Tréningeztek a Bocuse d’Or verseny pincérei

A világ leghíresebb szakácsversenyének Magyarországon megrendezendő európai döntőjére készülnek azok a pincér tanulók a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A több körben megtartott kiválasztási folyamat után bekerült 30 fő feladata az lesz, hogy a szakácsversenyzők által elkészített és megtálalt ételkompozíciókat hibátlanul prezentálják a 12 főből álló nemzetközi zsűri elé. A felelősségük óriási, hisz amennyiben bármelyikük hibázik – netán elejti a tányért – akkor az a szakácsversenyző, akinek a megtálalt ételét nem tudták megfelelően eljuttatni a zsűri elé, gyakorlatilag kiesik a versenyből.

A pincér tanulók kiválasztása már a december 13-i magyar elődöntőn elkezdődött, ahol a meghirdetett helyekre több, mint 55 diák érkezett az ország minden részéről. Nagyon sok szakképző intézmény képviseltette magát, az oktatók által kijelölt legjobb tanulókkal. A szakmai válogatás során nehéz helyzetbe kerültek a végső csapat összeállítására hivatott szakemberek, hisz kiderült, hogy kiváló képességű diákok gyűltek össze aznap a verseny színhelyén, a budaörsi Metro Vevőakadémián.

Mivel a verseny kommunikációs nyelve az angol, ezért fontos volt, a megfelelő, magabiztos angol nyelvtudás, mivel érteniük kell az Európa minden részéről érkező versenyzők utasításait, ahol a verseny hevében gyorsan, és sokféle akcentussal jönnek majd az instrukciók. Ezért a második szűrő a nyelvtudás felmérésére irányult. A legjobb angoltudással rendelkező tanulók kerültek be a 30 fős keretbe, akik megkezdték a felkészülést a versenyre.

Ennek első lépcsőjeként a Budapesti Gazdasági Egyetem tanéttermében megtörtént az első tréning, ahol a pincér csapat éles szituációban gyakorolhatta a versenykörülményeket. A 12 fős zsűri ez esetben az egyetem tanáraiból, és meghívott vendégekből állt, akik a vendéglátós szakmát a legmagasabb szinteken képviselték.

A felszolgált menüsort Dr. Sándor Dénes, a BGE docense állította össze és készítette el, a pincérek kiválasztása, felkészítése és az éttermi munka irányítója Tóth Gábor, a Gödöllői Szakképző Magániskola gyakorlati oktatásvezetőjének volt a feladata. A team munkáját segítette Vomberg Frigyes a magyar Bocuse csapat szakmai tanácsadója.

A pincérek munkája – azon túl, hogy biztonságosan kell tudniuk dolgozni – egy szigorú, összehangolt koreográfia szerint zajlik, a tréning feladata elsősorban ezeknek a mozdulatsoroknak az összehangolása volt. A következő fontos lépcső a felkészülésben, a 2016. február 18-án a BNV-n megrendezendő magyar Bocuse d’Or döntő lesz, ahol a tanulók igazán éles körülmények között kell, hogy teljesítsenek.

Forrás: Tóth Gábor, VSZOE

Forrás: Vendég&Hotel Online


Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.