A szőlőmag, mint gyógyszer?

Kedvenc borvidékeink legfinomabb szőlőiből minőségi borokat készítenek, a fennmaradó törköly pedig tovább hasznosul. Egyrészt a híres törkölypálinka alapanyagául szolgál, másrészt a fennmaradó szőlő magjából kinyert olaj és liszt is nagy népszerűségnek örvend manapság. A szőlő magjából készülő szőlőmagliszt és szőlőmag olaj is antioxidánsokban gazdag, és az egészségre rendkívül pozitív hatással bír.

Először a Nobel-díjas tudós, dr. Szentgyörgyi Albert írta le 1936-ban kutatásai eredményét, mely szerint a szőlőmag rendkívül kedvező hatással bír az emberi szervezetre, és valószínűleg a szőlőmag tartalmazza a legtöbb természetes antioxidánst. Mint jól ismert, a híres tudós nem sokat hibázott, a szőlő magjával kapcsolatban is igaza volt: mindkét termék rendkívül hatékonyan lép fel a szabadgyökökkel szemben, ezzel megelőzve az öregedést és a betegségek kialakulását. Csökkentik a magas vérnyomást, védik a szívet, illetve a koleszterinszintet is pozitív irányba befolyásolják.

A Villányi Gourmet sarokban megtalálható szőlőmag termékek a Villányi borvidék leghíresebb borászainak válogatott vörös törkölyéből készülnek. Nagy Sándor, a Villányi Pálinka általános igazgatója mesélt arról, hogy miben rejlik a termékek nagyszerű hatása:

Szőlőmagliszt:

Aszőlőmagliszt az egészséges táplálkozás és a különleges ízek ötvözete. Egészségmegőrző hatása miatt a modern magyar konyha egyik alapkelléke. A vörösszőlő magjából készülő liszt rendkívül magas természetes antioxidáns forrás. A hidegen sajtolt őrlésnek köszönhetően a liszt csak egészséges összetevőket tartalmaz, felszabadítva a magban rejlő egészséges hatóanyagokat. A szőlőmagliszt könnyen emészthető és koleszterinmentes, ezen kívül a szőlőmag olajosságának köszönhetően megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérerek és hajszálerek falait. Leggyakrabban kenyérfélék és pékáruk készítéséhez használják, de teába vagy egyéb italba is keverhető. Bármennyire is egészséges, túlzásba azért ne essünk – napi javasolt fogyasztási adagja 1 teáskanálnyi.

Szőlőmag olaj:

A szőlőmag olaj a már kipréselt szőlőszemek magjából készül. A hidegsajtolásnak köszönhetően a szőlőmag olaj is magas antioxidáns tartalommal bír – ezzel segítve egészségünk megőrzését. A végeredmény egy rendkívül tiszta, lágy olaj, mely alkalmas sütéshez, főzéshez, valamint saláták és hidegkonyhai ételek elkészítéséhez is. A hidegen sajtolásnak köszönhetően megőrzi a szőlőmag összes jótékony tulajdonságát. Könnyen emészthető, javítja a látást, ezen túl pedig pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet. Magas E-vitamin tartalmú, szabadgyök megkötő képessége erősebb, mint a C-vitaminnak vagy az E-vitaminnak. Használható belül de kívül is – utóbbit kozmetikai, szépészeti kúrák alkalmával.

A technológia:

A szüretelést követően a fennmaradó törkölyt azonnal el kell kezdeni feldolgozni, nehogy az elkezdjen ecetesedni vagy erjedni. Egy speciális gép segítségével a szőlő magját és a héját külön választják. Az eredetileg 50-60% nedvességtartalmú magokat ezt követően szárítják, míg az eléri az optimális nedvességtartalmát (kb. 10%). Ezt követően a magokból vagy hidegsajtolással szőlőmag olajat készítenek, vagy őrléssel szőlőmaglisztet.

Forrás: Vendég & Hotel


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.