Korszerű vízgazdálkodással sokat spórolhatnak a szállodák

A hat EU tagország szállodáinak bevonásával elkészült felmérés kiváló példája annak, hogy környezetvédelmi intézkedések jelentős gazdasági haszonnal járhatnak. Egy - hat EU tagország szállodáinak bevonásával elkészült felmérés szerint - évi 1,4 milliárd euró megtakarítása lehetséges.

A HOTREC – az EU tagországok Szálloda és Vendéglátó Szövetségeinek ernyőszervezete – támogatásával a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége is részt vett a belga, a cseh az ír, a máltai és a szlovén szállodaszövetségek mellett abban a Máltai Business Bureau által kezdeményezett projektben, amelynek eredménye szerint EU-szinten a szállodaiparban évi 1,4 milliárd euró megtakarítás érhető el.

A „Potenciális energia és vízmegtakarítás az Európai Unióban vízáramlás szabályozók révén, illetve az ún. szürke víz kezelésével” című riportot 2015. június 12-én ismertette a Máltai Business Bureau Karmenu Vellával, az EU Környezetvédelmi Biztosával La Vallettában, Málta fővárosában.

Karmenu Vella, az EU Környezetvédelmi, Tengeri és Halászati Ügyekért felelős Biztosa az elkészült felmérés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy „az EU egyre több tagországában a szükséges víz biztosítása növekvő problémákat okoz, ugyanakkor megfelelő technológiák felhasználásával könnyen lehet a helyzeten javítani. A most elkészült tanulmány eredményeit a Bizottság fel fogja használni.”

A riport megállapításaival kapcsolatban a HOTREC elnöke, Susanne Kraus Wrinkle azt emelte ki, hogy „Az Európai Unió szállodaiparában évi 1,4 milliárd EURO költségmegtakarítás javítaná a hotelek jövedelmezőségét, versenyképességét. Ezáltal egy olyan ágazat pozíciója erősödne, amely élen jár a munkahelyek teremtésében, nagyban hozzájárul a gazdaság növekedéséhez.”

A felmérésről készült összefoglaló szerint a jelzett jelentős költségmegtakarítást úgy lehetne elérni, ha az ágazatban széleskörűen használnák a zuhanyozóknál, a mosdóknál a vízfolyás-szabályozókat, valamint bevezetnék a szürke víz kezelését. Az Európai Unióban mindenütt rendelkezésre állnak, beszerezhetők a vízfolyás-szabályozók, hozzáférhető a szürke víz kezelésének technológiája is. Ennek ellenére a felmérésben részt vevő szállodáknak csak 45%-a használ vízfolyás-szabályozókat, s a szürke víz kezelése csupán a hotelek 1%-ában valósul meg.

A felmérésben részt vevő szövetségek véleménye szerint „a vízmegtakarítást elősegítő technológiák terjedéséhez szükséges lenne, hogy az ezeket gyártók kapacitása is növekedjék az Európai Unión belül különösen, ami a szürke víz kezelését illeti. Így az EU tagországaiban növekedne a zöld munkahelyek száma, erősödne a víz tisztításával kapcsolatos kutatás és innováció, s kialakulna egy olyan iparág, amely potenciálisan jelentős exportot tudna produkálni az Európai Unión kívüli országok felé.”

A vízmegtakarítást célzó két technológia széleskörű alkalmazásával évente több mint 365 trillió liter vízzel fogyna kevesebb. Az áramlás szabályozók még azzal az előnnyel is járnak, hogy azok megtakarítást eredményeznek a fel nem használt víz melegítéséhez szükséges energiában, s ezáltal évente kb. 1,8 millió tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás is.

A most elkészült felmérés a Máltai Business Bureau korábbi díjnyertes ” EU LIFE + Investing in Water” projektjének a folytatása. Az abban a víz felhasználás csökkentésére javasolt intézkedéseket figyelembe vették az Európai Eco-Label kritériumainál, valamint a „másodosztályú víz” sztenderdjének kialakításánál.

A Máltai Business Bureau a most elkészült felmérésben részt vevő partnereivel közös álláspont kialakítására, s olyan kezdeményezésekre törekszik, melyek a vízfolyás szabályozók és a szürke víz kezelésének széles körű elterjedését elősegítik.

Joe Tanti, a Máltai Business Bureau ügyvezető igazgatójának véleménye szerint „a javasolt technológiák terjedése hozzájárulna a zöld munkahelyek számának növekedéséhez, Európa egyik legjelentősebb gazdasági ága jövedelmezőségének javulásához, s egy jelentős export potenciált rejtő új iparág kialakulásához. Ezáltal stimulálná az EU gazdasági növekedését, miközben csökkentené a vízfelhasználást, a szén-dioxid-kibocsátást, az energiafüggőséget. A most elkészült felmérés kiváló példája annak, hogy környezetvédelmi intézkedések jelentős gazdasági haszonnal járhatnak.”

A projektben hat EU tagországból összesen 247 szálloda, közöttük Magyarországról 47 szálloda – a melléklet szerint – vett részt. Az ezek által képviselt 5,5 millió vendégéjszaka adatainak felhasználásával készült a felmérés.

A tanulmányt a Máltai Business Bureau – melyet Joe Tanti ügyvezető igazgató, Marco Cremona vízügyi szakértő és Geoffry Saliba környezetvédelmi vezető képviseltek – készítette. A tanulmány a HOTREC támogatásával, partnerségben a belga, a cseh, az ír, a magyar, a máltai és a szlovén szállodaszövetségekkel, s HSBC társfinanszírozásával valósult meg.

 

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: MSZÉSZ


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?