Milánóba, Párizsba, Brüsszelbe és Malmőbe is repülhet Debrecenből

Bázisrepülőtér lesz a Debreceni Nemzetközi Repülőtér, és a Wizz Air újabb desztinációkba indít járatokat a légikikötőből.

2012-ben a Wizz Air letette a voksát a debreceni repülőtér mellett, az együttműködés pedig meghozta a gyümölcsét, a Wizz Air bázisrepülőtereként fog működni a továbbiakban. Újdonságként az eddigi Londonba és Eindhovenbe közlekedő járatok mellett Milánóba is indít járatokat. Új desztinációként pedig Párizs–Beauvais, Brüsszel–Charleroi repterekre és a dél-svédországi Malmőbe is közlekedteti gépeit, összesen hat európai desztinációba. Nem alaptalan az az ambíció, hogy az évi 170 ezres létszámot az idén 180 ezerre emelje a légitársaság debreceni indulással. A repülőtér logisztikai értelemben is erős pillér, a kormány számára is fontos a fejlesztése, ezért 1,2 milliárd forinttal járul hozzá az egyre növekvő reptéri forgalom magas technikai színvonalon való működtetéséhez – jelentette be Papp László, Debrecen polgármestere a mai sajtótájékoztatón. Majd megköszönte Váradi Józsefnek, a Wizz Air elnök-vezérigazgatójának a gyümölcsöző együttműködést, mely megerősítette Debrecen pozícióját Európában. A járatfejlesztés további lehetőségeket rejt magában – tette hozzá.

Új típusú repülőgépek
A sajtótájékoztatót követően a Wizz Air által kiadott sajtóközleményben bejelentette, hogy a 22. bázisát Debrecenben nyitja meg december 16-án egy új Airbus A320 típusú repülőgéppel. A Wizz Airnek a második bázisa lesz a debreceni Magyarországon. Az új repülőgépnek köszönhetően az éves ülőhely-kapacitás 136 százalékkal, 195.000-re nő. A légitársaság bízik benne, hogy ez serkenteni fogja a helyi munkaerőpiacot a repülés és turizmus területén azáltal, hogy az utasoknak több alacsony viteldíjú útvonal válik elérhetővé. Az új járatokkal együtt a Wizz Air 22 országba 47 útvonalat fog üzemeltetni Magyarország két repülőteréről. Az új debreceni útvonalakra már megvásárolhatóak a jegyek a wizzair.com oldalon, a viteldíjak 5.990 forintnál kezdődnek. A légitársaság minden útvonalán 180 férőhelyes Airbus A320 repülőgépekkel repül.


Rekordbevételt könyvelhet el a turizmus

A bázisrepülőtér azt jelenti, hogy fejlesztenek, bővítenek, új dolgozókat alkalmaznak, hogy biztosítsák a repülőtér hálózati működését – fejtette ki a Váradi József. A Wizz Air jelenlegi pozíciójáról elmondta, hogy az elmúlt pénzügyi évükben 16,5 millió utast szállítottak és 18 működési bázist üzemeltetnek, mint például a bosznia-hercegovinait, a kassait, lublinit. 400 útvonalon 100 desztinációba, 38 országba szállítják az utasokat. Növekvő folttájuk ma 59 gépből áll, nyárra 63, év végére 65 repülőgépet fognak üzemeltetni. A repülés igazi európai üzletté vált, jelen vannak, kalkulálhatnak velük az utasok. A diszkont légitársaság üzleti modell képes a növekedésre gyengébb gazdasági környezetben is. 2,5 milliárd euróval vezették be a társaságot a tőzsdére, mely még stabilabbá, még kiszámíthatóbbá tette a társaságot. A cég két napja történt arculatváltásáról, az újonnan alkalmazott színekről elmondta, 10-15 évenként meg kell újítani magukat. Szkeptikus volt a szakma a MALÉV leállított tevékenysége miatt, nem tudták, hogy vajon milyen hatással lesz például a turizmusból fakadó bevételre. Nincs válság, a turizmusnak rekordbevétele van, a Budapest Airport utasszámot dönt, megoldották a MALÉV miatt kialakult helyzetet – számolt be Váradi József. A Wizz Air a piac egynegyedét-egyharmadát birtokolja, és tovább erősíti pozícióját.

Egyre több légikapcsolat a világgal

A milánói járatok október 25-től, a párizsi, brüsszeli és malmői gépek december 16-18. között indulnak. Londonba az eddigi heti 7 járat helyett 10 indul, Eindhovenbe a heti 2 helyett 3, Milánóba, Párizsba, Brüsszelbe és Malmőbe szintén heti 2, összesen heti 21 járat. Malmö is jó piac a skandináv országokból érkező Debrecenben tanuló diákok miatt. Brüsszel Európa fővárosa, adott lesz a logisztikai kapcsolat.

A város és a régió lakossága a nyertes

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezetője, a repülőtér cargo és logisztikai bázisának üzemeltetője megköszönte a kormány és a Wizz Air nyújtotta támogatást. Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke az egyik legbiztonságosabbnak tartotta a debreceni repülőteret. Mint mondta, a repülőtér Debrecen pozícióját az első helyre emelte a légi utazás tekintetében. Ennek a város és a régió lakossága a nyertese. Beszélt a Wizz Air és a Pharma-Flight Kft. együttműködésével megvalósuló stratégiai együttműködésről, a debreceni pilótaképzésről. A dortmundi járat újraindításáról szóló újságírói kérdésre Papp László polgármester elmondta, a Debrecenben jelen lévő német városok miatt terveznek oda járatot a közeljövőben.


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?