Azért jöttem ide, hogy nagy borokat csináljak

Új cikksorozatunk első részében a Jekl családi pincészetet mutattuk be. Ezúttal a nagyharsányi Koch pincészet (VinArt) van fókuszban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Majd egy évtizede a Villányi borvidéken

Irány Nagyharsány, ahol a VinArt Borházat vettük célba, ahol Koch Csaba mutatta meg gyönyörűen felújított pincéjét, néhány friss tételét és nagy borát. A sváb felmenőkkel bíró Koch család tíz generáció óta a Hajós-bajai borvidéken él és gazdálkodik. A borotai központú Koch Borászat közel 130 hektáron műveli szőlőültetvényeit.

A tulajdonos-borász Koch Csaba bajai hegyközségi elnök, a Hajós-Bajai borvidék elnöke, a Hegyközségek Országos Tanácsának elnökségi tagja, a Magyar Bor Akadémia tagja, akinek munkáját 2014-ben az Év Pincészete-díjjal is elismerték. Jövőre lesz tíz éve, hogy Koch Csaba a nagy vörösborok készítéséhez kedvezőbb adottságú Villányi borvidéken, a kiváló diósviszlói Imre-völgyben is vásárolt területeket. Nagyharsányban egy gyönyörű 111 éves pincét újított fel, melyben egykor a Bordás testvérek borászkodtak, külön-külön a két pinceágban.

Azért jöttem ide, hogy jó borokat csináljak!

„10 hektár telepem van a villányi borvidéken, ahová egy ismerős házaspár révén kerültem. Itt Villányban csak nagy borokkal foglalkozom: Franc, Merlot és Syrah fajtákat telepítettem. Amikor idejöttem, helyi borászokat vontam be, hogy segítsenek, például Bock Józsefet, Gere Attilát és Jekl Bélát. Mivel látták, hogy komolyak a szándékaim, segítettek.

Itt nagy hegyek vannak, más a talaj is, sokkal mélyebb, kötöttebb, a vizet is jobban megtartja, de néha annyira kemény, hogy már szinte lehetetlen megművelni, néha pedig olyan, mint a vaj. Vaddisznók dagonyásznak a gerincen, nagyon jó talaj – meséli elégedettem Csaba, akin tényleg látszik, hogy boldog, mert megtalálta azt a területet, ahol szerinte igazán jó borokat lehet csinálni. „Azért jöttem ide, hogy nagy borokat csináljak!”- erősít rá, s a kóstolásnál ez az alkotási vágy be is bizonyosodott.

Az ültetvényeket nagy odafigyeléssel, terméskorlátozással gondozzák, a termést kézzel szüretelik, majd válogatás után a modern technológia és a hagyományos borkészítés ötvözésével készítik a borokat.

"Nagy lombbal dolgozok! Minden szőlőfürt felett 130 cm-es magasságban lomb van, ez lényeges a fotoszintézishez" –magyarázza Csaba. Nagy bort nem lehet 13-as alkoholfokú szőlőből készíteni!

Borász, de a sonkakészítéshez is ért

Nagyharsányban a felújított pincében igazi Terülj, terülj asztalkám! várt minket. Egyúttal kiderült, hogy Csaba nem csak a borokhoz, de a sonkakészítéshez is ért, ezt még Borotáról hozta magával, ahol panziója is van. Házi szarvas kolbásszal, sajtokkal, saját készítésű sertés sonkával és fokhagymáskolbásszal varázsolta el ízlelőbimbóinkat.

Egyenesen a hordóból

A kóstolást Csaba azzal tette igazán különlegessé, hogy a friss borok után különféle hordókból (régi, új, amerikai, magyar és francia) kóstoltatta velünk ugyanazokat a nagy borokat, kicsit fürkészve reakcióinkat, kinek melyik jött be jobban. Külön élmény volt látni, ahogy a Jekl család tajgai is kóstolták a borokat és elmondták véleményüket arról, jelenleg hol tart a bor, körülbelül mennyi időt várjon még Csaba a palackozással.

Ez a 2015-ös Syrah már 3 hónapja benne van ebben az első töltésű fahordóban. Az új fát fogom cserélni, a régit visszatöltöm az acélhordóba! – gondolkodik Csaba, aki igazán nyitott, kísérletező alkat. Nála nincs konkrét recept a jó borra, kóstolgat, méreget, mint egy top séf, s a végén alkot valamit, valami nagyon extrát. ’AS technológia, azaz Ahogy sikerül’ – fűzi hozzá.

Végigkóstoltuk a 2015-ös Cabernet Sauvingon, Cabernet Franc, Merlot típusokat régi magyar, új magyar, hol amerikai, hol francia hordókból. A fiatal borok már most megmutatták karakterüket, így míg a Cabernet Sauvignon-ra jobban, a Franc-ra kevésbé ült rá a hordó. Fel van adva a lecke Csaba! Remek alapanyagok, melyekből nagyon jó borok lehetnek.

Most nézzük az érett borokat!

Cabernet Sauvignon, a sztár A 2012 Cabernet Sauvignon-nal már több díjat söpört be Csaba. Ez klasszikus kategória, itt nem kell termést korlátozni, mint a prémiumnál. Kevesebb, mint egy évet volt fahordóban, ismertetője egy jellegzetes dió íz. Csaba egyébként roppantul érzékeny arra, hogy ne domináljon a hordó íze egyetlen boron sem, minden véleményre kíváncsi.

Csanád, a prémium cuvée

50% Franc, 25% Merlot, 25% Sauvignon, ennyi. Az eredmény lenyűgöző. Egy meghatározó, érett ugyanakkor igen kifinomult cuvée-t kóstolhattunk, és nem véletlenül van már csak 3000 palack a 2011-es évjáratból! A 2012-es cuvée-t is megkóstoltuk, mely fiatalabb, ízében elegánsabb és gyümölcsösebb, mint egy évvel fiatalabb társa és nem utolsósorban kiváló párost alkotott az ebédhez felszolgált sült kacsával.

Láthattuk, Csaba igazán kísérletező jelleg, mindent megmutatott, megkóstoltuk a nagy várományosokat. Nemet mondani neki lehetetlen: „Ezt meg kell kóstolni!” „Ezt annyira jó, hogy ezt nem szabad meghagyni!” - mutatott rá a a Csanád Cuveé-re, amikor már több mint 30 bort kóstoltunk. És mi szót is fogadtunk, hiszen ki tudna ellenállni egy ilyen bornak!

Köszönjük a Pince Műveknek a szervezést!


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.