A Eurowings Csoport égisze alatt fog repülni a Brussels Airlines

A Lufthansa megegyezett az SN Airholding minden részvényesével a Brussels Airlines teljes átvételének feltételeiről, így a Deutsche Lufthansa AG igazgatótanácsa december 14-én jóváhagyta a vételi opció lehívását a részvények fennmaradó 55%-ával szemben. A vételi opció 2016. december 31-étől hatályos és a tranzakció 2017 januárjában jön létre.

Az SN Airholding részvényeiből fennmaradó 55%-nyi rész ármegállapításának módszertana már a 2008-as megállapodásban is szerepelt. A részvények 55%-a 2,6 millió euróba került, amely 30 belga részvényes felé kerül kifizetésre.

„Nyolc évvel ezelőtt vettük át az SN Airholding 45%-át, ma pedig újabb fejezetét nyitjuk eddigi sikeres együttműködésünknek. A Brussels Airlines partnereként, illetve résztulajdonosaként már így is számos ponton szorosan kapcsolódunk egymáshoz. Belgiumot, és különösen Brüsszelt rendkívül vonzó piacnak tartjuk, amely ideálisan egészíti ki kínálatunkat Európa szívében. A Brussels Airlines már ma is versenyképes költségstruktúrával rendelkezik, továbbá a jól kiépített hosszú távú, elsősorban afrikai célállomásokból álló hálózatát hozza a Lufthansa Csoport portfóliójába. Nagyra értékeljük a Brussels Airlines 3500 jól képzett munkatársának motivációját és teljesítményét is“ – mondta Carsten Spohr, a Deutsche Lufthansa AG igazgatótanácsának elnöke.

A légitársaság átvétele után a Brussels Airlines a Eurowings Csoport égisze alatt repüli a 23 hosszú távú járatból és a 79 európai városból álló hálózatát. A „Brussels Airlines“ márkanevet a „Eurowings Csoport tagja“ megnevezés egészíti majd ki. A Lufthansa és a Brussels Airlines közös célja a vállalatcsoport belgiumi piaci pozíciójának erősítése.

A jövőben folytatódik a flottaharmonizáció az Airbus A320-as típuscsaládra. A jelenlegi 42 rövid- és közepes távolságú repülőgépének, illetve a 9 hosszú távú utakon használt Airbus A330-asának köszönhetően a légitársaság a közelmúltban jelentősen növelte utaslétszámát. 2013 és 2015 között a Brussels Airlines 30 százalékkal több, összesen 7,5 millió utast szállított. A flottafejlesztés középtávon egyrészt a hatékonyságot növeli, másrészt a rövid- és közepes távolságú járatokon a kapacitást bővíti.

Az elmúlt három évben a Brussels Airlines az üzemanyagköltségen kívüli egységköltségét 10 százalékkal csökkentette és hosszú távon fenntartható, hatékony struktúrát alakított ki. A 2015-ös üzleti évben a vállalat 43,4 millió eurós üzemi eredményt ért el. A teljes integráció következtében létrejövő szinergiahatások évente több tízmillió eurós megtakarítást jelentenek, rövidtávon ugyanakkor az átvételnek lehetnek egyszeri költségtényezői.

“A Lufthansa és a Brusseles Airlines bizalommal teli együttműködése következtében bebizonyosodott, hogy együtt jelentős perspektívákkal rendelkezünk. A légiközlekedésben a konszolidáció fontosabb, mint valaha. A Lufthansa Csoport égisze alatt a Brussels Airlines egyrészt még sikeresebben használhatja ki a szinergiahatásokat, másrészt tovább fejlesztheti speciális kompetenciáit. A versenyben közösen erősíthetjük pozícióinkat, illetve fejleszthetjük a rövid- és közepes távolságú hálózatunkat. Az afrikai hálózatunkat, illetve az átszállási kapcsolatunkat fontos elemként visszük át a Lufthansa Csoportba és együtt fogjuk erős piaci pozíciónkat továbbfejleszteni“ – mondta Viscount Etienne Davignon, a Brussels Airlines igazgatótanácsának elnöke.

A jövőben a Brussels Airlines jelentős szerepet kap a Eurowings-Csoport pán-európai platformjának kiépítésében. Az integrációs folyamatot személyesen kíséri majd Carsten Spohr, aki ezentúl Viscount Etienne Davignon mellett a Brussels Airlines igazgatótanácsának alelnöke is lesz. Az igazgatótanács változatlanul három további belga tagból áll majd. A menedzsmentet változatlanul Bernard Gustin CEO vezeti. Ezeken kívül egy belga tanácsadó testület is létrejön majd, amely az integrációt támogatja.

„A légiközlekedési iparág vezető vállalatcsoportjaként többször is bebizonyítottuk, hogy a csoport bővítésénél kiemelt figyelmet fordítunk a helyi piac érdekeire. Brüsszel fontos átszállási pont, ezért szeretnénk tovább fejleszteni Európa fővárosnak elérhetőségét. Az eddigi sikeres működés alapján a Brussels Airlines fontos impulzusokat adhat, hogy a Eurowings Csoport pán-európai közvetlen, point-to-point járatai sikeresen működjenek. Közösen lehetünk sikeresek ügyfeleink, részvényeseink és dolgozóink, és különösen Belgium érdekében“ – tette hozzá Carsten Spohr.


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?