Téli örömök: disznóvágás pálinkával

Mindegy, hogy csapatépítőre, baráti összejövetelre vagy családi hétvégére tervezzük – az egyik legnépszerűbb hideg, téli program az elmaradhatatlan disznóvágás. Amint csípősre fordul az idő, jöhet a kolbász töltése. A társasági esemény elmaradhatatlan kelléke pedig a pálinka – mely amellett, hogy a fagyos kezeket felmelegíti, egyfajta kötelező kísérőként kapcsolódik a disznóvágáshoz. A zsíros hurka és tepertő mellé amúgy is különösen jól esik a finom nedű.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar disznóvágás olyan népszerű lett az évek során, hogy már csoportos túrákat is szerveznek magyaroknak és külföldieknek egyaránt. A vidéki disznóvágás hangulata egyedi élmény, ahol az egész folyamatot átélhetjük, egészen a kezdetektől, az étel készítésén át az elfogyasztásig. Az autentikus falusi disznóvágás esetén is tökéletes választás Villány.

Disznóvágás terepen

A disznóvágás az egyik legnépszerűbb magyar közösségi esemény. Mi magyarok pedig a legtöbb eseményt hagyományosan pálinkás koccintással kezdjük. Hiába, szeretjük a jó gyümölcsöt minden formájában. A sikeres disznóvágás első lépése a jó pálinka, szokták mondani: a tradíció szerint a mai napig reggeli előtt, közvetlenül ébredést követően hajtja fel a csapat az alkoholos kupicát. A disznótoros készítésénél a pálinkának elsősorban nem az az előnye domborodik ki, hogy mennyire gyümölcsös, inkább az az elsődleges cél, hogy meleget, bátorságot, jó hangulatot adjon, összehozza az embereket és a közösségi hagyományt ápolja. Itt nem szépen kortyonként szokás kóstolni, ízlelgetni, hanem mértékkel, de a hagyományokat követve lehúzni és az asztalra csapni a poharat. A pálinka a disznóvágás napján minden étkezés kiváló indítója és zárása is lehet, segítve a zsíros ételek élvezetét és a csípős hideg barátságosabbá tételét.

Jó kolbászhoz jó pálinka dukál

A jó pálinka alap kritérium a disznóvágásnál is. Ugyan sok vidéki helyen ilyenkor a házi pálinkák kerülnek elő, melyek minősége nem ellenőrzött. Nem árt, ha ismerjük a rossz pálinka ismérveit: az előpárlatos pálinka akár mérgező is lehet, az utópárlatos pedig savanykás illatú, mely émelygéshez vezethet. Figyeljünk arra, hogy a pálinka egy minőségi, élvezeti értékű nedű, melyet mértékkel ajánlatos és kell fogyasztani.

Hogy jobban csússzon

Egy disznóvágáson nehéz, magyaros ételekkel találkozunk: a hurka, kolbász, tepertő egy kis zsíros kenyérrel és káposztával nem éppen a diétás ételek közé tartozik. Ezekhez minden típusú pálinka jó, de a hagyományos gyümölcsökből készült nedűk a legjobbak – a szilva, meggy, barack, körte illik ehhez a menüsorhoz a legjobban. Ne feledjük, egy disznóvágásnál a zsíros menü dominál – amihez dívik a pálinkás „szétcsapatás”. Ugyanakkor próbáljuk ne mixelni az italokat. A pálinkát az étkezés előtt vagy után kóstoljuk, az elmaradhatatlan borozást pedig szintén mértékkel illesszük a menühöz. Ha egy kis disznótoros helyett inkább pálinkakóstolóra vágynánk, csoportos programként ezt is választhatjuk. Kedvenc pálinkakóstoló szervezőnk a Villányi Pálinka Klub, ahol pálinkavacsorákat, családias hangulatú pálinkakóstolókat választhatunk.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.