Július 14-én startol a Kékszalag

Idén július 14-én, a hagyományoknak megfelelően 9 órakor dördül el az az ágyú a balatonfüredi mólón, amely a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj rajtját jelzi. A legismertebb magyar vitorlásverseny egyúttal Európa leghosszabb és legnépesebb regattája is: a szervezők körülbelül hatszáz résztvevő hajóra, mintegy háromezer vitorlázóra számítanak, akik között az elmúlt évekhez képest a külföldiek száma jelentősen nőhet.

Tavaly a Magyar Vitorlás Szövetség megállapodást kötött Európa két másik nagy tókerülő versenye, a Genfi-tavi Bol d’Or Mirabaud és a Garda-tavon zajló Centomiglia szervezőivel arról, hogy kölcsönösen segítik egymás vitorlázóinak eljutását ezekre a versenyekre. „Ezért a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon hajókat bocsátunk külföldi versenyeket promotáló csapatok rendelkezésére, és a „Team Kékszalag „ is indul mindkét külföldi versenyen. Ezen felül folyamatosan kommunikáljuk a legfontosabb információkat a balatoni versenyről. Ennek eredményeképpen a tavalyi 12 külföldi nevezettel szemben idén 25 határon túlról érkezett csapatra számítok” – mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a verseny szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten.

„A Kékszalag együtt képviseli a vitorlázó tradíciókat és legújabb technológiát. Egy pályán versenyeznek az idén 120 éves Kishamis és a „foil”-ok segítségével víz felett repülő, többtestű, karbonszálas hajók” – mondta köszöntőjében dr. Kollár Lajos, a rendező Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

Az Erste World a vitorlázó utánpótlást is támogatja

A 48. Kékszalag névadó támogatója az Erste Bank új szolgáltatása, az Erste World. „Nem egyszerűen támogatásról beszélünk, hanem arról, hogy az Erste World világa éppen olyan, mint amit a vitorlázás is képvisel. A Kékszalagon azok indulnak, akiknek fontos a valódi teljesítmény, a valódi érték. Az Erste World a pénzügyi szolgáltatásokban is ezt ígéri: segítünk ügyfeleinknek a valódi értékeket megtalálni, a vagyonukból valódi értéket teremteni. Ehhez kell az elhatározás és a profi segítség, csapat a háttérben. Az embernek ilyenkor magát kell legyőznie, és fontos, hogy számíthat egy csapatra. A pénzügyekre is kell az elkötelezettség, hogy a vagyonunkból a legtöbbet kihozzuk, és kell hozzá egy támogató csapat” – emelte ki köszöntőjében Kállay András, az Erste Prémium, World és Private Banking Igazgatóság vezetője.

Kállay András elmondta, hogy az Erste World a több száz célba érő csapat teljesítményét rendhagyó módon készül megünnepelni, ezért a csapatok és a nézőközönség egyaránt különleges meglepetésre számíthatnak a befutónál. A szombat esti a díjátadón az Erste World a családtagoknak, barátoknak és Balatonfüred közönségének egyaránt meglepetéssel kedveskedik a Gyógy téren. Az Erste World a verseny helyszínén további különleges programokkal, a Balaton értékeit bemutató társalgóval, illetve a kiemelt ügyfelek számára kialakított VIP részleggel készül. A helyi partnerek bevonásával a helyszínen fog először bemutatkozni az Erste World Club, amely értékteremtő partnerséget kínál a kiemelt ügyfeleknek és a partnereknek egyaránt.

A verseny egyik újdonsága lesz, hogy okostelefonon, a magyar fejlesztésű Kwindoo nevű alkalmazás segítségével minden hajó útja folyamatosan nyomon követhető lesz. Az Erste World az alkalmazást kihasználva játékra invitálja a résztvevőket és Kékszalag iránt érdeklődőket: virtuális értékpontokat lehet majd gyűjteni, s a legjobb eredményt elérő játékosok eljuthatnak a világ egyik legizgalmasabb vitorlás versenye, az Extreme Sailing Series őszi versenyére, Portugáliába.

„A játék mellett azok a csapatok, akik használják az applikációt a verseny alatt, a hazai vitorlázás jövőjét is támogatják, hiszen minél több kilométert tesznek meg a Kwindoo-t használó csapatok a Kékszalagon, annál nagyobb összeggel támogatja az Erste World a fiatal, utánpótlás vitorlás generációt” – mondta el Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón.

Erste World - Teljes körű vagyontervezési szolgáltatáscsomag az Erstétől

2016. áprilisában elindult az Erste World szolgáltatás, amely a valódi értékteremtés mellett elköteleződő kiemelt ügyfeleknek kínál befektetési megoldásokat. Az Erste World egy, a megszokott prémium kiszolgálásnál jóval komplexebb termékkört és kiszolgálási modellt jelent, amelybe beletartozik többek között a modell portfóliós megközelítésű befektetési tanácsadás ugyanúgy, mint a banki számlatermékektől kezdve a strukturált termékekig terjedő széles termékkínálat. Az Erste World küldetése abban rejlik, hogy az ügyfelekkel közösen hozzák ki a legtöbbet a vagyonukból, hiszen a tulajdon akkor válik értékké, ha megalapozzuk vele a saját és szeretteink jövőjét, boldogságát. Az igények megértésén és a szolgáltatás minőségén alapuló Erste World eltér a megszokott prémium szolgáltatásoktól: az egyedi szolgáltatások és ajánlatok mellett egy igazi közösséget tervez építeni köré az Erste Bank. Erste World. Egy világ, ahol az érték számít.

Programok vízen és szárazföldön A verseny előtti hétvége szombatján kerül sor a „bemelegítő” regattának is tekinthető Fehér Szalag versenyre, amelyet a legesélyesebb csapatok hajóik beállítására, sebességük felmérésére használnak. A Fehér Szalagon külön versenyt futnak a Balaton legpatinásabb, klasszikus vitorlásai: köztük a több mint ötven éven át a tókerülés időrekordját tartó Nemere II., a Balaton legidősebb, több mint száz éves hajója, a Kishamis és a legtöbb Kékszalagot nyert Tramontana.

A Kékszalaghoz kapcsolódó rendezvények sorában a Fehér Szalagot a BYC által rendezett Horváth Boldizsár emlékverseny és a Kékpántlika nevű ifjúsági verseny követi majd, amelyet július 13-án, szerdán tartanak. A Kékpántlikán a magyar vitorlázás jövőjét képviselő serdülő és ifjúsági korú sportolók állnak rajthoz egy Balatonfüred és Tihany között rendezett távolsági versenyen.

A Kékszalag rajtja, július 14-én csütörtökön, 9.00 órakor lesz, amikor a Balatonfüred és Zamárdi közötti mintegy hét kilométeres rajtvonalon sorakoznak majd fel a résztvevők. A távot 48 óra alatt kell teljesíteni. A jelenlegi abszolút időrekordot a Fifty-Fifty nevű kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a Balatonfüred-Balatonkenese-Keszthely-Balatonfüred távot. Minden bizonnyal itt lesz majd a tavalyi győztes svájci Safram csapat is, ők katamaránjukkal szeretnék megvédeni címüket (l. esélylatolgatónkat). Természetesen nemcsak az abszolút versenyben osztanak díjakat, hanem minden hajóosztályban megvívnak a helyezésekért.

A Kékszalag sajátossága, hogy nem csak a profi, rendszeresen versenyző csapatok és a külön erre a célra kifejlesztett high-tech hajók állnak rajthoz, hanem olyan versenyzők is, akik számára maga a táv megtétele jelenti a próbatételt. Ebben az értelemben szokták a Kékszalagot a New York Maraton futóversenyhez hasonlítani: profik és amatőrök ugyanazon a pályán, együtt versenyeznek, ám a célba érés mindenki számára győzelmet és rendkívüli sportteljesítményt jelent.

„Stabil támogatói bázis nélkül egy ilyen nagyszabású esemény nem rendezhető meg” – emelte ki Holczhauser András, aki a magyar vitorlás sport nevében ezúton fejezte ki köszöneteét a támogatóknak. „A verseny névadó szponzora az Erste World. A Kékszalagot és magyar vitorlás sportot több mint egy évtizede támogatja a verseny kizárólagos autós partnere az Audi. Az MVSz órás partnere a Seiko. A versenyzők biztosításáért az Eurorisk és Generali biztosító felel. A sportolók bőrének védelméről az Ilcsi gondoskodik. A verseny hivatalos díjbeszállítója a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. lesz. A Kékszalag online közvetítést a ledvilag.hu támogatja, az élő televíziós közvetítéssel pedig idén is a DIGI Sport csapata hozza közelebb a nézőkhöz sportágunkat.

” Miközben a Kékszalag zajlik a vízen, Balatonfüred városa, a Magyar Vitorlás Szövetség kiemelt partnere további programokkal csábítja a látogatókat a tópartra. Az események sorából kiemelkedik az éjszakai vitorlásverseny, amelyen a magyar vitorlás sport kiválóságai mérik össze tudásukat néhány méterre a nézőktől egy reflektorokkal megvilágított pályán. Július 15-én pénteken pedig a Kékszalag leggyorsabb hajói versenyeznek az Audi Ultra Cup sebességi versenyen, közvetlenül a balatonfüredi Tagore sétány előtt: így mindenki megcsodálhatja majd őket. A versenyek sorát a 2szalag Erste World Katamarán Nagydíj zárja szombaton: ezt a keleti medencében rendezik meg azon kéttestű hajók (katamaránok) számára, amelyek méretük miatt nem indulhatnak a Kékszalagon.

A vitorlázás mellett számos kiegészítő parti program is várja a Balatonfüredre látogatókat a Kékszalag időszakában. Bemutatkoznak a vitorlás iskolák, lesz flyboard (víz felett repülő deszka) bemutató, meg lehet választani a Kékszalag éttermét, és persze ki lehet élvezni a VinCE Balaton és a nyári Balatonfüred hangulatát. Az események sorát a szombat esti díjkiosztó és egy utcabál zárja majd, amelyre a gyönyörűen felújított balatonfüredi reformkori városrészben kerül sor.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.