Hungaricum vs. Gallicum

Őshazájából, azaz a Franciaországból érkező Cabernet franc vagy a villányi borvidékről származó franc? – ez itt a kérdés. Erősen megoszlanak erről a vélemények: a Loire-völgyéből érkezők esküsznek saját borvidékükről származó, könnyedebb textúrájú és ízvilágú nedűikre, a magyarok viszont az erősebb, testesebb, a hazai ízvilághoz közelebb álló villányi fajták mellett teszik le voksukat.

Korántsem tisztünk eldönteni ezt a szakértőknek is alapos leckét feladó kérdést, inkább csak kívülállóként kóstoltuk a 12 villányi, majd ugyanannyi Loire-völgyi borból álló italsort a siklósi Várban, november 20-án, a „100% Franc, 100% Villány” elnevezésű programon. Közben odafigyeltünk a szakemberek véleményére is. Akik hangsúlyozták: talán szerencsésebb lett volna először (délelőtt) a franciásan könnyed, Loire-menti tételeket kóstolni, így délutánra maradhattak volna a testesebb villányiak, nem pedig fordítva, ahogy a valóságban történt.

A vár vitéz villányi védői

A siklósi franc-konferencián kóstolt 12 helyi tételt 40 bor közül választották ki vaktesztelés útján. Így kerül elénk többek közt Vylyan, Weninger-Gere, Bock és Sauska-féle Cabernet Franc – azért ezt a négyet emelem ki, mert nekem ezek tetszettek a legjobban. Mert ezek kávés-feketecsokis ízvilággal is rendelkező, súlyos, amolyan igazi villányi világú tételek, amelyek közül egy-kettőben – bár többnyire acélhordóban érlelték a bort - erősen érezni a barrique-jelleget is. Ennek kapcsán jegyezte meg Ede bácsi (Tiffán, aki aki majdnem „ellopta a show-t” hozzászóláshegyeivel), hogy ő volt az, aki Magyarországon először használt barrique hordót, és ő az, aki elsőként kezd leszokni róla. A siklósi Wassmann Pincészet 2013-ból való franc-ja is kellemes meglepetés volt hűvös, kissé grafitos, franciás ízvilágú borával. Bár én eddig sose hallottam róluk, úgy tűnik, ideje megjegyezni ezt a feltörekvő biodinamikus pincészetet.

A csata szünetében: séta a várban

Amíg a cateringhez – stílusosan – a helyi Tenkes Csárda csapata megterít, körülnézek a gyönyörűen felújított, teljes szépségében pompázó, sokat megélt várban. Ahol bár az igazi Tenkes kapitánya sosem harcolt az 1700-as években a labancok ellen, de az erről szóló nagysikerű filmsorozatot viszont valóban itt forgatták. Az alagsorban naná, hogy végignézem a remek kínzókamrát és kínzóeszközöket, valamint a várbörtön világát bemutató kiállítást. Legjobban az ötletes kis fejprés tetszett, bár nem szeretném, hogy egyszer rajtam valaki kipróbálja. Meg a gazdag raboknak járó külön cella, aminek ablak van, benne méretes priccs, asztal székkel, tollal, pennával, és kályha – amit kívülről fűtöttek a foglárok, hogy ne fagyjon be az előkelő foglyok feneke.

Ezt követően elképesztő ebéddel rukkolnak elő Tenkesék mai megformálói, a helyi csárda csapata, Kovács Gábor tulajdonos vezetésével. Leveseik, sült libacombjuk lila káposztával, hagymás krumplival, desszertjeik – mind maga a tökély, és a magyar konyha legszebb napjait idézi.

A gallok támadása

A Cabernet Franc-nál az érlelés és a házasítás a fontos, hallottuk a francia szakértő véleményét boraik kóstolása előtt, ráhangolódásképp. Valamint nehéz és könnyebb évjáratokról, fagyokról, hideg és meleg nyarakról szólt a francia sommelier-hölgy, és arról, a cabernet franc őshazájából egész más ízvilágú tételeket hoztak, mint a délelőtt kóstolt villányiak. Bár csak a palackos érlelés nyomait lehetett érezni majd’ mindegyikben (az utolsó három kivételével), emiatt azt a következtetést vontam le (korántsem szakértőként), hogy nem csoda, ha a gallok ezeket a franc-okat házasítják, mert magukban a legtöbb nem is állná meg a helyét. A Loire-völgyéből kóstolt borok (a francia franc-ok 65 százaléka onnan való) fűszeres, borsos, sós, állítólag roppant elegáns grafitos jegyei nekem nem jöttek be, inkább a villányi házigazdák borai mellett tenném le a voksomat.

A csata kimenetele?

Szerintem utcahosszal verték a Villányban, mintegy 350 hektáron termelt cabernet franc szőlőből készített tételek a 6500 hektárnyi területről nyert ugyanilyen fajtájú gall borokat. Az persze még a jövő zenéje, hogy vajon a villányi cabernet franc – amelyet mostantól a borvidék kiemelt fajtájának, zászlóshajójának tekintenek – vajon sikeres lesz-e a nemzetközi piacon, vagy beáll a sorba, mint a legtöbb Bordeaux-i és Loire-menti borok, azért, hogy házasítások egyik szereplője legyen. Drukkoljunk neki! Mert a jelenlegi helyzeténél sokkal többet érdemel.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.