Nem tud aludni? Van megoldás!

Valószínűleg tudjuk, hogy a nehéz menük és némely ételek esetenként álmatlan éjszakákat okozhatnak nekünk, és mint ilyeneket vélhetőleg megpróbáljuk elkerülni őket – bocsátkozik feltételezésekbe a sleep.org. Jó hír ugyanakkor, hogy bizonyos táplálékok éppen hogy kellemes kis szunyókára hangolhatják a szervezetünket. Különösen a triptofánt (egy, a szerotoninhoz és a melatoninhoz hasonló vegyületekké alakuló aminosav) tartalmazó élelmiszerek, a teljes kiőrlésű szénhidrátok (ezek fokozzák testünk szerotonintermelését), bizonyos ásványok (mint a nyugtató kalcium és magnézium), illetve néhány relaxáló hatású gyógynövény könnyen (kellemesen) alvó üzemmódba kapcsolhat bennünket. Ha békés szendergésre vágyunk, a lefekvés előtt egy órával fontoljuk meg egy visszafogottabb, álomra invitáló „eszegetés” beiktatását, méghozzá a következő élelmiszerekből:

• Egy fél banán és egy marék mandula: a triptofán, a szénhidrát és némi nyugtató magnézium együtt igencsak vonzóvá teheti számunkra a „csucsukát”. Ha nem szeretjük a banánt, együnk cseresznyét, amely gyümölcs természetes forrása a melatoninnak.

• Teljes kiőrlésű sós keksz mogyoróvajjal: ez is egy mágikus párosítás (triptofán + összetett szénhidrátok). Mély alvással kecsegtet.


• Egy bögre meleg tej: a felettébb híres folyadék le sem tagadhatná, hogy triptofánt, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Azért vigyázzunk, hogy ne legyen túl nagy az a bögre, különben a szükség tart majd egész éjjel ébren bennünket.

• Egy kis tál(ka) teljes kiőrlésű gabonapehely tejjel: a gabonapehely nyugtató szénhidrátokat és magnéziumot tud felmutatni, a tejet pedig már ismerjük. Jobb ilyenkor alacsony cukortartalmú gabonapelyhet választani, a vércukorszint hirtelen megemelkedése ugyanis felpörgethet bennünket. Egy forró zabkása szintén beválhat, amely eledel a melatonin gazdag forrásának számít.


• Egy fél pulykás szendvics: lehetőleg teljes kiőrlésű (összetett szénhidrátokban és magnéziumban gazdag) kenyérből készítsük. illetve néhány szelet pulykahúsból, amely speciel a triptofán egyik leghíresebb forrása. Elfogyasztása után seperc alatt nyugovóra érünk.

• Egy bögre (koffeinmentes) gyógytea: a kamilla-, a golgotavirág- és a macskagyökér (valeriána)-változatokat részesítsük előnyben. Egy kis extranyugalomért fejeljük meg egy teáskanál mézzel: itt is triptofán a „hunyó”. A ginseng stimulál, ennél fogva ettől a változattól jelen esetben inkább tartózkodjunk!


Ezeket érdemes tehát fogyasztanunk a zavartalanabb éjszakák kieszközöléséhez, tudnunk kell azonban, hogy az esti eszegetésnél itt is fő a mértékletesség. Éppen az az utolsó, amit szeretnénk, hogy egész éjjel teli gyomorral forgolódjunk az ágyban, vagy, hogy a nyugodt alvás érdekében némi extra kalóriát magunkra erőltessünk.

Szép álmokat!


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?