Kritikákat kapott a törvénytervezet

Több száz érdeklődő követte nyomon a Parlament felsőházi termében az Országgyűlés turisztikai bizottsága által rendezett nyílt napot, melyen elsősorban a turizmusról és vendéglátásról szóló törvényjavaslat volt a téma.

Fontos mérföldkőnek nevezte a készülő turizmusról és vendéglátásról szóló törvényt bevezetőjében Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke. Mint elmondta, olyan törvényt készülnek létrehozni, amely minden érintett megelégedettségét szolgálja majd, legyen szó a vállalkozókról, vagy az állam képviselőiről.
Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára stratégiai ágazatnak nevezte a turizmust, a gazdaság szíve-lelkének minősítve azt. Előadásának egyik legfigyelemreméltóbb eleme egy nemzeti szállodalánc létrehozásának víziója bizonyult, amely a nemzeti szállodaipar egyidejű megteremtését célozza a Kárpát-medence térségében. A gasztronómiáról szólva Szatmáry Kristóf kifejtette, az eddigi eredményeinket az országmarketingbe beépítve Magyarország Európa gasztronómiai központjává válhat.

Rogán Antal szerint egyrészről jó, hogy a hazánkba érkező turisták 70 százaléka Budapestet tartja az egyetlen alkalmas desztinációnak, mert ez az bizonyítja, hogy a főváros még mindig komoly vonzerő, ugyanakkor nem helyes, hogy nem tudjuk elérni, hogy a vendégek „továbbmozduljanak” és 2-3 napot vidéken is eltöltsenek. Ennek a helyzetnek az orvoslására tartaná helyesnek egy központi országpropaganda kialakítását, melyben nincs Budapest-vidék megkülönböztetés. Hozzászólása végén megosztotta a hallgatósággal a sommás, de ugyanakkor nem sok optimizmusra okot adó hírt: törvény igen, adócsökkentés viszont nem lesz...
Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselet vezetője példaként hozta fel, hogy Ausztriában a marketingpénzek 90 százalékát a helyi TDM szervezetek kapják, és ez így lenne helyes nálunk is, mert a turizmus marketingben a végrehajtandó feladatokat elsősorban ezek a helyi szerveződések látják pontosan. Ezen a ponton csattant fel először előadás közben a nyílt színi taps a felsőházi ülésterem padsoraiban.


Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM szövetség elnöke a tervezet hibájául rótták fel, hogy minden TDM szint finanszírozását garantálja a törvény,javaslatként pedig elhangzott, hogy az IFA kiegészítő támogatást csak az kaphasson, aki TDM szervezetet üzemeltet.
„Magam is osztom azok elégedettségét és örömét, akik üdvözlik a törvény létrejöttét – Tette hozzá Deák Imre, a Danubius Hotels vezérigazgatója –, de több évtized várakozás után elbírt volna még néhány hónapot, hogy megalapozottabb, kevésbé általánosító vitairat kerüljön a szakma elé.”

Deák szerint a szakképzés kérdését indokolatlanul szűkszavúan tárgyalja a tervezet, és elengedhetetlen lenne az országos marketing keret térségi szintű rögzítése. Szakszerű alapvetés nem létezhet pontos definíciók nélkül, ez is a törvény hiányossága.
Kapacitásnövelés helyett minőségnövekedéssel lehet csak elérni, hogy a fiatalok kizárólag tapasztalatszerzés céljából menjenek külföldre dolgozni, de a megszerzett tudást itthon kamatoztassák – zárta szavait a Danubius Hotels vezérigazgatója.


„Magas színvonalú gasztronómia a legjobb országmarketing” – sommázta mondanivalóját Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, aki tizenöt okot sorolt fel néhány perc alatt, amely a hazai vendéglátás versenyképességét az ellehetetlenülés határáig nehezíti. A kis- és középvállalkozások 75 százaléka veszteséges, és ezek számára a tartalékok felélése után a létezés egyetlen lehetséges útja a szürke- és feketegazdaság irányába történő elmozdulás. Márpedig a vendéglátás létezik turizmus nélkül, de a turizmus nem létezhet vendéglátás nélkül, nyomatékosította az elnök, kiemelve, hogy a számtalan csapás ellenére a magyar gasztronómia jelentős közelmúltbeli sikerekkel dicsekedhet. (A sikereket a lassan fogyatkozó közönség lelkes tapssal köszöntötte.)
A közönség soraiból érkező reakciókat követően slusszpoénként Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke zárszavában megemlítette, hogy törvénytervezethez a szaktárcáktól beérkezett észrevételek szinte kivétel nélkül a nyílt napon elhangzott gondolatokkal ellentétes javaslatokat tartalmaznak.

Összegezve: van még tennivaló a turizmus törvénytervezet körül...


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?