Vessünk véget a borravaló intézményének!

A borravaló tolakodó, nem hatékony, ugyanakkor megalázó – állítja Jay Rayner, a The Guardian szerkesztője, aki személyes élményein keresztül mutatja be miért is mondott csődöt a borravaló intézménye.

Itt az idő, hogy véget vessünk a borravaló intézményének! -ajánlja az éttermeknek a The Guardian szerkesztője, Jay Rayner.

Minden egyes alkalommal, amikor étterembe megyek, úgy érzem, hogy számomra teljesen idegen emberek, a pincérek veszik át a kontrollt és őrködnek felettem. Ez baromira idegesít! Általában semmit sem tudok róluk. Nincs garanciám arra, hogy jól fogom magam érzeni vagy sem. Sebaj! Végül is nincs mitől tartanom, hiszen megkapják majd a jutalmukat, a borravalót, amit az étkezést követően otthagyok majd. Mintha ez bármilyen különbséget jelentene! Itt az ideje, hogy tudomásul vegyük, hogy a borravaló egy tolakodó, elavult, működésképtelen és végeredményben hatástalan rendszer, nem illeszkedik a mai kor, a szolgáltatóipar követelményeihez - állítja Jay.

Valóban lehetséges befolyást gyakorolni a szolgáltatás minőségére a kiegészítő jövedelem által? Nem! Jay úgy véli bátor lélek az, aki ma elutasítja a borravaló fizetését. Függetlenül attól, hogy adunk-e vagy sem, nem tudhatjuk, hogy a személyzet ténylegesen megkapja-e a borravalót, hacsak nem faggatjuk őket, ami viszont teljesen tönkrevágja az élményünket. Feltételezem, hogy általában tudunk készpénzt otthagyni, de a plasztikkártyák korában egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinél van készpénz. És ha még ott is hagyjuk a borravalót, ki tudja, hogy kinek a kezébe kerül a végén? -teszi fel a költői kérdést a The Guardian szerkesztője.

De van egy nagyobb probléma is ezzel! Tekintsük úgy a pincéreket, mintha kvázi szolgáink lennének, akiket meg lehet jutalmazni kényünk, kedvünk szerint? Vagy inkább hiszünk abban, hogy munkájukért cserébe méltók egy normális fizetésre? Számomra nem is kérdés, hogy ez utóbbi az egyetlen járható út! - fejti ki véleményét Jay Rayner.

A borravaló mellett kiállók tábora úgy véli, nincs más mód arra, hogy a szolgáltatással kapcsolatos elégedettségünket vagy elégedetlenségünket kifejezzük. Jay szerint ez egyszerűen nem igaz! Számtalan eszközünk van arra, hogy kifejezzük elégedettségünket, akár az egyszerű köszönet által, melyet a jól megfizetett alkalmazottak mindig örömmel fogadnak. Az egyetlen igazi érv, az áfamentesség kérdése lehet, hiszen az áfa jogilag nem alkalmazható a borravalókra, melyeket önként adnak a vendégek. De bizonyára nem olyan karakán a vendéglátóipar, hogy ennek kapcsán leüljön az illetékes fehérházi vagy brüsszeli adóhatóságokkal egy alacsonyabb vendéglátóipari Áfa kiharcolásáért.

Egyes vendéglátósok megteszik a szükséges lépést, mint ahogy az Egyesült Álllamokbeli Danny Meyer a Union Square csoporttól vagy a Gallivant Hotel, akik azzal érvelnek, hogy hosszú távon jobban megéri nekik, ha a minőségi alkalmazottak munkáját biztonságos jövedelmekkel honorálják. Cserébe a vacsora vendégek magasabb árakat fognak látni az étlapon, de legalább tudják, hogy az ár amit látnak, az pontosan az, amit fizetniük kell és azok az emberek akik kiszolgálják őket, rendesen meg vannak fizetve.

Forrás: The Guardian, Observer Food Monthly


Csendes Olivér az ÖW-től továbblép

Csendes Olivér az ÖW-től továbblép  

Csendes Olivér, az Österreich Werbung (ÖW) digitális és innovációs igazgatója nyártól a Visit Hungary vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak

Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak 

Magyarország a korábbi, 2018-as felmérés óta 18 helyet csúszott vissza a népszerű városok rangsorában, így 2023-ban a 74. helyre került.
Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?