, helyi ízeket, ismerjék meg a különböző régiók által kínált hagyományos magyar ételeket, valamint a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat.

A tavalyi rekodév számai: 10 millió látogató, 25 millió vendégéjszaka (+ 5,4 %), 368 milliárd forint (+14%) bevétel. A Magyar Turizmus Zrt. is nagyban hozzájárult a sikerekhez: megnövelte az elkölthető marketing keretet, együttműködési megállapodást kötött a szakmai szervezetekkel, támogatta új repülőjáratok indítását. 76 kiállításon vett részt, Magyarország népszerűsítése érdekében 3,5 milliárd forint hírértékben generált hirdetéseket, sajtóutakat. Megnyerték Kínát az idei Utazás díszvendégének.

A Turisztikai Világszervezet szerint az utazási élmény egyik legfontosabb elemévé a gasztronómia vált. Az idei eredményeket megalapozandó, a Magyar Turizmus Zrt. meghirdette a Gasztroélmények Évét. Az idei kampányév célja az emblematikus magyar ételek és italok népszerűsítése. A magyar konyha adottságainak hírét jelzi, hogy a Bocuse d’Or májusi, európai döntőjének helyszínévé Budapestet választották. Ezt megelőzően, április az országos piknik hónapja lesz, a szabadon, természetben főzhető ételekkel a középpontban. A Magyar Turizmus Zrt. márciusban indítja a Gasztroélmények Éve honlapját, melyen a szezonalitásnak megfelelően más és más ételcsoportok kerülnek terítékre, hírekkel, receptekkel, gasztrobloggerek írásaival gazdagítva. A Gasztroélmények Éve ernyőkampány jelleggel több külképviseleti és nemzetközi agrármarketing akcióit is felölel.

Nyitó rendezvényként a már 11 éve hagyományosan megrendezett Torkos Csütörtök kínálkozott. Dr. Faragó Péter (vezérigazgató, Magyar Turizmus Zrt.) beszámolója szerint több mint 600 vendéglátóhely csatlakozott akcióhoz. A torkoscsutortok.itthon.hu honlapon számos díjnyertes étterem is szerepel, külön listázták a kutyabarát és gyermekbarát fogadóhelyeket. Új, és szerethetőbb arculatot kapott a Torkos Csütörtök, viszont már nem kötelező az alkoholtartalmú italokra 50 százalékos kedvezményt adni. Tavaly a felmérések szerint mintegy 110 ezer vendég torkoskodott ezen a napon.

Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója külön hangsúlyozta, hogy a gasztronómia és kultúra szorosan kötődik egymáshoz, a népszokások, a tájegységi és kiemelt ünnepnapok ételeiben megismerhetők a történelmi hagyományok. Az irodalom (nemcsak Krúdy írásaiban) nem véletlenül foglalkozik a konyha művészetével. A gasztronómia magasabb régióit képviselő írásokban múltunk és jelenünk változatossága tükröződik.


Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.