Topséf: nem ártalmas a nátrium-glutamát!

Heston Blumenthal szerint pusztán szóbeszéd, hogy a nátrium-glutamát káros volna az egészségre – számol be a The Telegraph.

A világ egyik leghíresebb szakácsa, Heston Blumenthal nemrégiben kiállt a nátrium-glutamát nevű élelmiszer-adalékanyag mellett, amely egyébként sokak szerint az ún. „kínai étterem szindróma” kiváltó tényezője.

Elterjedt vélekedés, hogy az umami ízt felerősítő ízfokozó fejfájást, izzadást, arcpírt, arc- és nyakzsibbadást, intenzívebb szívdobogást, émelygést és mellkasi fájdalmakat okoz.

Humbug!

A három Michelin-csillagos sztárséf a Cheltenham Literature Festival nevű eseményen így fogalmazott: “A legnagyobb dajkamese, hogy a nátrium-glutamát ártalmas. Ez úgy, ahogy van, ostobaság!

Mindezt eddig még egyetlen [tudományos] értekezés sem bizonyította be. A babona a ’70-es évekből való, amikor egy újságíró a kínai étterem szindrómáról kezdett el cikkezni.”

Blumenthal azt mondta, hogy a glutamát számos élelmiszernek – így a ráknak, a makrélának, a paradicsomnak és a szója szósznak is – természetes összetevője, valamint, hogy a sóhoz hasonlóan a nátrium-glutamát is fontos tényező az ételek ízletesebbé tételében.

A só káros hatásairól egyébként még mindig sokat vitatkoznak, és az erre vonatkozó bizonyítékok, illetve cáfolatok aránya nagyjából 50-50 százalék.

A gasztroceleb véleménye alapján a nátrium-glutamát igen fontos eleme a nyelvünk receptorain felszabaduló ízeknek, és az embereknek nem kellene félniük ettől az összetevőtől.

Gyerekcipőben

A fesztiválon az új könyvét (Historic Heston) is bemutató séf elmondta, hogy szervezetünkben az érzékleteink közül az ízleléshez kapcsolható a legtöbb kromoszóma. A tudomány még éppen csak kezdi megismerni, hogy testünk hogyan dolgozza fel az ételeket, továbbá, hogy milyen módon történik szervezetünkben a zamatok érzékelése.

’Idáig azt hittük, hogy megesszük az ételt, lenyeljük, a táplálék lekerül az emésztőrendszerünkbe, aztán ennyi az egész. Bélrendszerünknek ugyanakkor van egy „érzelmi” oldala is. A belünkben agysejtek vannak. 5-10 éven belül minden meg fog változni, a zsigereimben érzem.’ – vélekedett a konyhafőnök.

Heston a hallgatóságának mind ezek mellett azt is elmondta, hogy „a brit konyha jelenleg valószínűleg a legnagyobb korszakát éli.”

Fordította/szerkesztette: Zamaróczy Ádám

Forrás: Élelmiszer Online


Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.