Inna ön konyakot a forradalom előtti időkből?

1788-as borpárlatot bocsát aukcióra egy (rendkívül) nagy múltú párizsi étterem – adta hírül a Food & Wine.

Biztos az olvasó is eltűnődött már azon, hogy ugyan, milyen is lehet ízre egy XVIII. században palackozott szeszes ital. Egy hírneves párizsi étterem épp a minap bejelentette, hogy aukcióra bocsát egy üveg 1788-as Grande Fine Clos du Griffier Cognac-ot, amely értelemszerűen egy konyak.

A pedzegetett étterem a Tour d'Argent névre hallgat, és éppenséggel szintén nem mai csirke, minthogy 434 éves. Az elit éttermek hagyományaihoz hűen a „resti” fogásai – mást ne mondjunk – drágák, az adagok pedig – mást ne mondjunk – picik.

A Tour d'Argent 1582-ben kezdte meg a működését, és a (saját maga által is hőn terjesztett) hírek szerint a Föld nevű égitesten konkrétan az első hely volt, ahol villát használtak.

A nagy presztízsű étterem egyebek mellett változatlan légköréről és pompájáról is nevezetes.

Mostanában mindamellett némi újításokat kívánnak eszközölni az üzemeltetők, és mint ilyenek néhány értékes főzőberendezést, az ezüst-, üveg- és porcelán kollekcióik tetemes részét, illetve a borospincéjükből akár az 1850-es évekig is visszadatálható italokat is árverésre bocsátanak. Na, itt jön a képbe a konyakmatuzsálem.

A külvilágtól utoljára a francia forradalom kezdete előtti esztendőben elzárt nedű a várakozások szerint minimum 23 ezer dollárért (manapság kb. 6 350 000 forintért) fog gazdára találni.

Az aukció várhatóan több mint 500 ezer dollárt (kb. 138 millió forint) hoz majd a „konyhára”, ami biztosan jól jön majd a renováláskor!

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?