Tunézia biztonsági besorolása nem változik, az utazásszervezők rugalmasak

A június 26-án Tunéziában, a sousse-i Riu Imperial Marhaba szálloda tengerpartján elkövetett terrorcselekménynek legalább 38 halálos áldozata van, többségük külföldi turista. Magyarország nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az utazási irodák azonban felajánlhatnak más úti célt, ha a történtek után az utas nem szeretne Tunéziába menni.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, június 26-án, pénteken iszlamista fegyveresek hajtottak vége terrortámadást Tunézia népszerű nyaralóvárosa, Sousse El Kantaoui üdülőközpontjában, az ötcsillagos Hotel Riu Imperial Marhaba szálloda tengerpartján. Tunézia miniszterelnöke, Habib Essid megerősítette, hogy a támadásnak 38 halálos áldozata van, többségük külföldi turista – többek között brit, francia, német és belga állampolgárok.

Nincs magyar áldozata a terrorakciónak

A helyi hatóságok és magyar diplomácia tudomása szerint nincs magyar áldozata a Tunéziában tengerparti üdülőkomplexumoknál elkövetett terrorakciónak - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Szijjártó Péter elmondta, a külügyminisztériumnak kilenc olyan magyarról van tudomása, akik a támadásban érintett hotelben szálltak meg. Velük kapcsolatban állnak, egyiküknek sem esett bántódása. Egy másik, 21 fős magyar csoport pénteken érkezett volna az érintett szállodába, de még időben átirányították őket egy másik hotelbe.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a tuniszi magyar konzul folyamatosan kapcsolatban áll a telepített idegenvezetőkkel, a magyar nagykövetség pedig a tunéziai belügyminiszterrel és az illetékes hatóságokkal.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a magyar diplomácia és a helyi hatóságok tudomása szerint a szintén pénteken elkövetett kuvaiti terrorakciónak nem volt európai állampolgárságú áldozata.

A külügyminiszter kiemelte, semmi garancia nincs arra, hogy a pénteki terrorakció egyedi, elszigetelt eset, és nem egy sorozat része lenne. Ezért arra kérte a magyar utazókat, hogy mérlegeljék a kockázatokat, mielőtt az észak-afrikai és a közel-keleti térségbe utaznak, és vegyék komolyan a külügyminisztérium utazási besorolásait.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy a külügyminisztérium Tunéziát utazás szempontjából már eddig is fokozott biztonsági kockázatot rejtő országként tartotta számon. Azokat, akik ennek ellenére is Tunéziába vagy a térség más, hasonló besorolású országaiba utaznak, arra kérte, hogy regisztráljanak a helyi konzulnál.

Nem változik Tunézia biztonsági besorolása

Az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton, Dunakeszin tartott sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető elmondta: a döntés Pintér Sándor belügyminiszterrel történt egyeztetést követően és vele egyetértésben született.

Kiemelte: figyelik az eseményeket, és a Terrorelhárítási Központ (Tek) is növelte készültségi fokozatát, ha bármilyen negatív változás történik Tunézia biztonsági helyzetében, akkor meg lehessen tenni a szükséges lépéseket.

Kifejtette: a Tek felkészül arra, hogy amennyiben újabb terrorcselekmény történne és végletesen leromlana a biztonsági fokozat, akkor állami részvétellel tudják hazajuttatni a magyar állampolgárokat. "Jelenleg ilyesmiről nincs szó, de felkészültünk az eshetőségre" - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: határozottan arra kérnek minden magyar állampolgárt, mérlegelje a helyzetet, mielőtt Tunéziába utazik, mert az biztonsági kockázattal jár. Arra is felhívta a figyelmet, hogy akik az utazás mellett döntenek, csak a konzuli regisztrációt követően induljanak útnak, jelentkezzenek be a tuniszi külképviseleten. (A tudnivalók a külügyi tárca honlapján megtalálhatók.) Hangsúlyozta azt is, hogy az oda utazók tartsák bekapcsolva a mobiltelefonjukat, hogy el lehessen őket érni.

Szijjártó Péter közölte: a külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a Magyar Utazási Irodák Szövetségével a magyar turisták létszámának pontos meghatározása érdekében. Információi szerint négy utazási iroda szervezésében tartózkodnak kint magyar turisták, összesen 890-en. (A Kartago Tours szervezésében 527-en, a Neckermannéban 32-en, a Taurus Reisenében 225-en és a Sun and Fun szervezésében 106-an.) Tájékoztatása szerint a Kartago Tours Utazási Iroda szervezésében szombaton 184 ember utazott haza, de a kifele tartó gép is vitt is turistákat.

A külügyminiszter tudatta: abban a szállodakomplexumban, ahol a terrorcselekmény történt, az ismeretek szerint pénteken 9 magyar állampolgár tartózkodott, közülük öten – egy kisgyermekes család és két másik utas – szombaton hazatértek.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy egyelőre egyik uniós tagország sem szervezi turistáinak kimenekítését állami eszközökkel, az európai turisták charterjáratokkal hagyják el Tunéziát.

Beszámolt arról, hogy egy konzul a terrorcselekménnyel sújtott Sousse-ban tartózkodik, hogy személyes tudja felvenni a kapcsolatot a magyarokkal, egy másik konzul Dzserbán van, a tuniszi nagykövetségen pedig 24 órás állandó ügyeletet tartanak.

Kiemelte: a magyar turisták a körülményekhez képest nyugodt hangulatban vannak, de vannak, akik idő előtt haza szeretnének utazni. Hozzátette: "bízunk abban, hogy az utazási irodák kellően felelősségteljes magatartást tanúsítanak."

Szijjártó Péter rámutatott: a Közel-Kelet és az észak-afrikai térség folyamatos destabilizálódása Európa mindennapi biztonságát is veszélyezteti, és az egész nemzetközi közösségnek az az érdeke, hogy Tunézia ne veszítse el a stabilitását.

A terrorveszély miatt újabb ezer rendőrt vezényelnek ki a tunéziai nyaralóhelyek védelmére - írja az mno.hu. A brit külügyminisztérium szerint az iszlamista fegyveresek újabb nyaralóhelyeket támadhatnak meg: elsősorban magányos merénylők akcióitól kell tartani. A pénteki mészárlás után már legalább háromezer turista hagyta el Tunéziát. 

Az utazási irodák másik úti célt ajánlanak fel, ha az utas nem akar Tunéziába menni

Bár Tunézia biztonsági besorolása a merénylet után nem változott, az utazási irodák igyekeznek rugalmasak lenni, és másik úti célt ajánlani azoknak az utasoknak, akik foglalásuk ellenére mégsem szeretnének Tunéziába utazni, erre azonban jogszabály nem kötelezi őket.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke az M1 aktuális csatornán szombat este elmondta, hogy az utasok döntő többsége kitart eredeti úti célja mellett.

Megerősítette, abban az esetben, ha az arab ország az egyes, az utazásra nem javasolt kategóriába kerül, akkor az utazásszervezőknek haladéktalanul meg kell szervezniük a kint tartózkodók hazautazását. Azoknak pedig, akik így nem utazhatnak el a lefoglalt nyaralásukra, a befizetett összeget vissza kell fizetni.

Van, aki a támadás másnapján foglalta le útját

„Az utasok döntöttek maguk, hogy szeretnének utazni vagy nem szeretnének. Aki nem szeretett volna, az más úti célra módosított, aki pedig utazni szeretett volna, az felszállt a gépre. Több mint száz fő elutazott” – mondta el szombati tunéziai charterjáratuk indulása után Füri Mihályné, a Kartago Tours ügyvezetője. Van, aki a támadás másnapján, azaz szombat délelőtt foglalta le utazását.

„Borzasztó, ami történt Tunéziában, nem mondom, hogy nem félünk. Már négyszer voltunk, nagyon jól éreztük magunkat. Egész évben erre gyűjtöttünk, tehát mindenképpen vissza szeretnénk menni” – nyilatkozta a Hír TV-nek egy utas.

A Taurus Reisen budapesti irodavezetője, Kálmán Krisztina azt mondja: a merénylet óta állandó telefonos ügyelet van az irodájukban. Az utazásokra befizetett előleget visszafizetni nem tudják ügyfeleiknek, de lehetőség van az időpont, illetve a helyszín megváltoztatására - olvasható az mno.hu oldalán.

„Aki nem szeretné igénybe venni a Taurus által befoglalt tunéziai utazását, annak fel tudjuk ajánlani azt a lehetőséget, hogy bármilyen más időpontban vagy bármilyen más a Taurus által szervezett útra igénybe veheti a szolgáltatást” – mondta el Kálmán Krisztina.

A Taurus Reisen weboldalán reagált az eseményre
Kedves Utasaink, Partnereink, Barátaink!

A Taurus Reisen munkatársait mélységesen megrázták a Tunéziában pénteken történtek. Noha az érintett szállodákkal nem álltunk kapcsolatban, őszintén osztozunk gyászukban. A nézetünk szerint egy ilyen terrorakció - ezt a franciaországi és kuvaiti események is bizonyítják - a világ bármely részén bármikor megtörténhet. Az országból érkező hírek alapján a hatóságok e válságos pillanatokban is helytálltak, s közbiztonsági helyzetére a biztonsági szervek e napokban is nagy gondot fordítanak.

Mivel az Iroda átérzi utasai kétségeit, ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy az események következtében azok az utasok, akik nem kívánnak elutazni, lehetőségük van díjmentesen átfoglalni egy másik úti célunk járataira. Természetesen az aktuális meghirdetett árak és rendelkezésre álló helyek szerint egyeztetjük az új szerződésünket (a különbözet külön fizetendő). Ezt a lehetőséget a július 10-ig induló járatok Utasainak biztosítjuk, a későbbi járatok utasai az Általános Utazási Feltételeink szerint járhatnak el.

A jelenleg kint tartózkodó Utasaink közül senki nem érintett a tragédiában, mindenki biztonságban érezheti magát. Ezt alátámasztja, hogy az El Mouradi szállodalánc minden intézkedést külön megtesz az Utasok biztonsága érdekében. Idegenvezetőink és animátoraink szintén értékes tanácsokkal szolgálnak a helyszínen.

Irodánk folyamatosan tartja a kapcsolatot a tunéziai magyar nagykövetséggel és a helyi hatóságokkal, az Önöket érintő híreket folyamatosan osztjuk meg e fórumon.

Ügyeleti telefonszámaink:
0670/882-73-23
061/344-66-66
061/344-55-57

Üdvözlettel:
Taurus Reisen csapata

2015.06.27-én kiadott közleményünket az alábbiakban frissítjük: Azok az utasok, akik július 10-e után utaznának Tunéziába, módosítási díj nélkül át tudnak foglalni a Taurus Reisen által értékesített úti célokra a szabad helyek függvényében. Amennyiben magasabb árkategóriájú szállodát választanak, abban az esetben az árkülönbözet fizetendő. A Taurus Reisen továbbra is mélységesen elítéli a Tunéziában történteket és minden segítséget megad a jelenleg kint tartózkodó utasainak.



A magyar turisták biztonságban vannak, de akadnak, akik hazajönnének

A Tunéziában lévő magyarok biztonságban vannak – mondta Abderraouf Betbaieb, Tunézia magyarországi nagykövete az M1 aktuális csatorna szombat esti Híradójában. A nagykövet hozzátette, néhány turistának át kellett költöznie másik szállodába, de mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb túljussanak a "krízishelyzeten".

Több Tunéziában nyaraló magyar turistát is elértek telefonon az M1 aktuális csatorna munkatársai szombaton, beszámolójuk szerint többen már összecsomagoltak és szeretnének hazajönni, de a repülőterek zsúfoltak. A Hír TV által megkérdezett két utazási irodánál eddig kevesebb mint tízen jelezték, hogy megszakítanák nyaralásukat és a tervezettnél hamarabb hazautaznának.

A magyar turisták által készített amatőr képek szerint a tengerparton alig látni turistát, a napozóágyak üresek, a parton virágokat és mécseseket helyeztek el az áldozatokra emlékezve.

Pánik nincs, de a szállodák kiürültek – mondta az egyik turista, a terrortámadást szenvedett szálloda melletti hotel lakója, telefonon.

A történtekről Nour Ben Ali, egy a helyszínen tartózkodó, magyarul is beszélő orvos telefonon azt mondta, bár a nyomozás még tart, a kiszivárgott hírek szerint a merénylők egyike a közelben bérelt házat, és többször járt a strandon, a biztonsági őrökkel pedig összeismerkedett. Amikor megjelent a merénylet előtt, a fegyverét egy napernyővel álcázva, senki nem gondolta, hogy vérontásra készül - tette hozzá.

Az M1 beszámolója szerint egy angol szemtanú elmondta, hogy a merénylők turistának álcázták magukat, majd egyikük egy napernyő alól húzta elő az AK-47-es Kalasnyikov gépfegyvert és kezdett vérontásba. A szemtanú azt mondta, amikor meghallotta a pukkanásokat azt hitte, hogy tűzijátékhoz készülődnek, majd mindenki elkezdett menekülni és angolul ordították, hogy "fuss, fuss!". A szálloda egyik dolgozója, egy lábon lőtt belga turistát a mosodában rejtett el, és lőtt sebeit frissen mosott ruhákkal szorította el.

A magyar turisták beszámolója szerint a lövések után sokan fel sem fogták, hogy mi történt. A vendégeket bemenekítették a szállodába, a személyzet tagjai ott voltak velük, és ételt, illetve orvosi segítséget hoztak, azoknak, akik ezt kérték. Hosszú ideig az idegenvezetőket sem engedték be a komplexum területére.

Légihidat indítottak a brit utazási irodák Tunéziába a turisták hazaszállítására

A fegyveres támadás 38 halálos áldozatának többsége brit - mondta a BBC-nek a tunéziai kormányfő. A brit külügyminisztérium hivatalosan "legalább öt" brit áldozatról tud, de szombati közleménye szerint félő, hogy ez a szám emelkedni fog.

David Cameron brit miniszterelnök a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó testületének (COBRA) szombati ülése után kijelentette: a brit kormány a tunéziai hatóságokkal együttműködve még dolgozik a brit áldozatok és sérültek pontos számának meghatározásán. Hozzátette ugyanakkor: Nagy-Britanniának fel kell készülnie arra, hogy a halálos áldozatok jelentős része brit állampolgár.

Cameron kérte, hogy a brit lakosság a hatóságokkal együttműködve szálljon szembe "az iszlám szélsőségesség mérgező narratívájával", amely túl sok fiatalt sodor a radikalizálódás útjára Nagy-Britanniában is.

A miniszterelnök közölte: a brit kormány minden segítséget megad az utazási irodáknak a Tunéziában lévő britek hazaszállításához.

Nick Longman, a TUI nemzetközi utazásszervező csoport nagy-britanniai és írországi részlegének vezérigazgatója szombati londoni sajtótájékoztatóján elmondta: a cég két legnagyobb brit érdekeltsége, a Thomson és a First Choice már elkezdte a tunéziai üdülőhelyeken nyaraló több ezer brit állampolgár hazaszállítását. Longman elmondta: a Thomson légitársasága, a Thomson Airways tíz repülőgépet indított Tunéziába, és e járatokkal 2500 brit térhet haza. A légihíd a hétvégén is folytatódik. A TUI – a legnagyobb nagy-britanniai kiutaztató idegenforgalmi vállalkozás – szervezésében jelenleg 6400 brit turista tartózkodik Tunéziában. A vezérigazgató közölte azt is, hogy a cégcsoport törli a következő hétre meghirdetett tunéziai nyaralásokat, a részvételi díjakat pedig teljes egészében visszatéríti.

Tunéziai terrorcselekmény márciusban
Idén márciusban az egész világot megrázta, amikor szintén Tunéziában, a tuniszi Bardo múzeumban egy tragikus túszdráma során 23 ember, köztük 20 turista vesztette életét. Nem sokkal később tüntetéseken és az interneten is felszólalt a világ a merénylet ellen. Sokan akkor úgy döntöttek, hogy nem rettentik el őket a történtek, és online kampányba kezdtek Tunéziáért: a világ minden tájáról táblákat tartottak maguk előtt az emberek, melyen az I will come to Tunisia this summer (Tunéziába megyek ezen a nyáron) felirat olvasható. A képeket a közösségi oldalakon #IwillcometoTunisiathissummer, sokan pedig #JeSuisBardo hashtagekkel is ellátták. Ez utóbbi kifejezés a korábbi, Charlie Hebdo szatirikus lap elleni, párizsi merénylet utáni demonstrációból ered, akkor terjedt el ugyanis a Je Suis Charlie kifejezés és hashtag.

Forrás: MTI

Forrás: MNO


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.