Tanösvény, bortúra és kincskeresés a Duna-Gerecse térségben

A Duna-Gerecse Nonprofit Kft. a tavalyi évben sikeresen elindította -Tata és térsége, illetve Komárom együttműködésével - térségi fejlesztési tevékenységét. A KDOP-2.2.1/A-12-2012-0012 számú pályázat megvalósítása során elérkezettnek látták az időt, hogy október elején a sajtó képviselőinek is bemutassák a régió természeti és épített szépségeit, a térség kínálta szállásokat, a vendéglátást és a szabadidős lehetőségeket.

A három napos, családias hangulatban telt tanulmányút első állomása egy sajtótájkoztató volt a tatai Pikant étteremben, ahol Magyarics Gábor, a Duna-Gerecse Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója részletesen bemutatta a cég működését és fejlesztési terveit. A Duna-Gerecse Kft. 2011-ben alakult, pályázati források elérésének érdekében. A társaság tagjai a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület, a Komáromi Turisztikai Egyesület és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat. A tanulmányúton olyan szolgáltatókat mutattak be a szakmabelieknek, amelyek a térségben az élen járnak a tevékenységükben. Ezek a szolgáltatók tagjai a legújabb kezdeményezésnek, a Duna-Gerecse kártyának, melynek köszönhetően számos program ingyenesen lesz elérhető a látogatóknak. Így például aki a tatai Kiss Hotelben vagy a komáromi Hét Vezér Apartmanhotelben tervezi a szállását, számos ingyenes és kedvezményes programon vehet részt.

A Duna menti említett települések nagy problémája, hogy annak ellenére, hogy a környéken van minden - folyó, hegy, alföld, patak, történelmi nevezetesség -, mégsem tudják megállítani az embereket. A Duna-Gerecse Nonprofit Kft. megalakulásának egyik fő célja, hogy nem csak a nagyvárosokat - Komárom, Tata - hanem a környékbeli kis térségeket is látogassák a turisták. Magyarics Gábor elmondta, hogy szeretnék, ha például a Neszmélyi Borvidék ismertebb lenne, ha többen felfedeznék ennek a környéknek a szépségét is. 

Nesz a mélyből

Neszmély és környéke már ősidők óta lakott helynek számít, rengeteg római kori leletet találtak ugyanis a régészeti feltárások során. A barátságos és sokoldalú falu két templommal is büszkélkedhet: itt található egy református templom, melyet 1994-ben újítottak fel utoljára, illetve az 1991-ben felújított katolikus templom, ahol 1894-ben volt az első szent mise.

Ez az a település, ahol összesen háromszor fenyegetőzött a Duna árvízzel, ám az önkéntes sereg minden alkalommal megnyerte a csatát. A környék egyik kis szigetén forgatták a legendás Arany ember egyik részét is. Itt található az Európában egyedülálló Hajóskanzen, ahol a látogatók megismerhetik a Duna és Tisza hajózásának történelmét, a gőzhajók történetét, illetve megtekinthetnek egy hatalmas csónakmotor-gyűjteményt. 

Az 1200 fős faluban van egy borút is, ahol Czakó Zsolt idegenvezető kíséretében egy igazi bortúrán vehetnek részt a látogatók. Az összes nevezetesség megtekintése után a Sertés-völgy borospincéit látogathatják meg, ahol több díjnyertes bort is kóstolhatnak. Itt november 15-én rendezik a Nyitott Pince Napokat, ahol sok szeretettel várják a látogatókat.

Az erődök városa 

Komáromban a gyógyfürdő és a három erőd a fő idegenforgalmi vonzerő a látogatók számára. Számos turisztikai fejlesztés van tervben, amiket Pohlmüllner József, a Komáromi Turisztikai Egyesület vezetője mutatott be a szakmabelieknek. A komáromi gyógyfürdőben wellness - például egy teljesen új szaunapark -  és gyógyászati újdonságok lesznek, és a fürdő weboldalát is fejlesztik. A Monostori erődben nemrég adták át a fejlesztés első ütemét, ahol megújultak a kazamaták, ám még az erődöknél is sok tennivaló szükséges. A vendégéjszakaszám növelésének érdekében a szállások helykapacitásának és minőségének fejlesztését is tervezik. Az iránykomárom.hu weboldalukat a magyaron kívül további négy nyelvre - németre, angolra, szlovákra és lengyelre -  szeretnék fordítani.

Alig egy hónapja, 2014 szeptemberében került átadásra a Láthatatlan erőd című kiállítás a felújított kazamatákban. A hagyományos és interaktív elemekből összeállított tárlat első termeiben az erőd tüzérségi renderéről kap információt a látogató, a belső kazamatában egy monarchia korabeli katona hétköznapjaiba élheti bele magát egy kalandjáték keretén belül, a történelmi élmények után pedig egy izgalmas kincskeresős programban is kipróbálhatják magukat a turisták. Az erőd megismerésében egy ingyenes mobilalkalmazás segíti a látogatókat, amely az erőd látványosságain vezeti végig az érdeklődöket. A túrám.hu alkalmazással turistautak, városnéző séták, valamint várak, múzeumok, épületen belüli látványosságok útvonalai is letölthetők.

A Komáromi Erőd bemutatására egy izgalmas kis videó is készült.

{video|id=3635|width=550}

Aranymosó patak és függőhíd az erdő mélyén

A Fényes fürdő évek óta kicsik és nagyok kedvence a város legmélyebb pontján, ahol most egy óriási fejlesztés keretén belül 30 hektáron egy tanösvényt hoznak létre. A tanösvény sokszor az ivóvíz minőségű forrásvíz felett halad majd át, így igazi izgalmas programnak igérkezik. Az ösvény egyik része szabadon látogatható majd, a másik pedig vezető kíséretével. Az út során az érdeklődök találhatnak majd egy vizes játszóteret, egy aranymosó patakot, egy fogadó- és látogatóközpontot, egy izgalmas függőhídat, és még csónakozására is lehetőség lesz az erdő mélyén november közepétől.

Köszönjük a meghívást a Duna-Gerecse Nonprofit Kft. tagjainak!


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.