Ádámnak szurkolhatunk az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon

Szeptember 11-én kezdődik az Ifjúsági Szakács világbajnokság, melynek a METRO Gasztro Akadémia ad otthont. 5 kontinens 22 országából érkeznek 27 év alatti fiatal szakácsok, akik közül többen díjazott és elismert - nem egy esetben Michelin csillagos - éttermekben szereztek már tapasztalatot. Hazánkat Mede Ádám, a budapesti Onyx étterem ifjú szakácsa képviseli.

A METRO Gaszto Akadémián óriási a készülődés, ugyanis 3 nap múlva kezdődik az Ifjúsági Szakács Világbajnokság, melynek idén Budapest ad otthont. A versenyről a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaság magyarországi szervezetének elnöke, Novák Iván Péter, valamint a verseny technikai szervezője Kovács Lázár tartottak sajtótájékoztatót.

Novák Iván Péter elmondta, hogy 2015 februárjában született meg a döntés a verseny helyszínéről, amikor Dr. David Terault, a Világszervezet Igazgatótanácsának tagja, az Ifjúsági Szakács Világbajnokság Bizottság és a zsűri elnöke, a kanadai Chaine Egyesület elnöke Budapesten járt és a METRO Gasztro Akadémiát a világverseny megrendezésére ideális helyszínnek tartotta. Itt ugyanis biztosítva van a verseny szervezéséhez szükséges valamennyi feltétel, a modern főzőhelyeken túl a különtermek, a zsűriszoba, a menüíró szoba valamint várakozó helység áll a versenyzők rendelkezésére.

A most 25 éves magyarországi egyesület a szeptember 11-én sorra kerülő Világbajnokság megrendezését megtiszteltetésnek és egyúttal eddigi eredményei elismerésének tekinti. Óriási érdem, hogy a 12 tagú nemzetközi zsűriben ezúttal három magyar séf is felkérést kapott, Ádám Csaba az Olimpia étteremből, Barka Áron a Continental Hotel Budapest valamint Bicsár Attila az Alabárdos étteremből. A verseny technikai igazgatójának pedig Kovács Siklósi Lázárt kérte fel az egyesület -tette hozzá Novák Iván Péter elnök. Idén mindemellett rekordszámú, mintegy 170 fős  külföldi delegáció érkezik a rangos eseményre, akik a magyarországi egyesület által szervezett 6 illetve 8 napos szakmai programon vesznek részt. A vendégek, versenyzők, zsűritagok és hozzátartozók 22 országból érkeznek és több budapesti szállodában, köztük a Hiltonban, Kempinskiben, a Continental Hotel Budapestben, a Four Seasonsben, a versenyzők pedig kivétel nélkül a Flamenco Hotelben szálnak meg. Az esemény összességében több mint 1000 vendégéjszakát és nagy nemzetközi médiavisszhangot generál a magyar turizmusnak.

A verseny részleteiről Kovács Siklósi Lázár technikai igazgató számolt be, aki elsőként megemlítette, hogy nagy lehetőség ez az esemény a rendező országnak is, hiszen ilyenkor kicsit jobban megmutathatja magát. Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége ugyanis, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott "meglepetés kosár" (Black Box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt egy 3 fogásos menüsort (előétel, főétel, desszert) 4 fő részére. A versenyen  2 csoport van, az egyik egyik egység délelőtt, a másik délután versenyzik. A versenyzők először megkapják az un. Black Boxot, mely a verseny során kizárólagosan használható alapanyagokat tartalmazza. Ezútán a versenyzők a recept szobában megírják a recepteket, majd nekikezdhetnek az ételek készítésének. A receptek angol nyelvre történő fordításában külön fordító szakemberek működnek közre. Az ételek felszolgálásában valamint a verseny előkészítésében pedig a Budapesti Gazdasági Főiskola 19 ifjú tanulója segít a verseny szervezőinek.

A verseny programjáról a Vendég & Hotelnek Kovács Siklósi Lázár azt árulta el, hogy a szakmai programok és  étteremlátogatások mellett igyekeznek minél többet megmutatni Magyarországból is. Így a vendégek programjában a Nagycsarnok és a Parlament látogatáson túl éppúgy megtalálható a romkocsmatúra, a Lázár Lovasparkos kirándulás vagy a folklór program is. A verseny egyik legizgalmasabb eseményének a szeptember 12-i eredményhirdetés és a mintegy 250 fős gálavacsora ígérkezik a Hilton Budapest szállóban, ahol a verseny ételeinek kóstolása mellett új tagok avatása is történik majd a nemzetközi egyesület életében.

Barka Áron, a Continental Hotel Budapest séfje, egyúttal a 3 tagú "Konyhai zsűri" egyik jeles tagja, a Vendég &Hotel kérdésére elmondta, hogy azért is várja izgatottan az  eseményt, mert bár "Kóstoló zsűriben" már szerepelt korábban, de "Konyhaiban" ez lesz az első alkalom, hogy részt vesz. A feladata ezúttal nem a kóstolás, hanem elsősorban a konyhai munkafolyamatok, azaz tisztítás, előkészítés, rendszerezés, a tiszta munka, az alapanyagok gazdaságos felhasználásának figyelemmel kísérése és megítélése. Ez a szerepkör azért is kihívás számára, mert ezekre a folyamatokra fontosságuk ellenére csak az utóbbi időben helyeződött nagyobb hangsúly a szakmai körökben illetve a nemzetközi versenyeken.

A helyszínen a Magyarországot képviselő Mede Ádám gyakorol, aki éppen különféle falatkákat és mini süteményeket készített. Ádám, akit a Vendég&Hotel a felkészüléséről kérdezett, elárulta, hogy mindössze csak 1,5 éve dolgozik az Onyxban, azonban egy nagyon jó csapatra talált. Az eredményhirdetés óta eltelt 3-4 hónap intenzív felkészüléssel telt, melyben főnökei, a már korábban dobogós helyezést elért Szulló Szabina és Széll Tamás valamint az egész Gerbeaud ház támogatta. Rengeteg alapanyagot próbáltak ki és a megfogalmazott kritikákon keresztül sok új tapasztalatra tett szert. Kedvenc alapanyaga a sertés- és a marhahús, de úgy érzi bármiből szívesen főzne, azaz felkészülten vág neki a nemzetközi versenynek és reméli sikerül majd érmet szereznie.

Mede Ádámnak eredményes szereplést kívánunk a Világbajnokságon!

Viva la Chaine!

A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. Az 1990. január 2.-án Magyarországon bejegyzett Egyesület tagjai amatőr és a vendéglátással foglakozó professzionista (szállodás, éttermes, szakács) természetes személyek, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

 

Forrás: Vendég & Hotel Online


Itt a friss TKI index

Itt a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Határon átívelő turisztikai egyesület született

Határon átívelő turisztikai egyesület született 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.
Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában

Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában 

Ezen a nyáron is rengeteg kalanddal és élménnyel vár Tiszafüred.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.