Közétkeztetés: máris csökkent a gyerekek cukorfogyasztása

A januárban hatályba lépett közétkeztetési rendelet kapcsán a tapasztalatok szerint máris csökkent a gyermekek cukorfogyasztása.

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelet értelmében a tálalókonyhákon az ételekhez só, illetve cukor nem adható. Ugyanakkor a rendelet már nem korlátozza a só, vagy cukorszórók elhelyezését az éttermekben.

Fontos azonban tájékoztatni a fogyasztókat arról, hogy "A túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!" A Hungast tapasztalatai szerint a tálalópulton elhelyezett cukortartót egyes gyerekek rutinszerűen használják, ugyanakkor az automatikus mozdulatokat követően, függetlenül attól, hogy abból mennyi cukor távozik, jóízűen elfogyasztják az ételt.

A módszer bevezetésével a korábbi mennyiségben kiszabott és a tálalókonyhán automatikusan felhasznált cukor mennyiségének töredéke fogyott el amellett, hogy az ételek ízletességének megítélése továbbra is pozitív. Tehát ez esetben beigazolódni látszik a jogalkotó szándéka: nem kell az egyes ételeket mindenképp megcukrozni, annak mértékét a fogyasztókra kell bízni. Ezáltal a gyermekek összes cukorfogyasztása csökken. Persze arra érdemes odafigyelni, hogy olyan cukorszóró kerüljön kihelyezésre, vagy a fogyasztó kérésére átadásra, melyen keresztül egy mozdulattal nem nagy mennyiségű cukor távozik.

Forrás: MTI OTS


Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.