Kunta Kinte nyomában Gambia tengerpartján

Kenyát és a Dél-afrikai Köztársaságot leszámítva Fekete-Afrika legnagyobb része még fehér folt a magyar turisták térképén, elsősorban a közvetlen közlekedési kapcsolat hiánya miatt. Nyugat-Európából viszont a menetrendi összeköttetéseken túl telente charterjáratok szállítják a turisták tömegeit egyes úti célok felé: Gambia népszerű Nagy-Britanniában és Skandináviában, míg Szenegál elsősorban a francia nyelvű államok polgárai körében felkapott.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

Nem véletlen azonban, hogy nem indul direkt légi járat Gambia felé Budapestről, hiszen valószínűleg a hazai turisztika szakmában sem tudja mindenki, hol fekszik a csupán 11 ezer négyzetkilométer területű, az azonos nevű folyó két partján kígyóként elterülő egykori brit gyarmat. Pedig Európa legfőbb nagyvárosaitól csupán hatórás repülőútra található a nyugat-afrikai ország fővárosa, Banjul. Gambiának egyetlen szomszédja Szenegál, amely északról, keletről és dél felől öleli körül Afrika egyik legkisebb országát. A furcsa beágyazottságnak történelmi okai vannak: a folyón egykor felhajózó brit gyarmatosítók a francia felségterületnek számító vidéken a folyó két partját, illetve a hajóról ágyúval még lőhető, ezáltal védhető, körülbelül 30-30 kilométer széles sávot sajátították ki maguknak. Így Szenegált tulajdonképpen félbevágja Gambia. Gambia megpróbált Senegambia néven egyesülni szomszédjával, de a házasság néhány év alatt tönkrement. Az öszszeolvadás egyik legfőbb akadálya lehetett a nyelvhasználat, mivel míg Szenegálban a francia a „lingua franca”, addig Banjulban és környékén az angol dívik. Más kérdés persze, hogy számos népcsoport (wolof, mandinka, fula, wola) tagjai élnek a határ két oldalán, nekik nincsenek kommunikációs problémáik egymással. A másfél millió lakosú Gambia a greenwichi időzónában található, tehát az Európából iderepülő utasnak nem kell az időzónák átlépése miatti időeltolódásból fakadó fáradtsággal számolnia.

Múlt, jelen és jövő

A gambiai turizmus a 60-as években indult, amikor az első luxus-óceánjárók feltűntek Banjul kikötőjében. 1965-ben egy svéd befektető 300 honfitársát hozta el a nyugat-afrikai országba, a svéd piac azóta is meghatározó Gambia számára. Manapság a turizmus a gazdaság egyik legfontosabb ága, az évi 100 ezer külföldi turista 44 százaléka visszatérő vendég! A turizmus azonban szezonális. A WTO adatai szerint a gambiai GDP 7,8 százaléka, a kormány számításai szerint viszont a GDP 18 százaléka származik turizmusból. A WTO szerint közvetlenül 5000, közvetve 10 000 főt foglalkoztat az ágazat. A GTA becslései 10 ezer, illetve 18 ezer főről szólnak. Turisztikai marketinggel a Gambia Tourism Authority (GTA) foglalkozik, amely négy irodát tart fenn Európában. Az állami és magánszektor közösen gyakorol felügyeletet a GTA felett. A hivatal engedélyezési díjakból tartja fenn magát: minden charterjárattal érkező turista 5 GBP-t fizet. Gambia turizmusa teljesen kiszolgáltatott a chartereztető európai tour-operátoroknak: azokból az országokból, ahol nincs specialista utazásszervező, visszaesést tapasztaltak. A GTA tervei azonban bizakodóak: öt éven belül 130-150 ezer turistát várnak.

Külföldi beruházók

A turisztikai szektorba döntően skandináv, brit, francia, spanyol, olasz, német és libanoni tőke áramlott az évek során, de az utóbbi időben jelentős infrastrukturális és turisztikai beruházásokat hajtott végre a kuvaiti M.A. Kharafi and Sons nevű társaság, amely megvásárolta az ötcsillagos Kairaba Beach Hotelt, jelenleg pedig ők építik az ország első Sheraton szállodáját és konferencia-központját a tengerpart déli részén található Brufutban. A 30 millió dolláros költségvetéssel épülő, ötcsillagos Sheraton Gambia Resort & Spa mind a 196 szobája a tengerre néz, a konferenciarészleg 2000 fő befogadására alkalmas, Jammeh elnök szerint ez a beruházás megváltoztatja az egész ország turizmusát, a minőségi turizmus felé mutat. Az elnök azt is kiemelte, hogy az országnak szakítania kell a tömegturizmussal, és nyitnia kell a magas költésű szegmens felé. A helyi viszonyokra jellemző azonban, hogy egy 2004 márciusában kiadott kormányzati közlemény még arról tájékoztat, hogy a nagyszabású beruházás elkészül 2006 májusára, az Afrikai Egységszervezet közgyűlésére. Hát nem készült el, nyitás a jövő év elején várható.

A Gambiába érkező turisták túlnyomó többsége a tengerparton található tucatnyi szálloda valamelyikében tölti nyaralását. A hotelek többsége a mi fogalmaink szerint 3-4 csillagos, ott 4-5 csillagosnak minősítik őket. A tisztasággal, a kulturáltsággal nincs semmi gond, legfeljebb a lelakottság érezhető néhol. Aki luxust akar, persze azt is megtalálja, például a marokkóiak által épített gyönyörű Coconut Residence-ben. Hangulatos a Kairaba és a Senegambia Hotel, a négycsillagos Corinthia Atlantic Hotelt pedig gyönyörű park veszi körül. Minden szállodában jellemző a gazdag büféasztal, európai és afrikai specialitásokkal.

Kunta Kintétől a krokodilokig

A Gambia folyó széles torkolatvidékén novembertől áprilisig garantáltan lehet barrakudát fogni, a folyó lerakódó hordalékából pedig gyönyörű mangroveerdők nőnek. Mindenképpen érdemes felkeresni a Makasutu nevű „szent erdőt”, ahol a legenda szerint törzsi háború zajlott le egykor. Az egyik elesett törzsfőnököt is itt temették el, koronájával és trónszékével együtt. Külföldi befektetők néhány éve ökoturisztikai központot építettek az erdőben, amely Nagy-Britanniában számos díjat és elismerést kapott. Az erdőbe érkező turisták csónakba szállnak, szakavatott vezető kíséretében fedezhetik fel a mangrovemocsár rejtelmeit, gazdag állat- és növényvilágát. A hajózás után erdei séta következik termeszvárral, majmokkal és varázslóval, majd jön a helyi fogásokból készült ebéd, kulturális műsorral. Aki akar, lakhat is itt, cölöpökre épített, autentikus házakban. A közelben található egy másik szent hely, a Katchakally krokodiltó, ahol akár a jóllakott óriáshüllők közvetlen közelében sétálgathatunk. További látnivaló a torkolatvidéken a James sziget egykori rabszolgaerődje, amelyben múzeumot rendeztek be. Erről a szigetről indult útnak a rabszolgakereskedők hajója is egykor, fedélzetén Kunta Kintével, a Gyökerek című Alex Haley-regény főhősével. A regényből készült film sikerén felbuzdulva rendezik meg kétévente júniusban a Gyökerek fesztivált.

Évszakok és szúnyogok

Gambiában az éghajlat szubtrópusi, novembertől júniusig tart a száraz évszak. Ilyenkor napközben 25–30 fok közötti a hőmérséklet, és a tenger felől érkező szelek hűtik a levegőt. Éjszakára 10 fokig is lehűlhet a hőmérséklet. Júliusban viszont beköszönt az esős időszak, és októberig felhőszakadások áztatják az év másik felében kiszáradó földeket. A lakosság 85 százaléka muzulmán vallású, a maradék keresztény, illetve animista. Az ország pénzneme a dalasi. Magyar állampolgárok a Gambiai Köztársaság tiszteletbeli konzulátusán szerezhetik be vízumukat. A malária jelen van az országban, erről és a védekezés módjairól tájékoztatni kell az utasokat.

Az Afrika-specialista légitársaság

13, elsősorban nyugat-, illetve közép-afrikai országba repülnek az SN Brussels légitársaság gépei, köztük olyan egzotikus helyekre, mint Elefántcsontpart, Angola, Kamerun, Guinea, Ruanda, Kenya, Sierra Leone, illetve Uganda. Népszerű a hetente kétszer közlekedő banjuli járat is, de Dakarba heti hat járatuk közlekedik. Banjulból egyébként bő fél napos, kissé viszontagságos utazás során közúton is el lehet jutni Dakarba, egy körutazás során ésszerű kombinálni Gambiát Szenegállal. Földvári András, a légitársaság magyarországi igazgatója bízik benne, hogy az idei télen magyar turisták is elindulnak brüsszeli átszállással Gambia napsütötte üdülőhelyei felé.

Munkatársunk az SN Brussels légitársaság meghívására látogatott el Gambiába.
'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.