Bocuse d’Or Kaland, második felvonás

Vendég&Hotel információ - A hévizi első kör után a METRO Budaörsi Vevőakadémiáján rendezte meg a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a melegkonyhás csúcsgasztronómiai versenyének második elődöntőjét. A legnagyobb presztizsű nemzetközi szakácsverseny hazai válogatóversenyei során dől el, hogy kik szerepelhetnek majd az októberben megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Selection Hungary nyolcas döntőjében, kik küzdhetnek majd a 2012-es brüsszeli európai megmérettetésen történő részvétel jogáért.

Akárcsak néhány napja Héviz városa és a Lotus Therme Hotel & Spa, ezúttal a METRO Vevőakadémia is kifogástalan vendéglátónak bizonyult, a versenyző szakemberek kitűnő körülmények között dolgozhattak. A rendezés érdekessége volt ezúttal is, hogy a versenyműveket a szakácsversenyek történetében Magyarországon első ízben a jelen lévő közönség is megkóstolhatta, így az érdeklődők nem csak a látvány alapján alkothattak véleményt az ételekről, hanem a zsűrihez hasonló lehetőséget kaptak az értékelésre. A budaörsi versenyről Volenter István, a budapesti Mezzo konyhafőnöke és Szabó László, a Sodexo Kft. executive séfje jutott egyenes ágon az októberi fináléba. A második elődöntőn a zsűri tagjai kötött köszönthettük Barbara Martinát, a Michelin csillagos olasz étterem, a Trattoria Bibendum tulajdonos-konyhafőnökét, Kalla Kálmánt, Fausto di Vorát, Varga Károlyt és Kreil Vilmost, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökét.

A versenyművek prezentációját követően a zsűri tagjai elbeszélgettek a versenyzőkkel, akik szabadon beszélhettek a részvétel motivációiról, és jövőbeli terveikről is. Az eredményhirdetés után a zsűri magyar elnöke, Kalla Kálmán szóban is értékelte a versenymunkákat. Ahogy azt már megszokhattuk tőle, ezúttal is a munka, és a tálalás során elkövetett hibákra hívta fel a figyelmet, kiemelve azt, hogy a nemzetközi szinten remélt eredményességhez az itthon megszokottnál sokkal több munka és sokkal céltudatosabb és rendszeresebb felkészülésen át vezet az út. „Ha láttátok a spanyol versenyző felkészüléséről készített ’A csirke, a hal és a királyrák’ című filmet, akkor tudhatjátok, legalább százszor főzte le versenymenüjét Jesus Almagro. Ha ti tízszer lefőzitek a sajátotokat, pontosan tizedannyi az esélyetek arra, hogy eredményesen szerepeljetek majd az európai versenyen.”

Kalla Kálmán nem csak a főzés közben elkövetett hibákat sorolta fel, de kitért arra is, hogy versenyen kívül milyen szempontok határozhatják meg, hogy hányadik helyen végez majd a magyar versenyző a nemzetközi mezőnyben. (Kép: Kolbe Gábor)


Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?