Ez egy olyan vállalkozás, mint a Bauhaus!

A Mecsek Zöldút Egyesület elnökségi tagja, dr. Németh Ibolya az Utazás kiállításon rávilágított arra, hogy míg több hegységünket jól ismeri a magyar közönség, a Mecsek ebből sajnos kimarad.

Parasztmuffin, csalánszörp, gazvacsora, medvehagyma, cigánylecsó és számos brand kötődik immár a Mecsek Zöldút Egyesülethez, mely 2015-ben Kiváló Európai Desztináció-díjat nyert Brüsszelben.

A Mecsek Zöldút olyan élő, működőképes szellemiség-közvetítő műhely, amely lehetőséget nyújt a helyieknek és az ide látogatóknak a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre. A Mecsek Zöldút tagjai részletesen felkutatták az egyes falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait, gasztronómiáját, a turizmus fejlesztési lehetőségeit. Elkötelezettek a hagyományos, vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, az erdei, mezei, kerti vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtésében, használatában és „visszatanításában”, a gyógyélelmiszerekre, egészséges táplálkozásra való figyelemfelhívásban és a helyi közösséget támogató és nem kihasználó fenntartható (szelíd, zöld, öko) turizmusban.

"Olyan vállalkozás ez, mint az építészetben a Bauhaus, mely visszanyúlt a régi építőanyagokhoz és természetes formákhoz és ebből egy újat alkotott. A turizmusban is létjogosultsága van egy ilyen irányzatnak!" - emelte ki az Utazás kiállításon dr. Németh Ibolya, a Mecsek Zöldút Egyesület elnökségi tagja, környezeti nevelő.

Egyik legrégebbi és legismertebb 'termékük' a "Mecsek ökocsali", melynek lényege, hogy a falusi vendéglátók egy asztalra teszik fel termékeiket és igény szerint eljuttatják ezt különféle városi rendezvényekre, konferenciákra.

"Több díjat, rangos elismerést is nyertünk, a legnagyobb ezek közül a tavalyi EDEN pályázat volt, melyre rengeteget készültünk. Sajnos a magyar közönség még nem ismer bennünket eléggé." Dr. Németh Ibolya (azaz Bia) szerint  megváltozott a falusi turizmus Magyarországon, nem tud a korábbi vendégkör jönni, egy célcsoport (elsősorban a tanárok, értelmiségiek, nagycsaládosok) most teljesen eltűnt a színről, mely részben a megváltozott anyagi körülményekkel magyarázható. Emellett tucatszámra jelennek meg a wellness ajánlatok is, melyek a korábbinál lényegesen olcsóbbak lettek és többen inkább ezt választják."

A Mecsek Zöldút és a Bio Bia felelősségteljes falusi élet és vendéglátás megálmodója szerint  ez a fajta turizmus egy egészen más élményt kínál. Itt a római lakomáktól kezdve, a gyógynövényes programokig, Pálos kolostor látogatásig, holdtölte túráig, a mecsekaljai Angster orgona koncertig minden program egy különleges, egyedi élményt kínál. Bia igazi kihívásnak tartja a környék természeti és kulturális látnivalóinak megismertetését, mivel az a tapasztalata, hogy a magyarok nem ismerik valójában a Mecseket. Jelenleg ugyanis Pécsért és a villányi borturizmusért utaznak ide, de a Mecsek teljesen kimarad az útitervből. Az EDEN pályázatot nyert Mecsek Zöldút elnökségi tagja mindemellett fontosnak tartja a környezettudatos szemléletformálást, melyet véleménye szerint nem lehet elég korán elkezdeni.

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?