Afrodité szigete: Ciprus

A szépség és szerelem ókori istennőjének szigetén nemcsak a napfény és a tenger, hanem a kulturális és természeti örökség együttes élménye ejti rabul a látogatót.

A sziget elsősorban azoknak jó választás, akik szeretik a luxust, a kényelmet, hiszen összehasonlítva a versenytársakkal, itt sokkal kedvezőbb áron érhetők el a kiváló szolgáltatásokat nyújtó 4-5 csillagos szállodák. Ezen kívül rengeteg olyan, még a magyar közönség számára kevésbé felfedezett attrakció és program van a szigeten, mely a kulturális érdeklődést, az aktív kikapcsolódás és a szórakozási igényeket egyaránt kielégíti - foglalta össze a sziget legfőbb vonzerőit Ács Viktória, a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal budapesti kirendeltségvezetője.

Aratás tavasszal?

Igen! Tavasszal Cipruson már learatták a búzát, nem ritka áprilisban a 25-30 fokos meleg, a türkizkék tengerben is meg lehet mártózni! A napsütéses időjárás miatt itt télen is vannak vendégek, főként skandináv nyugdíjasok, akik akár 3-5 hónapra is beköltöznek a szigetre, hogy napfényt és levegőt szívjanak a sötét északi klímát maguk mögött hagyva. De a szépség és szerelem ókori istennőjének szigetén nemcsak a napfény és a tenger, hanem a kulturális és természeti örökség együttes élménye, a tengerpart mellett benyúló romantikus sziklaszirteken épült kis kápolnák, ókori romok, régi kőházakból épült ősi falvak is felfedezésre várnak. Mindemellett a városokban pezseg az élet, a helyiek nagy vendégszeretettel várják a látogatókat a kis tavernákban, kávézókban, bazárokban, művészeti galériákban vagy múzeumokban.

Mesés tengerpartok

Ha ciprusi utunkat tervezzük, több kiváló tengerparti szakasz között is választhatunk. Agia Napa vagy Protaras fehér homokos aranypartjával első osztályú üdülőhely. Míg Agia Napát főleg fiatalok, a 'bulizós' korcsoport, addig a közeli Protarast - nyugodt légköre miatt - elsősorban házaspárok és gyermekes családok választják. Larnaka és Limassol homokos tengerparti övezete a pálmafás lido tengerparti hangulatot kedvelőknek remek, míg a gyönyörű Pafos (Páfosz) és környéke a vadregényes természeti kincseivel és kulturális látnivalóival varázsol el bennünket. Bármelyikre essen is a választás, csalódni bizonyára nem fogunk! Mindemellett Ciprus egy könnyen bejárható és áttekinthető ország, autóval vagy busszal 1-2 óra alatt szinte bármelyik kívánt úti célt elérhetjük a szigeten.

10 ezer éves történelem

A ciprusi ember - azaz a kiprióta - három dologra rendkívül büszke: A sziget Európa legrégebbi kőkorszaki települése, itt volt először rézolvasztás még az ókorban, és Ciprus Európa első keresztény országa. A sziget lakói többnyire a turizmusból élnek. Legnagyobb számban a britek, franciák és németek látogatják, de évente mintegy 12.000 magyar is a szigetországra teszi a voksát. Területe csupán egytizede Magyarországénak, azonban a harmadik legnagyobb mediterrán sziget. Három kontinens, Európa, Ázsia és Afrika csomópontjában fekszik, s földrajzi elhelyezkedése már az ókortól kezdve igen nagy szerepet játszik történelmében. A sziget történelme és civilizációja mintegy 10 ezer évre nyúlik vissza, melyről rengeteg kőkorszaki lelet tanúskodik. Jelentős nyomot hagytak 3500 évvel ezelőtt az ókori görögök, akik 11 városállamot alapítottak mikéniai mintára. Ezt követően több más kultúra is meghonosodott, többek között a föníciai, asszír, frank, velencei, ottomán, brit, mind maradandó emlékeket hagyva maguk után. A sziget ma egy valóságos szabadtéri múzeum, ahol kőkorszaki települések, klasszikus görög emlékhelyek, római kori színházak, villák és fürdők, ókeresztény bazilikák, bizánci templomok és kolostorok, keresztes hadjáratokból maradt várak, gótikus katedrálisok, velencei erődítmények, muszlim mecsetek és brit koloniál stílusú épületek között sétálhatunk.

A több mint 80 éves brit gyarmaturalom után 1960-ban megalakult a Ciprusi köztársaság, melyet követően ugyan minden állampolgárnak biztosították az alapvető jogokat, azonban bizonyos kikötések mégis működésképtelenné tették a békés együttélést. A köztársaságot viszont a törökök nem ismerik el, 1974-ben több mint egyharmadát, a sziget északi részét erőszakkal elfoglalták, mintegy 200 ezer görög cipriótát kényszerítve lakóhelyének azonnali elhagyására. Azóta ENSZ békefenntartó haderők vigyáznak a két országrész közötti biztonságra, akik a semleges zónákon állomásoznak. Ennek a megosztottságnak a fővárosban, Nicosiában, vagy ahogy a szigeten hívják Lefkosiában tanúi is lehetünk, hiszen határállomás választja el a város görög és török részét, ahol csak komoly sorban állás és ellenőrzések után juthatunk át egyik területről a másikra. De így maradt lakatlanul az a 52 luxusszállodának helyet adó Famagusta is, mely a világ egyik leggyönyörűbb fehér homokos aranypartja, jelenleg sajnos semleges zóna, így a szállodák és az egész partszakasz is ki van vonva a forgalomból.

Nemcsak tengerpart, hanem kész kalandtúra!

Ha már Cipruson vagyunk, bármely partszakaszt is választottuk, Nicosiába (Lefkosia) mindenképp érdemes legalább egy félnapos túrát tennünk. A Régészeti Múzeumban mintegy 9 és fél ezer év történelmének nyomaira bukkanhatunk. 1878-ig a brit gyarmatosítás kezdetéig még 3 kapun keresztül lehetett megközelíteni a romantikus óvárost, mára azonban a grandiózus velencei fal, csakúgy mint a városfal bástyáinak egy része a váronak hol a török hol a görög részhez tartozik. A világ egyetlen megosztott fővárosában a görög részen a minaretek körül kiürült, romlásnak és enyészetnek indult üres épületek látványa megdöbbentő, melyet a lőporos hordók felett átkukucskálva saját szemünkkel láthatunk. A várfallal körülvett óváros kanyargós, kaviccsal burkolt kis utcái azonban igazán hangulatosak! Itt a helyi bazárok között sétálhatunk, apró ajándékboltok és hagyományos kis tavernák nyújtanak kiváló vásárlási és étkezési lehetőséget a szabadban.

Izgalmas kalandtúrára mehetünk a Protarashoz és Agia Napához közeli festői szépségű Cape Gkreko fokhoz, ahol a különleges növényzet és a sziklás, barlangos partszakasz csodás összhangját élvezhetjük. Nem véletlenül lett divatos esküvői helyszín a sziklaszirten a kis fehér kápolnának is otthont adó Cape Gkreko. A sportosabbak még akár kerékpárral is érkezhetnek, de a botanikai rezervátum kiválóan alkalmas természetjárásra és lovaglásra, sőt még búvárkodásra is.

Agia Napán, azaz jelentése szerint a Szent parton egy 12 századi kolostor nyomaira bukkanhatunk. Az ősrégi legendát övező kolostor mellett található ökomenikus templomban láthatjuk a termékenység után epekedő, majd végül sikerrel járó nők adományait - méghozzá kis szent szobrokat formázó ezüstlapocskák formájában -  melyhez természetesen jelentős pénzadomány is jár mindenkor a templomnak! A lakosság egyébként 95%-ban görög ortodox vallású, de bárhol a szigeten úgy katolikusok, mint muszlimok szabadon gyakorolhatják vallásukat. A török minaretek a nagyobb városokban mind ott vannak, jelezve, hogy egykor a több vallású lakosság békében megfért egymás mellett.

A sziget egyik fő kikötőhelye, Limassol, Yanapától azaz Agia Napától eltérően már nem üdülőfalu, hanem igazi tengerparti város. A legelegánsabb szállodák itt vannak a szigeten, tengerpartja többnyire köves, apró kavicsos, a part mellett végig kerékpárút fut. A város, melyben bizánci és frank emlékek nyomait találhatjuk egyúttal Ciprus borászati központja is, de karneváljáról is híres. Itt találták meg a világ legnagyobb kőedényét, melynek lenyűgöző másolatai a városban több helyen is láthatók egy-egy körforgalom közepén díszelegve. (Az eredeti változat a Louvre-ban van.)

A part városaitól eltávolodva a lejtőkön felfelé kanyarodva a Troodos hegység fenyvesekkel borított természeti kincsei és festői szépségű kis falvai lenyűgözőek. Ha már eljutottunk a Kaledónia vízesés lábához, a Psilo Dendro, azaz a „Magas Fa” kirándulóközponthoz, innen több jelzett turistaúton is elindulhatunk a hegynek felfelfelé. Túránkból visszaérkezve a patak melletti, hűs erdei környezetben fekvő, teraszos étteremben élvezhetjük az elsőosztályú friss pisztráng vagy a kemencében omlósra sült ciprusi bárány különleges ízeit.  Igen, a ciprusi bárány más ízű, mint a magyar, a meleg időjárásnak köszönhetően szinte faggyú nélküli és illatos fűszernövényekkel, hegyi füvekkel táplálkozó állat húsa teljesen más gasztronómiai élményt nyújt.

A hamisítatlan ciprusi hangulatú Omodos faluban elsősorban szőlészettel és borászattal foglalkoznak a helyiek. Itt érdemes borkóstolóra mennünk, melyre a falu közepén levő üzletek, kávéházak egyikében jó lehetőség is nyílik. Ugyanebben a kis faluban találjuk a világ egyik legrégebbi présházat eredeti berendezéssel. A környéken nemcsak bortermelő falvak, de pihentető hegyi üdülőhelyek és falvacskák is találhatók, érdemes Platres faluba vagy a bájos Pitsiliára is ellátogatnunk.

Larnaka és Limassol között érdemes meglátogatni az UNESCO örökségbe elsőként bekerülő Choirokoitiát is, ahol a légifelvételről méhkas kinézetű, de valójában 150 kis kör alakú házikó lábazati fala maradt meg. A házak alatt pedig mintegy 9000 évvel ezelőtti, közel 500 emberi csontvázat és kőkorszaki kultúra és mindennapi élet nyomait találták meg. 

Kicsit távolabbra, a dél-keleti parton az ókori görög-római Kourion az egyik legragyogóbb megmaradt római kori emlék a világon. A domboldal egyik csúcsán elhelyezkedő, szinte eredeti állapotban fennmaradt színháza, gőzfürdőjének nyomai, a fürdőt borító mozaikok, egy tudományos alapokon megépített vízvezetékrendszer és egy lélegzetelállító tengerre és a környező dombokra néző panoráma fogadja a látogatót. Itt már a rómaiak tudták, hogyan kell összegyűjteni a hegyekből érkezett édesvizet, mely már akkor is nagy kincsnek számított! Jelenleg Cipruson édesvízhiány van. A sziget vízkészletének 750 ezer görög kipriótát és évi mintegy 3 millió turistát kell kiszolgálnia. A víz 75%-a Troodos hegységből származik, melyről az esőt és az olvadó havat gravitációval, csövek segítségével levezetik és összegyűjtik. Régebben a ciprusiak használtak tengervíz-sótlanító berendezést is, azonban amikor a működtetéséhez szükséges kőolajnak felment az ára rájöttek, hogy olcsóbb, ha külföldről szerzik be a hiányzó 25%-ot.

Ha nyugat felé haladva követjük a tengerpart vonalát elérkezünk Pafosba (Páfosz), ahol nemcsak a tenger szépsége, de ókori romvárosok, régészeti területek kincsei ragadják meg figyelmünket. A ciprusiak még nem nagyon reklámozzák, de jó ha tudjuk, hogy 2017-ben Pafosz Európa kulturális fővárosa lesz! Pafos óvárosa az UNESCO világörökség része, a legnagyobb vonzerőt a környéken a Pafos-i mozaikok jelentik. A világ talán legszebb mozaikjának minden egyes darabja egy-egy mesét mond el az ókori görög világról és mítoszairól. Egy csodálatos tengerparti ókori villa maradványai és a padlózaton fellelhető mozaikok talán azért is maradhattak ilyen jó állapotban, mert egy mezőgazdasági munka folytán csak véletlen kerültek elő a 60-as években.

A Pafosi sziget nyugati partjánál Petra tou Romiou-nál meglátogathatjuk a szépség és szerelem istennőjének 'szülőhelyét'. A legenda szerint ugyanis Afrodité itt kelt ki a habokból. A partszakaszon különösen a naplementék csodálatosak és a hagyomány szerint aki a parton szív alakú követ talál, az örökre szeretni fog és őt is viszont szeretik. Aki ügyes, többet is találhat! Érdemes utunkba ejteni Latchi halászfalut, a helyiek egyik kedvenc üdülőövezetét, ahol valamelyik part menti tavernában mindenképp meg kell kóstolnunk az ízletes hal-mezét.

Remek kirándulási célpont Afrodité fürdője is az Akamaszi félsziget északi csücskében. A legenda szerint ebben az apró víztükörben mártózott meg a szépség és szerelem istennője a hűs habokban. Gyönyörű virágok és illatos fűfélékkel szegélyezett sétautak hálózzák be a vidéket, valamint az Akavasi szurdok csodálatos természeti környezete, s a sziget legtisztább és legérintetlenebb partszakaszai várják a felfedezőket. Egyébként Protarasról, Agia Napáról és Larnakából, a 3 legnépszerűbb üdülőhelyről hetente több alkalommal indulnak szervezett buszos kirándulások, Nicosiaába, Troodosba és Pafos szigetére is.

Amit mindenképp meg kell kóstolni!

A helyi konyha friss és ízletes fűszernövények sokrétű felhasználásán alapszik. A helyi tavernákba betérve megkóstolhatjuk a 'meze' nyújtotta gasztronómiai élvezeteket. Friss saláta olíva öntettel, paradicsom fetasajttal, krémszerű tahini, grillezett halloumi-sajt, ízletes kebab, fűszeres falusi kolbász, grillezett és sült zöldségek, muszaka, báránysültek mind megtalálhatók. A bazárakban is számtalan exotikus aszalt gyümölcs, dió és magfélét találunk végtelen kombinációban. Az egyik legkülönlegesebb a gránátalma szirupba mártott kis mandulás 'kolbászkák' vagy mogyorófélék.

A Halloumi sajt, mely az eredeti recept szerint 100%-ban kecsketejből készül, a ciprusiak egyik büszkesége. Kiváló grillsajtként, de találkozhatunk vele natur formájában is, szinte mindenhol fellelhető, a szállodák reggeli és vacsorakínálatában is nélkülözhetetlen. Azonban, ha a legjobbat keressük, érdemes egy helyi sajtkészítőhöz ellátogatni, ahol nyomon követhetjük a sajt kézzel való készítésének összetett folyamatát. Letymbou faluban megkóstolhatjuk a helyi kovásszal készült, római köménnyel, mentával és fahéjjal fűszerezett kenyeret, melyet olykor olívabogyóval és sajttal töltenek.

 

10 dolog, amit csak kevesen tudnak Ciprusról

  • Tudta-e hogy a kiprióták inkább a hegyekbe mennek nyaralni ?

A ciprusiaknak ez jelenti a nyugalmat, a kikapcsolódást, hiszen a tenger körbeveszi őket és egész évben láthatják. Ennek megfelelően rengeteg lakosnak van hétvégi kis házikója a hegyekben. Imádnak grillezni, ez jellegzetes társasági esemény számukra.

  • Tudta-e, hogy részeg lakost nem igazán látni a szigeten?

Ennek oka egyrészt, hogy a ciprusi ember nem iszik túl sokat, nem iszik túl gyorsan, másrészt ivás közben is falatozik (pl. magvakat, sajtot, sonkát, olívabogyót). Ha pedig véletlenül mégis részeget látnánk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az illető inkább turista.

  • Tudta-e hogy a ciprusi soha nem iszik egyedül?

Számukra rendkívül szokatlan például a magyar ivászat, különösen a kocsmák világa, maga a tény hogy munka előtt, egyedül, egy kicsi kis helyen, álló helyzetben gyorsan felhörpinti valaki a reggeli pálinkáját. Ez Cipruson elképzelhetetlen, hiszen kizárólag társaságban isznak, szépen, módjával, közben ezt azt csemegézve, időt nem sajnálva a beszélgetésre.

  • Tudta-e hogy a kávézókban főleg férfiak ülnek és egymással beszélgetnek?

A nők elsősorban otthon vannak, más helyszínen élik ki társasági igényüket. A kávéházban nem igazán látni nőket, a turistáktól eltekintve. Éppen ezért a ciprusi férfiak mindig nagyon megnézik a kávéházba betévedő női társaságokat!

  • Tudta-e hogy Cipruson illetlenség török kávét kérni?

A kávéjuk nagyon finom, elnevezése ciprusi kávé (coffee kipriakos) vagy bizánci kávé (coffee byzantinos). Hagyományosan elkészítve homokban forralják fel az apróra darált finom pörkölt kávét vízzel és cukorral, majd kiöntés után a kávéscsésze alján marad maga a kávézacc. Hasonlóan készül a török kávéhoz, azonban a két ország közötti konfliktus miatt még véletlenül sem illik török kávét kérni.

  • Tudta-e hogy a ciprusiak nem használják a tömegközlekedést?

Az Európai Unió az uniós országokon belül támogatja a közösségi közlekedést, ezért vannak Cipruson egyáltalán buszok az utakon. Azonban a járművek többnyire reklámmal lesötétített ablakokkal, üresen futnak. A ciprusiak ugyanis mindenhová autóval mennek és egy-egy családba 2-3 autó teljesen normális jelenség.

  • Tudta-e hogy a ciprusiak az angolokhoz hasonlóan bal oldalon vezetnek?

Ez még a mintegy 80 éves brit gyarmaturalom hagyatéka. Éppen ezért a bérelt autók rendszámát piros színnel különböztetik meg, így már messziről jelezve, hogy turista van a fedélzeten!

  • Tudta-e, hogy a ciprusiak rajonganak a macskákért?

Rengeteg macskát látni a szigeten, szinte minden háztartásban van macska és a kóbor macskákat sem bántják. Ennek története még 327-re nyúlik vissza, amikor Szent Ilona partra szállt és teli volt a sziget kígyókkal és különféle csúszómászókkal, melyektől rettentően féltek a lakosok. Ekkor Szent Ilona egy egész hajóra való macskát hozatott a szigetre, hogy távol tartsa az utálatos csúszómászókat. Azóta a macska a kedvenc állatuk, szinte minden háztartásban van 1 állat. Még igazi 'macskahotelt' is működtetnek, ahol egyszerre akár 100 kóbor állatot is befogadnak és ellátnak.

  • Tudta-e, hogy szerdán délben minden bolt bezár és a ciprusiak befejezik a munkát?

Igen a lakosok pihenőre mennek a hét közepén! Egyébként  1- kor mindig bezárnak, csak szerdán már ki sem nyitnak délután, míg a többi napon (a vasárnap kivételével) délután is nyitva tartanak 3-tól az esti órákig. Néha a magyarokra is rá férne egy ilyen kis mediterrán szieszta!

  • Tudta-e hogy a ciprusi esküvőre mintegy 3000 embert hívnak meg és az ifjú pár nem ajándékot, hanem minden esetben pénzt kap?

A régi szokás szerint a rokonok, barátok, ismerősök ezzel segítik, azaz indítják útjára az ifjú párt. Fejenként kb 50-100 Euró/fő közötti pénzadomány minden résztvevő számára kötelező, vendéglátás nincs, vagy minimális (a gazdagabbaknál is maximum egy pohár ital, egy falattal). Egy esküvő során így átlagosan 60 ezer eurót besöpör az ifjú pár.

Hasznos tippek utazóknak

Utazás repülővel

Budapestről a Wizz Air-nek vannak közvetlen járatai Larnakába, májustól októberig hetente ötször közlekedhetünk Ciprusra. Azonban nagyon kell figyelni a légitársaság által megadott korlátokra, pl. kézipoggyász, a feladandó csomagok száma, mérete, súlya, valamint arra, hogy kinyomtatott jegyünkön feltétlenül legyen vonalkód, mert hiába van érvényes jegyünk, ha bármi is lemaradt (ami elég gyakran megesik) súlyos büntetéseket fizethetünk a repülőtéren. Ha nem Larnaka az úticélunk, a repülőtérről busszal utazhatunk tovább más tengerparti üdülőhelyekre, Agia Napára, Protarasra, Limassolba vagy Páfoszra.

A Ciprusi Turisztikai Hivatal oldalán a www.visitcyprus.com -on magyar nyelven olvashatunk az országról és tervezhetjük meg kirándulásainkat a szigeten.

Halloumi sajtkészítő látványműhely

Letymbou falu Sophia: 99995961, Andreas: 99675223

Szálláskínálat

Ciprus az a hely ahol mindenhol a nagy vendégszeretettel fogadnak minket, legyen az egy szálloda vagy falusi vendéglátóhely. A szállodák igen jól felszereltek és ár érték arányban nagyon jók, hiszen 4-5 csillagos szállodák remek szolgáltatásokat kínálnak háromcsillagos tengerparti szállodaárakon. Jellemzően szezonon kívül (május előtt és október után) olcsóbbak a szállodák, de szezonban is ki lehet fogni kedvező árakat a foglaltság függvényében.

Agia Napa - Nissi Beach Hotel

A fehér homokos parton épült Nissi Beach Hotel egyike Agia Napa legrégebbi szállodáinak, mégis csodálatos minőségben és szolgáltatásokkal várja a nyugodt, pihentető légkörre vágyó vendégeit. Hatalmas, gondozott, szinte mesébe illő kerttel rendelkezik, ahol kis ösvények sora vezet a fehér homokos partszakaszra, ahol a tenger habjaiban megmártózhatunk vagy éppen az idilli csöndben figyelhetjük a napfelkeltét vagy éppen a naplementét. www.nissi-beach.com

 

Pafos - St. George Hotel

A St. George Hotel egy négycsillagos ciprusi szálloda ötcsillagos minőségben, gyönyörű kilátással a szálloda minden szegletéből, svédasztalos gazdag vendéglátással, kinti és benti uszodával és wellnessközponttal. A szobák ablakából az elbűvölően szép kertben és tengerben gyönyörködhetünk. www.stgeorge-hotel.com

Zening Resorts az Akamaszi félszigeten

A második éve üzemelő Zening Resorts egyedülálló panorámával büszkélkedhet. Igazi ökofalu a szép természeti környezetet és a nyugalmat kedvelőknek, családi wellnesszel, uszodával és tengerparttal, joga és meditációs központtal, igény szerint spirituális workshopokkal. A vendéglátók maguk termelik a zöldségeket az organikus kertkultúra hagyományait követve. Konyhája kiváló, mindig friss ételeket kínál. www.zeningcyprus.com

Mit érdemes Cipruson venni?

Leginkább levegőt! -állítja Melinda Hamatila magyar származású idegenvezető, aki ciprusi férjével és gyermekeivel már több mint 20 éve a szigeten él és dolgozik. Aki azonban mindenképpen valami különleges ajándéktárggyal akar hazatérni, annak a következőket javasolja:

Szent Mamas képecske

A görög kipriótáknak még elhinni is nehéz, de mintegy 239 saját szentjük van. Ezek közül is nagy kedvenc a Szent Mamas, az adócsalók védőszentje, aki a 7. században élt és a legenda szerint nem volt hajlandó adót fizetni, mert úgy vélte, hogy az adófizetés nem más, mint dupla adóztatás az egyszer már megvásárolt áruért. Ezért oroszlán hátán vágtatott el az adószedők elöl, kis birkával az ölében, mutatva, hogy a birka szőrét nem adja az adószedőknek.

Ezüstmedál kollekció

Különleges ezüstkészítési technikával az un csipke technikával készülnek a szebbnél szebb ezüst medálok és fülbevalók, melyek közül jellegzetesen ciprusi a gránátalma forma, mely az élet örök körforgását szimbolizálja, a kereszt, mely egy női alakot formáz és a termékenységet jelképezi, valamint az arab kultúrából ismert Fatima keze, mely az egészséget védi.

Karob szirup

A szentjánoskenyérfa termése pedig a ciprusi emberek csodaszere, s ennek egyik leggyakrabban használt formája a karob szirup, melyet nemcsak salátákhoz de természetes édesítőszerként is használják a szigetlakók, mindemellett kiváló gyógyszer emésztési panaszokra, megfázásra. Szintén jellegzetes ínyencség még a gránátalma szirup, melyet előszeretettel használnak salátákra vagy magok (kesusió, mogyoró) bevonására. Ez utóbbiak, valamint az aszalt és enyhén cukrozott gyümölcsök is rendkívül kedvelt édességek mindemellett ajándékként is remek választás.

Commandaria

Az igazi gourmék nem hagyhatják ki a ciprusi aszúbort sem, melyet a világ legrégebbi boraként tartanak számon.

Ciprus, a megfizethető luxus

Ács Viktóriát, a Ciprusi Köztársaság Nagykövetsége alá tartozó Ciprusi Turisztikai Hivatal budapesti kirendeltségének vezetőjét arról kérdeztük, hogy milyen légi összeköttetés van és elsősorban milyen célközönségnek ajánlja elsősorban Ciprust, mint nyaralási célpontot? „A nyári szezonban, májustól október végéig heti 5 járat indul Budapestről Larnakába, de a főszezonon kívül is heti több alkalommal vannak járatok. Ciprus elsősorban a közvetlen légi összeköttetéssel rendelkező desztinációkkal versenyzik.

A sziget elsősorban azoknak jó választás, akik szeretik a luxust, a kényelmet, hiszen összehasonlítva a versenytársakkal, itt sokkal kedvezőbb áron érhetők el a kiváló szolgáltatásokat nyújtó 4-5 csillagos szállodák. Ezen kívül rengeteg olyan, még a magyar közönség számára kevésbé felfedezett attrakció és program van a szigeten, mely a kulturális érdeklődést, az aktív kikapcsolódás és a szórakozási igényeket egyaránt kielégíti. Szeretnénk azt is elérni, hogy ne csak a nyári szezonban, de a nyugodtabb, ugyanakkor szintén kellemesen meleg tavaszi és őszi szezonban is felfedezzék végre Ciprust a magyar vendégek.” - válaszolt szerkesztőségünk kérdésére a ciprusi magyar kirendeltségvezető.

 

Forrás: Vendég & Hotel


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.