20 éves jubileumát ünnepli az Etyeki kúria

Az Etyeki Kúria 1996-ban 1,5 hektáros termőterülettel és egy ódon pincével kezdte meg működését, az elmúlt húsz év alatt az átgondolt stratégiai építkezés eredményeként mára Magyarország egyik legkorszerűbb, meghatározó borászatai közt tudhatja magát. A termőterületek nagysága a huszadik születésnapon két borvidéken megközelíti az 50 hektárt, az eladott palackszám a kezdeti pár ezer palackkal szemben mára közelít a 200.000-hez és évről-évre 30%-ot meghaladóan emelkedik. A kezdeti lendület tehát nem szűnik.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

20 évvel ezelőtt kezdődött minden

20 évvel ezelőtt Budapest szőlőskertjében, Etyeken, az Öreghegyen a rendszerváltás utáni időszak egyik meghatározó borászatát, a Báthori Pincészetet Ottrubay Ágnes és István vette át, és élesztette újjá Etyeki Kúria néven.

A pincészet már akkor a úttörő szellemiségéről volt ismert, melyhez nagyban hozzájárult az akkoriban Magyarországon még nem igazán elterjedt hűtött erjesztési eljárás és az acéltartályok alkalmazása is. Ez a szemléletmód megköveteli az állandó fejlesztést, így hamarosan elindult a 150 éves pince fölött egy feldolgozó és kóstoltató építése, az első igazi nagy szüret termését már itt dolgozhatták fel.

Jubilumi programok a Design Hét rendezvényen

Az Etyeki Kúria a huszadik születésnapja alkalmából az idén először részt vesz a Design Hét rendezvénysorozatán és 2016. Szeptember 29-én és 30-án beköltözik a belvárosba, hogy együtt pezseghessen a fiatalokkal egy erre a célra kialakított pop-up közösségi térben, ahol érezhetik és élhetik át a Kúria szemléletét, hangulatát, és az általa képviselt értékeket. A Szabadság tér 14. szám alatti térbe azokat az érdeklődőket várja az Etyeki Kúria, akik kíváncsiak a design és a minőségi borkészítés és -fogyasztás összefüggéseire és közben szívesen meg is kóstolják a Kúria aktuális borait.

Design és borászat

A pop-up tér belső kialakításán a MOME végzett illetve doktorandusz hallgatói, Szűts Nóra, Bene Tamás és Baló László Dániel dolgoznak. Szeptember 29-én a tér 11 órától lesz nyitva, 18 órakor Winkler Nóra moderálásával kezdődik egy beszélgetés, amelyen olyan kérdésekre keressük a válaszokat, hogy milyen szerep jut a designnak egy minőségi borászat életében és meddig terjedhet az önmegvalósítás és hol kezdődik a funkcionalitás? A beszélgetőpartnerek, a Kúria arculatát megálmodó Cordula Alessandri, az épületet megtervező építész Bordás Péter és a borokat készítő borász, Mérész Sándor. A fiatal designerek installációját a szeptember 30-i zárópartyn Nemes Márton képzőművész és Szegedi Kata divattervező rendhagyó bemutatója egészíti ki.

 A Design Hét programjain való részvétel ingyenes, a party regisztrációhoz kötött: marketing@etyekikuria.com

Forrás: Vendég&Hotel Online


Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.
Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt

Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt 

Tizennyolc év alattiaknak tilos lesz energiaitalt eladni – erről tárgyalt csütörtökön a parlament.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.