Csak természetesen!

A CultiVini Borgalériában november 13-án tizenegy borász gyűlt össze, hogy kerekasztalnál az organikus borokról beszélgessenek. Bio, organikus, biodinamikus – csak úgy repkedtek párbeszédükben ezek a kifejezések.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fogyasztó szempontjából ezek a kateóriák a megbízható, vegyszermentes gazdálkodásból származó bort jelentik.

Bio, biodinamikus – nem egyre megy

A biodinamikus gazdálkodás azonban egyben filozófikus alapokon nyugvó módszereket is alkalmaz, és a bioval ellentétben az ilyen termelők mindent egy területen szükséges, hogy megtermeljenek (magok, védekező anyagok stb.), a teljes gazdaságot egyetlen egységes élő szervezetként kezelve.

Hogy kerül a marha szarva a talajba?

Megtudhattuk, hogy az egyes pincészeteknek mi a hozzáállása az organikus gazdálkodással kapcsolatban. Szó volt még arról, hogy létezik-e alkalmas vagy „alkalmasabb” terroir illetve szőlőfajta a bio gazdálkodásra - akár az őshonos magyar fajták között. Választ kaphattunk a nemrég hazai szaksajtóban is felkapott marhaszarvak talajba ásásának gyakorlati jelentőségére a biodinamikus szőlőművelésben, illetve kihangsúlyozták a talajösszetevők dinamizálásának fontosságát is. Végül a konvencionális szőlészetben használatos vegyszerek egészségre gyakorolt káros hatását elemezték, akár rákkeltő hatását a fogyasztók és a gazdaságban dolgozók körében.

Biogazdálkodás – a jövő kulcsa

Szó esett arról, hogy az organikus bortermelést hogyan lehet megvalósítani.Már az ENSZ szakértői által is készült tanulmány, amelyben bebizonyították, hogy a föld népességének élelmezése teljes mértékben megoldható lenne biogazdálkodásból származó élelmiszerekkel. Ehhez azonban a globális agrárgazdálkodás gyökeres átalakítására lenne szükség, ez azonban a gazdaságot irányító multinacionális vállalatoknak sajnos nem érdeke. Befejezésül mindenki egyetértett abban, hogy a természetet tisztelni kell, élni hagyni, nem beavatkozni, és alázattal kell bánni vele.

A kerekasztal beszélgetés borászai és résztvevői voltak:

Susan Hanauer, Ralf Wassmann – Wassmann Bormanufaktúra, Villány

Pelle Marianna – Pelle Pincészet, Tokaj


Horváth József 'Ráspi'– Ráspi Pince, Sopron

Krusóczky Tamás – Malatinszky Kúria, Villány

Losonci Bálint –Losonci Pince, Mátra


Pók Tamás – Pók Tamás Pincéje, Eger


Bencze István – Bencze Pince, Badacsony


Szentesi József – Szentesi Pince, Etyek-Buda


Rókusfalvy Pál – Rókusfalvy Pince, Etyek



Két napig hajnalig tart nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig tart nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon tekinthetők meg a Kékvándor fotógráfiák

Különleges túraútvonalon tekinthetők meg a Kékvándor fotógráfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.