Fontos – és pozitív – változások a vendéglátás szabályozásában

Vendég&Hotel Online - Sajtótájékoztatón számolt be a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium a korszerű és egységes új vendéglátó-ipari rendelet legfontosabb elemeiről.

Tudósítónktól

Mivel a korábbiakban három rendelet szabályozta a vendéglátó-ipari egységek működését, a káosz volt a jellemző a jogszabályok együttállására – mondta el Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. Az új rendelet elsődleges célja, hogy leegyszerűsítse, használhatóbbá tegye a szabályozó rendszert, hozzásegítve ezzel a szakágazatot az egyszerűbb, és hatékonyabb, eredményesebb munkához. Kevesebb adminisztráció, ezzel kevesebb teher jelentkezik majd a vendéglátásban, a törvényalkotók célja az vlt, hogy az Uniós szabályozásban található legalacsonyabb szintre helyezzék a magyar mércét.

Dr. Kardeván Endre példaképpen kiemelte azt, hogy a rendelet hatálybalépését követően a vadhús feldolgozásához elegendő lesz egyetlen vizes helyiség, ott dolgozható fel szőröstül-bőröstül a megvásárolt állat. Ezért mostantól akár közvetlenül a vadásztársaságtól is meg lehet vásárolni az alapanyagot, így – a remények szerint – olcsóbbá is válik a beszerzés. Remélhetően ez a folyamat az értékesítési árra is hatással lesz majd.

Változnak többek között az anyaghányad nyilvántartás, a fagylalt előállítás, az ételminta megőrzés és a tojásfelhasználás szabályai, és mostantól lehetséges lesz a tejtermékek termelőtől történő beszerzése. Természetesen a felhasználás kizárólag forralás után lehetséges – figyelmeztetett az államtitkár.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára hozzátette, hogy a minisztérium elkötelezett a magyar vendéglátás szereplőivel szemben, és fontos feladatának tekinti a szakágazat helyzetének könnyítését, a legegyszerűbb működés lehetőségének biztosítását.

Megerősítette, hogy törekvésik arra irányulnak, hogy a magyar vendéglősök ne kerülhessenek versenyhátrányos helyzetbe uniós kollégáikkal szemben pusztán azért, mert a magyar szabályozás az EU által lehetővé tett normtívák legszigorúbb szélsőségeit alkalmaztatja a gyakorlatban.

Arra törekszünk, hogy már a beruházás fázisában egyszerűsítsük a szabályozást, így például a jövőben elegendő lesz kétfázisú mosogató kialakítása, időben elkülöníthetővé válik a fekete és a fehérmosogatás folyamata, vagy éppen a beruházási költségek akár 25-30 százalékos csökkenéséhez vezethet, hogy az azonos hőfokon tárolható alapanyagok esetében nem kell típus szerint külön hűtőgépet beállítani a költségvetésbe – mondta Szatmáry Kristóf. Újdonságként említette, hogy a jövőben a vendéglátók 40 kilométeres körzetben tovább értékesíthetik termékeiket a kiskereskedelemben.

A törvényhozók célja lebontani az akadályokat, amelyek nehezítik az ágazat napi életét. „Hosszú még az út, nem kívánunk megállni – mondta az NGM államtitkára – mert a mostani változásokkal még messze nem értünk a végére.”

Boros Attila / Vendég&Hotel Online (foto: Pelsőczy Csaba - kormany.hu)


Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?