Változások a vasúti menetrendben Augusztus 29-től

A MÁV-START folyamatosan elemzi a tavaly decembertől érvényes menetrendet az utasok észrevételei, a vonatok foglaltsági adatai és menetrendszerűsége alapján. Hétfőtől több vasútvonalon változások lépnek életbe a tapasztalatokra reagáló, idei utolsó országos szintű menetrend-módosítással.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Budapest–Esztergom vonalon az újabb menetrendi struktúra az utasok számára több előnyös módosítást hoz. A mindenhol megálló személyvonatok (S72) menetideje Budapest és Piliscsaba között 2-2 perccel csökken. Budapest-Nyugati–Piliscsaba viszonylatban 6 perccel, a Piliscsaba–Budapest-Nyugati vonalszakaszon 5 perccel csökken a gyorsított személyvonatok menetideje. Néhány kevésbé kihasznált állomás esetében a következő változásokra kell számítani:

  • A Budapest–Esztergom között közlekedő gyorsított vonatok (G72) a magdolnavölgyi megállóhelyen
  • Reggel a Budapestről, délután pedig az Esztergomból induló gyorsított vonatok Klotildligeten
  • Reggel a Budapestre, délután pedig a Budapestről közlekedő gyorsított vonatok Pázmáneum megállóhelyen

nem állnak meg.  

A Budapest–Pusztaszabolcs vonalon a Budapest-Déli pályaudvarról 18:25-kor induló S40-es személyvonat munkanapok helyett naponta közlekedik.

A Budapest–Vác–Szob vonalon a Nyugati pályaudvarról 6:12-kor induló S70-es személyvonat munkanapokon meghosszabbított útvonalon, Budapest-Nyugati és Szob között közlekedik. A módosítással a Szobon tanuló diákok időben beérnek a 8 órai iskolakezdésre.

A Keszthely–Tapolca–Ukk vonalon a szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint, Szombathely és Keszthely között közlekedő gyorsvonatpár kibővített közlekedési időszakban, egészen 2016. október 16-ig közlekedik.

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon egy személyvonatpár meghosszabbított viszonylatban, Budapest és Tapolca között közlekedik augusztus 29-től szeptember 25-ig naponta, szeptember 26-tól november 1-ig szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint. A vonat odaúton Budapest-Déliből 8:25-kor, Tapolcáról vissza 15:50-kor indul.

A dél-balatoni vasútvonal felújításának folytatása miatt a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa és a Budapest–Dombóvár–Gyékényes vonalakat is érintő változás, hogy a Budapest és Zágráb között közlekedő AGRAM InterCity-vonatpár szeptember 12-től Dombóváron át közlekedik (Budapest-Keletiből 5:45-kor indul, illetve Budapest-Keletibe 16:14-kor érkezik; Budapest és Dombóvár között a pécsi InterCity-vonatok közvetlen kocsijaként közlekedik). A vonatpár megváltozott útvonala miatt új gyorsvonat közlekedik Nagykanizsa–Székesfehérvár–Budapest-Déli viszonylatban, illetve új személyvonat közlekedik Nagykanizsa–Gyékényes viszonylatban (Nagykanizsán csatlakozással a délelőtti első, Budapestről érkező ütemes gyorsvonattól).

A Somogyszob–Nagyatád vonalon két új vonat közlekedik, Somogyszobon csatlakozást biztosítva az AGRAM InterCity vonatokhoz illetve egy-egy vonat munkanap helyett naponta közlekedik.

A Székesfehérvár–Sárbogárd vonalon egy pár vonat meghosszabbított útvonalon, Székesfehérvár és Cece között jár, Cece–Sárbogárd–Székesfehérvár viszonylatban két órával később közlekedik (Székesfehérvárról 10 órakor indul, Cecére 11:26-kor érkezik).

A Sárbogárd–Bátaszék–Bajaés a Dombóvár–Bátaszék–Baja vonalon szeptember 1-jétől több vonat menetrendje, közlekedési korlátozása és viszonylata változik. A GEMENC Expressz-vonatok Cece–Baja viszonylatban megállnak Vajta, Nagydorog, Tengelic, Fácánkert, Tolna-Mözs, Őcsény és Decs állomásokon, míg Baja–Szekszárd viszonylatban Pörböly, Alsónyék, Decs és Őcsény állomásokon. A fenti viszonylatokban a vonatpár felár megfizetése nélkül vehető igénybe.

A Miskolc–Kazincbarcika–Ózd vonalon 9 vonatpár esetében megszűnik a kazincbarcikai átszállás, a vonatok közvetlenül közlekednek a borsodi megyeszékhely és Ózd között.

A Keszthely–Tapolca vonalona Keszthelyről Tapolcára 12:27-kor induló személyvonat szeptember 12-től nem közlekedik a vonat alacsony kihasználtsága miatt.

A Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon a tanítási időszakban péntekenként, illetve vasárnaponként közlekedő Hosszú Lépés gyorsvonatpár, a Füzér InterCity és a Zemplén Expresszvonat nem közlekedik. A két frekventált napon a szükséges ülőhely-kapacitást más vonatok erősítésével biztosítja a vasúttársaság.

A Budapest–Debrecen vonalon a tanítási időszakban pénteki, illetve vasárnapi közlekedési rend szerint közlekedő Kengyelfutó gyorsvonatpár a vonat alacsony kihasználtsága miatt megszűnik.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.