Kávé és csoki? Ráadásul együtt?

A Nespresso kávénagykövete, Nagy Zsolt hazánk legnagyobb és legszínvonalasabb édességfesztiválján, az Édes Napokon tartott szakmai előadást. A fesztivál hivatalos kávépartnereként a kávé és a csokoládé jellegzetességeit, harmonizációját, aromajegyeinek párhuzamait ismertette meg az érdeklődőkkel.

Mind a csokoládé, mind a kávé különleges kulináris élményeket rejt, és nem véletlen, hogy mindkét termék ennyire közkedvelt, hisz sok közös vonással rendelkeznek. A kávé és - a csokoládé fő alapanyaga - a kakaó növény egyaránt a trópusokon terem. Fejlődésükhöz nélkülözhetetlen a szerves anyagokban gazdag talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a kiegyenlített, legalább 17-20°C-os hőmérséklet. Míg azonban a kávétermesztés Közép- és Dél-Amerikában domináns, addig a kakaó termesztése az afrikai kontinensre jellemző: Elefántcsontpart, Ghána és Nigéria alkotja az élmezőnyt.

Mindkét termés magjának ízvilágát főként a keserűség jellemzi, és ahogy a kávénál megkülönböztetünk lágyabb arabica és kesernyésebb robusta fajtát, úgy a kakaóbabnál is három különböző fajta lelhető fel. Az egyszerre gyümölcsös és kesernyés forastero adja a kakaótermelés 90%-át, a zamatos criollo és a pikáns, enyhén fanyar trinitario pedig 5-5 százalékot képvisel a világpiacon.

A betakarítást követően mindkét mag feldolgozása hosszú folyamat, megfigyelhető a párhuzam akár az erjesztésben vagy a szárításban, végső soron pedig a pörköléssel érhető el az ízvilág kibontakozása. Ez a két fázis képes fokozni zamatukat, mely a végtermék alapvető fontosságú karakterét és minőségét határozza meg. A kávé és a csokoládé fogyasztása egyaránt serkentőleg hat az emberi szervezetre, a koffein, illetve utóbbi esetében a teobromin alkaloidnak köszönhetően. A teobromin élénkítő hatása kevésbé intenzív, azonban jóval tartósabb, kiegyenlítettebb a koffeinnél. Amíg egy espresso adag kávé koffeintartalma 60-90 mg közé tehető, addig 30 g étcsokoládéban az élénkítő anyag körülbelül fele található meg.

A késztermékek közül megkülönböztetünk tej-, fehér- és étcsokoládét. Az étcsokoládé kizárólag kakaómasszát és kakaóvajat, valamint cukrot tartalmaz, míg a tejcsokoládéhoz tejport is adnak. A fehér csoki alig nevezhető csokoládénak, hiszen nem is tartalmaz kakaómasszát; innen ered a jellegzetes elefántcsontszín.

A kávék és csokoládék párosításakor fontos, hogy azok egyedi és természetes ízjegyeit vizsgáljuk és vegyük alapul. Épp ezért az ideális párosítás kóstolása során a kávét espresso formájában fogyasszuk, csokoládét pedig 65-85 százalékos étcsokoládék közül válasszunk.

A finomságok együttes fogyasztásának lényege, hogy új ízkomplexitást fedezzünk fel bennük, így több irányból is közelíthetünk. Az egyik kóstolási módszer, amikor ellentéteket párosítunk, és ebből alkotunk valami újat és különlegeset. A másik megközelítés, melyet a rendezvényen Nagy Zsolt is alkalmazott, amikor a hasonló karakterjegyeket keressük meg, kombináljuk, felerősítve ezzel az ismert ízprofilokat. Így az ízharmóniát a kávé savainak, keserűségének és a csokoládé édes, gyümölcsös ízhatásának és textúrájának lágyságával kiteljesedve érhetjük el.

És milyen a szakszerű kóstolás? A csokoládé és a kávé tökéletes harmonizálásához először egy darabka csokoládét vegyünk a szánkba, roppantsuk meg és hagyjuk elolvadni. Ezt követően kortyoljunk hozzá a kávéból. Ezután már csak élvezni kell a felszabaduló ízeket. Az Édes Napokon résztvevők a Dulsao do Brasil kávékülönlegesség és egy 72%-os madagaszkári étcsokoládé édes, gyümölcsös ízharmóniáját fedezhették fel maguknak. Nagy Zsolt zárásként, mindenkit arra bátorított, hogy akár otthon is bátran kóstoljunk és párosítsunk ízeket és különlegességeket, hiszen így könnyen új élményekhez juthatunk.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Sonkafőzés kérdésében hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzés kérdésében hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.