Városok, ízek, lagúnák

Friuli–Venezia–Giulia tartományon minden magyar turista keresztülutazott, aki valaha is gépkocsival Velencébe vagy az olasz tengerpartra tartott. Trieszt, a Fusine-tavak és a tarvisiói piac a tranzitút ismerős állomásai, az északolasz tartomány persze ennél jóval több látnivalóval kecsegtet, amint azt a közelmúltban munkatársunk is megtapasztalhatta.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

Friuli–Venezia–Giulia a Magyarországhoz legközelebb eső olasz tartomány. Az osztrák határtól tizenegy, Szlovéniától pedig nyolc kilométerre fekvő Tarvisio az Alpok által körülölelt festői völgyben fekszik. A várost honfitársaink elsősorban a piacáról ismerik, Olaszországból hazafelé sokan tartanak itt egy szusszanásnyi szünetet, búcsúznak Olaszországtól, vásárolgatnak. Talán nem is sejtik, hogy a közelben fekvő tavak milyen különleges élményt nyújtanak a szelíd turizmus kedvelőinek. A két kisebb és két nagyobb tó közül mi e két utóbbit jártuk körül, egy rövid túra keretében. A sétaút vadregényes, a tavak ezerféle zöldben pompáznak, a levegőt harapni lehet. A legközelebbi partján évtizedek óta áll az Edelweis nevű kisvendéglő, amely egykor arról is volt nevezetes, hogy a fogyasztásért három ország valutájával lehetett fizetni.

A tartomány gyöngyszemei

A 100 ezer lakosú Udine a festő Tiepolo városaként ismert. Ha sürget az idő, a híres festő munkásságának a felfedezése lehet az egyik rendezőelv a városnéző túra során. A tartomány igazi meglepetéseit azonban a kisebb városok, települések tartogatják, amelyek színes gyöngysorként ékesítik a tartományt. Egyik ilyen város Pordedone, ahol a római, barokk és gótikus hatások váltják egymást. Az 50 ezres város ütőere a korzó, amelynek patinás, árkádos épületeinek tövében butikok, éttermek és kávézók simulnak a középkori környezetbe. Itt még a kevésbé jól tájékozódó turisták is otthonosan mozognak, a Vittorio Emanuele korzó biztos referenciapont. A sétálóutca órákig remek időtöltést nyújt. A Szent Márk tér, a Palazzo Ricchieri, a Palazzo Montereale és a Szent Márk-katedrális csak néhány az útba eső látványosságok közül. A közelben fekvő Spilimbergo az út másik fénypontja. Mozaikiskolája állítólag az egyetlen olyan intézmény Európában (talán az egész világon is), ahol iskolarendszerű képzés keretében lehet megtanulni a mozaikkészítést. Szerveznek tanfolyamokat is, amelyekre a világ miden pontjáról várnak érdeklődőket. Az iskola bejárásakor meglepődve tapasztaltuk, hogy mozaikból mindenféle stílusú kép készíthető, a falakon a klasszikus ókori mintáktól a szürrealizmuson keresztül az ausztrál őslakos motívumokig minden viszontláthattunk.

A tengerparton az ősi Grado igazi képeslap város, amelynek labirintusszerű központja az 5. században épült. A szűk utcák sikátorai kellemes hűvöset nyújtanak a hőség elől védelmet keresőknek, romantikus nappali és esti barangolások ideális helyszíne. Közepén két templom, a Santa Maria delle Grazie és a Szent Eufémia mártírnak szentelt katedrális található, mellette áll a Battistero, a keresztelőkápolna. Grado másik látványossága a közel húsz kilométer hosszú tengerpart. A lagúnákkal szegélyezett parton jachtok százai sorakoznak, a sétányon szállodasor és kávézók állnak példás rendben. Grado mellett található egy UNESCO világörökségi helyszín is, Aquileia. A várost a hunok pusztították el 452-ben, a lakosság a mai Velencébe és Gradóba menekült, belőlük lettek e városok alapítói. A római birodalom egykori metropolisza ma egy hatalmas régészeti múzeum, amelynek bejárásához egy egész nap kellene. A bazilika kötelező megálló, mozaikpadlója a legnagyobb Európában. A szlovén határon találunk egy másik nevezetes kisvárost, Goriziát, amely a Habsburgok korában az osztrák Nizza-ként vált ismertté. A középkori vár mellett másik fő látványossága a régi vasútállomás, amelynek egyik fele 1947-ben Olaszországhoz, a másik a volt Jugoszláviához tartozott. Szlovénia függetlenné válásakor a fél várost is megörökölte, majd a schengeni egyezmény életbe léptekor a határ végleg elvesztette jelentőségét.

Habsburg köntösben

Triesztben, az egykori Monarchia kulcsfontosságú kikötővárosában minden magyar otthonosan mozog. Ismerős az építészet, a kávéházak, az egész miliő. Az emberek stílusa, habitusa viszont hamisítatlanul olasz. Az origó a város főtere, a Piazza dell'Unita d'Italia, ahol szállásunk, a patinás Grand Hotel Duchi D'Aosta is található. Entriőrje épp olyan elegáns és fényűző, mint a neve, magyar származású tulajdonosa személyesen fogadott bennünket. Itt szállt meg egykor spanyolországi Mária, I. Ferdinánd felesége, Carlo Goldoni és természetesen a tartomány fenegyereke, Giacomo Casanova is tiszteletét tette. A tér kicsit a velencei Szent Márk térre emlékeztet, grandiózus, nyüzsgő, igazi közösségi tér. Bő fél napunk volt a város feltérképezésére, amelybe egy tematikus kávé vagy irodalmi túra kényelmesen belefér. A város hemzseg a kávéházaktól, nem véletlen, hiszen ideérkezik az olasz nyerskávé import fele. Van hagyományos monarchiabeli, akad ultramodern, de gyarmati stílusú is. Szintén egy fél nap szükséges a várhegy bebarangolásához, amely a központból gyalogosan is megközelíthető. Az út kissé meredek, de megéri, mert innen a város egy melankolikusabb, meditatívabb arcát mutatja.

Komótos evés, lassú utazás

Olaszország a komótos evés szülőhazája, s valóban, itt a habzsolóknak nem sok babér terem. Meg kell adni a módját, időt kell szánni az étkezésre. Ha nincs három óránk, kár is nekikezdeni. A tartomány egyik alapétele a rizottó, amelyet különböző változatokban és fűszerezéssel, önálló fogásként tálálnak. Előtte az elmaradhatatlan San Daniele sonka, amelynek látványa is szemet gyönyörködtető. Előételnek szolgálják fel, hatalmas mennyiséget halmozva a tányérra, friss olasz kenyérrel. Szintén helyi ínyencség a montasio sajt, a puliszka és a füstölt túró is. A gourmet-turisták gasztronómiai tematikus útjaikat maguk is összeállíthatják, a régió a „slow food” kedvelőinek maradandó élményeket kínál. A bor szerelmesei 1700 gazdaság közül választhatnak célpontokat, és mintegy 100 millió palackból válogathatnak, ennyi készül ugyanis évente a környéken. Egyéb tematika köré is szerveződhetnek utak, a 7000 km2-es régióban például nyolc golfpálya található. Az irodalmat kedvelők Italo Svevo, Umberto Saba és James Joyce nyomába szegődhetnek, míg a festészetért rajongók Tiepolo nyomába eredhetnek.
'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.