Végvárak, avagy a jövő turisztikai attrakciói

A siroki barlangvár helyreállítása és turisztikai fejlesztése kapcsán várkonferenciát tartottak hétfőn Galyatetőn.

A végvárak jeles és fontos helyszínei történelmünknek, amelyek nagy része romokban maradt ránk – hangsúlyozta az eseményen Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója. Hozzátette: ezeknek az emlékhelyeknek a helyreállítása azért lényeges, mert értékes műemlékek.

A szakmai találkozó középpontjában a siroki barlangvár helyreállítása és turisztikai fejlesztése állt, melyről Báthory Gábor, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának projektvezetője beszélt. Rámutatott, hogy az Európai Unió és a magyar állam 320 millió forintos támogatásával év végére befejeződik a 365 millió forintos rekonstrukciós program. A vár különleges helyszínen található a Mátra lábánál, sziklaüregei pedig védelemként szolgáltak. Az 1960-as évek közepétől 1971-ig az alsó várat feltárták.

Báthory Gábor kiemelte, hogy a rekonstrukciós program fontos feladata, hogy a turisták számára több része is látogathatóvá váljon: a középkori várudvar, a kézi működtetésű felvonót és a régi formájába visszaállított kapu. Kilátó terasz is épül és geológiai sétautat is kialakítanak a siroki vár körül. A várban tervezett kiállításon a török hódoltság korából feltárt leleteket kívánják bemutatni, továbbá a polgári élet részeit: a szobát, a konyhát, valamint hadifelszerelések raktárát. A várban a tervek szerint minden hétvégén kovács- és kőfaragó bemutatót is tartanak majd.

Egy-egy turisztikai látványosságnál nagyon fontos az élményszerzés – mutatott rá előadásában Puczkó László, a Xellum Kft. képviseletében. A kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy a vendégek akkor érzik jól magukat, ha múzeum-, vagy várlátogatáskor a tartalmakat egyszerűen, érhetően közvetítik feléjük.

Manapság a várturizmusban is egyre nagyobb szerepet kap az online-marketing – erősítette meg Sziva Ivett, a Corvinus Egyetem oktatója, turisztikai tanácsadó. Hangsúlyozta, hogy napjainkban az online bevételek 44 százalékát a turizmus adja. Az európai utazók 65 százaléka pedig a weboldalakon keres programokat, ajánlatokat.

Magos Zoltán mesterszakács, a Mátra hírnöke a növekvő belföldi turizmus jelentőségéről beszélt. Ehhez attraktív programok kellenek, a hagyományok megőrzése és azok újra  teremtése. Jó példaként említette a sümegi várat, ahol évente 130 ezren fordulnak meg. A faluban ezért hotelt és csárdát építettek, ahol különleges programokkal – középkori emlékek felidézésével - és minőségi ételkülönlegességgel várják az odaérkezőket.

Immár fél évtizedes múltra tekint vissza a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület, amelynek jelenleg 82 tagja van, akik közreműködnek a termékfejlesztésben, a marketing munkában és az értékesítésben is – emelte ki tevékenységüket Kápolnai Nagy Ágnes elnök. Tíz település összefogásával, tizenhárom helyszínen rendezték meg a Mátrai Múzeumok éjszakáját jelentős sikerrel. Egy-egy térség legyen márkanév, emelte ki. Példaként hozta a Mohácsi busójárást, a Bánki nyarat, a Panyolafesztet, illetve a Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivált. Ám arra is rámutatott, hogy a Mátrában még nincs ilyen, de erőteljesebb összefogással egységes turisztikai arculatot teremthetnek.

A határon átnyúló turisztikai lehetőségek jelentőségét méltatta tájékoztatójában Horváth Jenő, Füzér polgármestere, a Felső-magyarországi Várak Egyesület elnöke. Elmondta, hogy létrehozták az Északi Várak Útján Kulturális Útvonalat, melynek célja a hálózatépítés volt a korábban elkezdett nemzetközi kapcsolatok ápolására. A pályázat keretében az egyesület fő partnere a szlovákiai Fülek vára volt. A programhoz olyan várral rendelkező települések csatlakoztak mint Krasznahorka, Nagykövesd, Rozsnyó, Kassa, Szalánc, Nagykapos és Borsi. Az egyesület jelenleg részt vesz az úgynevezett Interreg IVC projekt kezdeményezésében. Ezzel kiemelt turisztikai programként angol, német, olasz és lengyel várakkal való együttműködést terveznek.

Végezetül Szécsényi Orsolya, az egri Dobó István Vármúzeum igazgató-helyettese a várban évről évre megvalósított turisztikai attrakciókról, a történelmi hagyományőrzésről és a megújuló programjaikról tájékoztatott. Kiemelte az Egri Vitézlő Oskola jelentőségét a történetek megelevenítésében. Szólt Végvári Vígasságok fesztiváltól, továbbá október 17-ről, az Egri Vár Napjáról, a diákokkal való kapcsolatukról, a múzeumpedagógiai foglalkozásokról és vártáborokról. Méltatta az újabb attrakcióikat is, így a vár titkos földalatti rendszerének bemutatását, színházi tér létrehozását, a Dobó utca felőli vársétány kialakítását, illetve a Szép-bástyának zarándokhellyé alakítását.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.