Pár perc nyugalommal is tehetsz a hulladékhegyek ellen

Újabb kampányt indít a Felelős Gasztrohős szeptemberben, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az elvitelre szánt kávé és tea fogyasztásával termelődő hulladékra. Azok, akik az akcióban részt vevő Fenntartható Vendéglátóhelyen helyben fogyasztják el italukat és az erről készült fotót feltöltik a saját Facebook vagy Instagram oldalukra a #helybeniszom és #gasztrohos hashtagekkel, kétszemélyes ajándékcsomagot nyerhetnek. A kávés ajándékokon kívül azonban sokkal fontosabb, hogy mindenki, aki elvitel helyett a helyben fogyasztást választja, sokat tesz a környezet védelméért is.

Alig ért véget a nyár és mégis sokan úgy érezhetjük, hogy az újrakezdődő mindennapi hajtásban már egy csésze kávét meginni sincs időnk. Pedig az a pár perc, amíg leülünk és elfogyasztjuk a kedvenc frissítőnket nemcsak a lelkünknek, hanem a környezetünknek is jót tenne, hiszen miközben néhány percet magunkra vagy barátainkra fordítjuk, addig még a hulladéktermelés is kevesebb lesz.

Idén tavasszal látott napvilágot az az adat1, miszerint az Egyesült Királyságban naponta körülbelül 8 millió, vagyis évente körülbelül 3 milliárd papírpohár kerül a szemetesbe - és csupán 400-ból egy kel új életre újrahasznosítás által. A poharak nagy része pedig az elvitelre kért teák és kávék hagyatéka. Mi magyarok is sok kávét és teát fogyasztunk (a KSH (2014) adatai szerint itthon fejenként 2,2 kg kávét és 20,1 dkg teát évente), és itthon is sorra bukkannak fel a különleges származású, pörkölésű és elkészítésű italokat kínáló vendéglátóhelyek.

Magyarországon szerencsénk van, hiszen számtalan kisebb, helyi kávézót találhatunk, ahol sok nemzetköz kávézólánc szokásával szemben nem papírpohárban, hanem kerámia bögrében kaphatjuk meg az italunkat, ha helyben fogyasztjuk. Ezzel pedig több száz elviteles poharat és papírfedőt spórolunk meg attól, hogy hulladékká váljanak!

A Felelős Gasztrohős új kampányában arra buzdít minden kávé- és teaivót, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és elvitel helyett adjanak időt maguknak arra, hogy helyben élvezzék italukat.

“Egyre több izgalmas kávézó, teázó van szerte az országban, ahol a világ egzotikus országaiból hozott kávékat, teákat lehet megkóstolni - köztük sok bio és méltányos kereskedelemből származót is. Szerintünk érdemes megadni magunknak azt a néhány percet - az italunknak, vagyis a kávé, tea, tej, cukor termelőinek pedig azt a tiszteletet -, hogy nem az utcán rohanva, hanem a vendéglátóhelyen kortyoljunk ezekből. Az idei évtől ráadásul a Fenntartható Vendéglátóhelyek között is találhatunk kávéra, teára specializálódott üzleteket, így egyúttal a zöldülő vendéglátóhelyekre is leadhatjuk a voksunkat.” - mondta Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója.

A civil szervezet a vendégeket arra kéri, hogy szeptemberben posztoljanak a saját facebook vagy instagram oldalukra #helybeniszom és #gasztrohos hashtagekkel a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést elnyert kávézókból, éttermekből, és jelöljék meg azt a vendéglátó egységet, ahol ezt tették. (A Fenntartható Vendéglátóhelyek listája térképpel itt található: www.gasztrohos.hu/felelos-gasztrohos-halozat/tagok/) A feltöltött fotójára a legtöbb like-ot kapó résztvevőt egy kétszemélyes kávés-teás ajándékcsomaggal jutalmazzák a szervezők. (A játék részletes szabályzata a www.gasztrohos.hu holnapon érhető el.)

A kampány kiemelt partnerei az alábbi Fenntartható Vendéglátóhelyek: HellóAnyu!, Filo Bar, Fekete Kávézó, Murok Café, Kozmosz Vegán Étterem, Csendes Létterem, Csendes Társ, CsendesM, Törökméz, Hatpöttyös Étterem, Doblo Bor és Bár

A kampányhoz ismert bloggerek (Slow Budapest, Ökoanyu, Vegasztrománia, Urban:Eve) is csatlakoztak, a Gasztrohős blogon az ő kávézási és teázási szokásaikat ismerhetik meg az olvasók. A kampány partnere a Breakslow.hu csapata.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.