Levendula ültetvény a város felett

A Continental Hotel Budapest a saját beültetett tetőkerttel újabb lépést tett a „zöldebb jövő felé”.

Akik ismerik a szállodát, tudják, hogy már a nyitás óta ( 5 éve) várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket a Tetőteraszon található Wellness részlegével. Az elsők voltak akik füvesített wellness részleget létesítettek és a mai napig az egyetlenek Budapesten akik tetőteraszon található medencével rendelkeznek. A tetőkert adottságait kihasználva a szálloda ezzel újabb lépést tett a „zöldebb jövő felé”.

A tetőkertek manapság igazi reneszánszukat élik. Egyre többen nyitnak a város felett bárokat, éttermeket. Ám az ötlet cseppet sem újkeletű, mindössze az indíttatás változott vagy talán még az sem?!

Mindenki ismeri Szemiramisz függőkertjének legendáját, az egyiket a hét ókori csodából. Úgy tartják a kertet II. Nabú-kudurri-uszur kérésére építették, aki a feleségét akarta megörvendeztetni a kerttel, aki folyton-folyvást szülőföldje zöld vidékei után sóvárgott. Így vagyunk ezzel mi, a 21. század emberei is. Mindenki tisztában van vele, hogy a zöldterületek fogyatkozása jelentős mértékben nő. Ezt megállítani alig ha tudjuk, de az egyensúly megalkotásában még jeleskedhetünk. Jó módszer erre a lapostetők kihasználása, növényzettel való beültetése.

Különböző amerikai kutatócsoportok már évek óta végeznek kutatásokat a tetőkertek kérdésével kapcsolatosan. Felméréseikből érdekes dolgok kerültek napvilágra. Kiderült többek között, hogy a városi zöldtetők növényei meglepően sok szén-dioxidot képesek elnyelni. Ám ez a felismerés csak egy a praktikus előnyök listáján.

A zöldkertek együtt élnek az épülettel. Nagy szerepük van a páratartalom növelésében, az egyenletesebb hőmérséklet kialakításában, a por mennyiségének csökkentésében. Meglepően jelentős továbbá a hőszigetelésük, így biztosítva a kisebb hőingadozást, növelik a lakóházak hőszigetelésének élettartamát. Ezenkívül nagy mértékben segít a csapadék elvezetésében, ergo a csatornahálózat terhelése is csökken. Az előnyök közé sorolható még a fényelnyelés.

Esetünkben azonban a levendula ültetvénynek is különleges indíttatása van. A Continental Hotel Budapest éttermének, az Araz Étterem Chef de Cuisine-ja, Barka Áron közel 8 éves franciaországi tartózkodása során szeretett bele a levendulába és kezdte alapanyagként használni ételkülönlegességeihez. Hazatértekor mint mondja: „Sokan ódzkodtak a levendulától, mint fűszertől és kizárólag a ruhásszekrényükben tudták elképzelni illatósítóként.” Mára ezzel Magyarországon sincs probléma. Az egyik „legtrendibb” alapanyaggá vált. Már mindenütt találkozni levendulás csokoládéval vagy fagylalttal. Azzal, hogy immáron a Continental Hotel Budapest tetején saját levendula ültetvénye lehet, a szálloda Chef-ének egy nagy és rég dédelgetett álma vált valóra.

5 évvel ezelőtt a tetőkerti wellness kigondolásával is az volt a cél, hogy a szálloda megnövelje vendégei komfortértzetét, azaz méltán mondhassa, hogy lehetőséget biztosít a város zajától való elszabadulásra. Mindez még a klímát is kedvezően befolyásolja. A jövő év tavaszától a kis növények virágba borulnak és jellegzetes színükkel kápráztatják el majd a vendégek szemeit. Vancouver, Chicago, New York, Stuttgart, Szingapúr és Tokió tetőkerti termőföldjei, virágos rétei, konyhakertjei, bárjai és éttermei után Budapesten, egy szálloda teraszán is megvalósulhat a „zöldebb jövő”.

Forrás: Continental Hotel Budapest

Forrás: Vendég&Hotel Online


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?