Marsa Alam: előttünk a tenger, mögöttünk a sivatag

Álmos falucskából néhány év alatt Egyiptom egyik népszerű üdülőhelyévé lépett elő Marsa Alam, amely elsősorban a búvárkodás kedvelőinek és a csendesebb vakációt kedvelőknek lehet ideális úti cél. 

Marsa Alam Egyiptom déli részén, a Vörös-tenger partján fekszik, 271 km-re délre Hurghadától. Az utóbbi néhány évben vált a part menti falucska nyüzsgő kisvárossá. A gyors fejlődést annak köszönheti, hogy 2003-ben megnyílt Marsa Alam nemzetközi repülőtere, amely fogadni képes az európai turisták rohamát. Magyarországról a Kartago Tours kínál üdüléseket Marsa Alamban.

A gyors fejlődés dacára Marsa Alam környéke bővelkedik érintetlen természeti kincsekben. Az idelátogatók többségét először a meseszép tengerpart, a kristálytisza víz és az állandóan kellemes hőmérséklet varázsolja el. A felkészültebb utazók azt is jól tudják, hogy a Vörös-tenger ezen része olyan látnivalókat tartogat számukra, amit kevés más helyen tapasztalhatnak. A térségben található hatalmas korallzátonyok ideális helyszínt biztosítanak a búvárkodás szerelmeseinek, akár egy karnyújtásnyira a nyugalmas partszakasztól. 

A Kartago Tours csapatával mindössze három és fél órába telt, mire megérkeztünk célállomásunkra, ugyanis idén májustól, a hazai piacon elsőként a Kartago Tours szállít utasokat közvetlenül Hurghadába és Marsa Alamba heti két alkalommal a Travel Service charterjáratokra specializálódott légitársasággal együttműködve. A keddi napokon közlekedő járat Hurghadán és Marsa Alamon is leszáll, míg a pénteki járat Hurghadára érkezik, ahonnan busszal utazhatnak tovább az utasok Marsa Alamba.

Ússzon delfinekkel!

 

A repülőút után Marsa Alam rengeteg tengerparti szállodája közül a Royal Brayka Beach Resort felé vettük utunkat. A közvetlenül a tengeren felépült négycsillagos szálloda mindent tud, ami egy ilyen hoteltől elvárható: meseszép tengerpart, all inclusive ellátás, családbarát filozófia, széleskörű szolgáltatások és elérhető távolságú túrák szervezése - például Luxurba vagy Asszuánba. Igazi különlegességként a szállodák delfinekkel vagy hatalmas teknősökkel való fürdőzésre is invitálják az erre fogékony vendégeket. 

Egyhetes tartózkodásunk alatt 14 szálloda meglátogatása várt ránk. A tervet sikerült is tartani, így a hivatalos program mellett jutott idő bőven kikapcsolódásra is.

Előttünk a tenger, mögöttünk a sivatag

 

A zömével 4-5 csillagos szállodák egyértelműen az európai vendégek igényeire vannak szabva a gasztronómiai vonaltól kezdve egészen a szállodák berendezésig. Kivétel nélkül az összes szálloda több medencével, sőt többségük vízi kalandparkkal is rendelkezik. A már említett all inclusive éttermek mellett több a’la carte étterem is várja az ínyenceket a hotelekben. Aki le akarja dolgozni a bőséges vacsorákon felszedett kilókat, azokat wellness- és sportcentrumok várják.

Az átlagos európai vendég számára csupán az lehet kellemetlen, hogy ingyenes internetezési lehetőséget nem mindegyik szálloda biztosít. Ez azonban előny is lehet a felhőtlen kikapcsolódásra vágyók számára. A pihenés egyébként garantált: a szállodák egymástól több kilométeres távolságra helyezkednek el, így gyakorlatilag a külvilágtól teljesen elzárva kapcsolódhat ki az ember üdülése során a Vörös-tenger és a sivatag gyűrűjében.

Olcsó benzin és olasz emberfölény

Aki autentikus egyiptomi ételekre és hangulatos kis üzletekre vagy hamisítatlan helyi bazársorra vágyna, annak érdemes a közeli Port Ghalib kikötővárosba ellátogatnia. Busszal vagy taxival szállodától függően 20-30 perc alatt megközelíthető. A taxi egyébként olcsó és közkedvelt utazási eszköz az átszámítva csupán literenként 35 forintba kerülő benzinnek köszönhetően.

A szállodákból áradó európai hangulat sem véletlen, hiszen a vendégek nagy része kontinensünkről érkezik Marsa Alamba. A szállodákat látogatva érdeklődtünk a vendégek nemzetiségéről, és sorra azt a választ kaptuk, hogy a legtöbb turista Olaszországból érkezik. Az olaszokat sorban az orosz vendégek követik, de sok vendég jön Csehországból és Lengyelországból is. Az olasz emberfölény egyébként a mi szállodákban is tapasztalható volt: olasz séf készítette nap mint nap a kiváló olasz tésztaételeket, és a zenés animációs programok hivatalos nyelve is az olasz volt.

A választható túrák közül a Luxor-ba tartó ókori történelmi utazást választottam, melynek során eljutottunk a Királyok völgyébe, Karnak kolosszális templomaihoz, Hatsepszut, a szakállas fáraónő templomába, de jártunk papírusz múzeumban és a helyi kincsnek számító alabástrom műhelyben is.

Egyiptomnak óriási szüksége van a turistákra, köztük honfitársainkra. A helyszínen úgy tapasztaltuk, hogy a belpolitikai fesztültség enyhülésével semmi sem zavarja a turisták itteni pihenését. 


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.