A fekete víz szelleme

Szlovéniáról legtöbbünknek az ugrik be, ahogy robogunk Olaszország vagy más, távolabbi európai úti cél felé, és gyorsan, szinte megállás nélkül szeljük át autóval az országot. Most – mivel eltölthettünk néhány napot a határhoz közeli fekete termálvíz hazájában az MGM Media Optima jóvoltából – rájöttünk, korábban nagyot hibáztunk.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mert Szlovénia nemcsak igazán jó hely – látványos, élményekben gazdag ország –, hanem vendégszerető népek otthona, ahol mi, magyarok úgy érezhetjük: szinte hazaérkeztünk. Sőt, bónuszként akár csodás tengerparttal, síelésre alkalmas, magas hegyekkel és különleges fekete gyógyvízzel is rendelkezünk.

Olaj? Nem, víz!

Kőolajat kerestek, fekete vizet találtak. Amely nem a kosztól volt sötét, hanem olyan különleges termálvizet hoztak fel véletlenül a mélyből az olajfúrók, amely 72 fokosan tört a felszínre közel 1500 méter mélyről, az egykori Pannon-tenger medencéjéből. Mit tettek erre az olajvadászok? Gondosan lezárták a furatokat, elcsomagolták gépeiket, és indultak hazafelé. Bezzeg a helybéliek, Alsómarác (Moravske Toplice) és a környék lakói ettől kezdve fúrták a földjüket, ahol érték, és maguk eszkábálta medencékbe kezdték gyűjteni a csodálatos, gyógyhatású fekete vizet, amelyben aztán vígan lubickolt a falvak apraja-nagyja.

A sötét oldal birodalma

Így kezdődött a mai „Terme 3000” elnevezésű, gigászi méretű vízi élménypark története, amely a helyi termálvízre épülve ma Közép-Európa negyedik legnagyobb fürdőkomplexuma és wellnesscentruma, egyben a néhány éve állami kézbe került Sava szállodalánc birodalmának fekete ékköve. A Sava Hotels & Resorts az ország legnagyobb idegenforgalmi vállalkozása: van három-, négy- és ötcsillagos szállodája, apartmanja és kempingje Bledben, Ptujban (Potonyban), Moravske Toplicén (Alsómarócon), Radencin, Lendaván (Lendván) és Banovcin. Szállodái egytől egyig a Hotelstars Union harmonizált európai minősítésnek is megfelelnek.

Jó ár-érték arány, választékos gasztronómia

Mivel két szálláshelyet is kipróbálhattunk – a bledi négycsillagos Hotel Parkot és a golfpályával egybeépült ötcsillagos Hotel Moravske Toplicét –, ezért saját tapasztalat alapján elmondhatjuk, mindkét hely ár-érték aránya a magyar pénztárcák számára is elfogadható, a vendéglátás szívélyes, a szobák tiszták, tágasak, az ágyak kényelmesek, a fürdőszobai bekészítések kifogástalanok. Az éttermek kínálatai is bőségesek, de senki ne várja, hogy például az ötcsillagos alsómaróci ház esetében á la carte vacsorát szolgálnak fel – a Sava-láncnál a svédasztal az úr.

Egyetlen kivétel ezalól a bledi zászlóshajó, a Grand Hotel Toplice, amelyben sztárok, politikusok adták és adják egymásnak a kilincset. Saját tóstranddal és önálló csónakházzal rendelkezik az ötcsillagos, patinás épület, szobáinak erkélyeiről mindenhonnan pazar a kilátás a környező Júlia-Alpokra, Julijana nevű étterme évtizedek óta esküvők kedvelt színhelye. Konyháján ötödik éve dolgozik a fiatal szlovén sztárséf, Simon Bertoncelj, aki a tradicionális szlovén gasztronómiát modern technológiával készíti. Simon a szlovén olimpiai séfcsapat tagja, és olyan hírességek konyháján is megfordult már, mint Gordon Ramsay, a gasztronómia skót fenegyereke vagy a francia Marc Meurin, illetve a német illetőségű sztárszakács, Bobby Brauer.

 

Színes gasztronómia, emblematikus desszertekkel

A Sava-lánc mindegyik tagja érdekes, egyedi sztorival rendelkezik. A Bledi-tónál, Szlovénia legszebb hegyvidéki tengerszemének szélén a Monarchia fénykorában épült Park szálló például híres desszertjéről, a bledi krémesről, amelyet először (naná!) egy magyar cukrász, bizonyos Sándor készített a ház akkori főnöke, Istvan Lukacevic kérésére, akivel a habos művet több évtizednyi keverés-kavarás alatt fejlesztették tökélyre. Porcukor alatt ringó teteje, a krém és a hab álomaránya, finom alapja – tényleg mennyei. Nem véletlen, hogy a feltalálás óta eltelt több mint hatvan év során már 12 millió darabot adtak belőle.

A másik a muravidéki százrétű béles (prekmurska gibanica), amely leginkább a zsidó flódnihoz hasonlít, akár annak szlovén változatának is gondolhatnánk, de egy biztos, ahol kínálják – szerencsére mindegyik hotelben Sava-éknál –, ott ne hagyjuk ki, mert isteni.

Mivel önálló szlovén gasztronómia valójában nincs – hiszen az ország öt sajátos, eltérő kultúrkör találkozásának központjában fekszik –, ezért kulináriája izgalmas, sokszínű. Az olasz hatás szinte mindenütt érezhető a tésztákon, a balkáni befolyás eredménye a sok-sok grillezett, nyárson sült, darált húsból készült fogás, sült zöldségek, a horvát-dalmát közelség eredménye a tengeri halak, herkentyűk, rizottók felbukkanása az étlapokon, az osztrák jelenlét a kolbászokon, bécsi szeleten, káposztás leveseken, sülteken és különböző réteseken figyelhető meg, és ne feledjük a magyar vonulatot sem, hiszen „golazt”, azaz gulyást szinte mindenütt készítenek, na meg ott van ugye a híres bledi krémes, amely szintén magyar kreálmány. 


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.