A Borfesztiválon saját tortával rukkolt elő a St Andrea borászat

A Borfesztivál első napján, kivételesen ragyogó nyár végi napsütésben igazi gasztro felfedezőtúra részesei lehettünk. A St Andrea pincészet üde borokkal és a hozzá komponált tökéletes fogásokkal várt bennünket. Egyúttal megkóstoltuk a borászat saját tortáját is.

A Borfesztivál már évek óta esős, borongós. Ezért is volt oly meglepő a délutáni nap ereje, akárcsak a St Andrea borászat remek bor és étel kompozíciói.

 Az Egri Csillagok közé tartozó Boldolgságoshoz (2015) szőlő és makadámdióval készült borjúszeleteket készített Barna Ádám a St Andrea pincészet séfje, aki idén egyébként a legjobbak közé került, hiszen elnyerte "Az Év felfedezett séfje" címet is. Ádám nagyon szerényen, rögtön tudomásunkra hozta, hogy a kreációk nem önálló művei, hanem a sommelier kollégákkal egy csapatmunka eredményeként születtek.

Először kóstoltuk a Rózsát, vagyis a St Andrea rozét. A Merlot, Kékfrankos és Pinot Noir megfelelő összetétele eredményeképpen egy jellemzően testesebb, tartalmasabb rozé bor született, mely komolyabb gasztronómiai fogások mellé is tökéletes párosítás lehet. Ezúttal fügét és managalicasonkát álmodott meg hozzá Barna Ádám séf, mondhatni tökéletes összhangban a bor stílusával.

Az igen nehéz, csapadékos évjáratú 2014-es Áldást (mely valójában egy jól sikerült Egri bikavér) az ifjabb Lőrincz György mutatta be, aki egyúttal elmesélte mennyire fontos a jó név, és a névhez tartozó reputáció. Volt olyan vendégük, akit még anno Egri bikavérrel kínáltak, a vendég pedig a lejáratott nevű bort mereven elutasítva inkább Áldást kért. Az Áldáshoz remekült társították a szarvassonkát kökénnyel, füstölt teával.

Talán az egyik legizgalmasabb kombináció mégis a 2012-es Merengőhöz kötődött, mely 2 évig volt hordóban, szakítva a korábbi rövidebb érleléssel. A kifinomult, elegáns, ugyanakkor gyümölcsös bor mellé kiváló választás volt a perui csokoládé mousse, cékla, céklachips és a fanyarkás kakaóbab. Az esemény vége felé már Barna Ádám is elárulta, hogy neki is ez a kombináció jött be legjobban.

A gourmet kóstoló végén pedig az ország tortájának alkotója, Szó Gellért cukrászmester mutatta be a Kedvest, azaz a St Andrea pincészet saját tortáját, melyet szintén egy különleges borhoz, az ifjabbik Lőricz György szintén Kedves nevű borához kreált. A savas, gyümölcsös, édesbor, karamellizált dió, és körte ívilágú lisztmentes torta bizonyára 'kedves' gyöngyszeme lesz majd a St Andrea kolleciónak.

 

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.