A Borfesztivál már évek óta esős, borongós. Ezért is volt oly meglepő a délutáni nap ereje, akárcsak a St Andrea borászat remek bor és étel kompozíciói.
Az Egri Csillagok közé tartozó Boldolgságoshoz (2015) szőlő és makadámdióval készült borjúszeleteket készített Barna Ádám a St Andrea pincészet séfje, aki idén egyébként a legjobbak közé került, hiszen elnyerte "Az Év felfedezett séfje" címet is. Ádám nagyon szerényen, rögtön tudomásunkra hozta, hogy a kreációk nem önálló művei, hanem a sommelier kollégákkal egy csapatmunka eredményeként születtek.
Először kóstoltuk a Rózsát, vagyis a St Andrea rozét. A Merlot, Kékfrankos és Pinot Noir megfelelő összetétele eredményeképpen egy jellemzően testesebb, tartalmasabb rozé bor született, mely komolyabb gasztronómiai fogások mellé is tökéletes párosítás lehet. Ezúttal fügét és managalicasonkát álmodott meg hozzá Barna Ádám séf, mondhatni tökéletes összhangban a bor stílusával.
Az igen nehéz, csapadékos évjáratú 2014-es Áldást (mely valójában egy jól sikerült Egri bikavér) az ifjabb Lőrincz György mutatta be, aki egyúttal elmesélte mennyire fontos a jó név, és a névhez tartozó reputáció. Volt olyan vendégük, akit még anno Egri bikavérrel kínáltak, a vendég pedig a lejáratott nevű bort mereven elutasítva inkább Áldást kért. Az Áldáshoz remekült társították a szarvassonkát kökénnyel, füstölt teával.
Talán az egyik legizgalmasabb kombináció mégis a 2012-es Merengőhöz kötődött, mely 2 évig volt hordóban, szakítva a korábbi rövidebb érleléssel. A kifinomult, elegáns, ugyanakkor gyümölcsös bor mellé kiváló választás volt a perui csokoládé mousse, cékla, céklachips és a fanyarkás kakaóbab. Az esemény vége felé már Barna Ádám is elárulta, hogy neki is ez a kombináció jött be legjobban.
A gourmet kóstoló végén pedig az ország tortájának alkotója, Szó Gellért cukrászmester mutatta be a Kedvest, azaz a St Andrea pincészet saját tortáját, melyet szintén egy különleges borhoz, az ifjabbik Lőricz György szintén Kedves nevű borához kreált. A savas, gyümölcsös, édesbor, karamellizált dió, és körte ívilágú lisztmentes torta bizonyára 'kedves' gyöngyszeme lesz majd a St Andrea kolleciónak.
Forrás: Vendég&Hotel Online