ECTAA-közgyűlés fontos témákkal, MUISZ-részvétellel

Múlt héten Ljubljanában tartotta 113. közgyűlését az ECTAA, az európai utazási irodai szövetségek brüsszeli szervezete, melyen a MUISZ is részt vett.

A közgyűlés számos aktuális európai témát érintett – mint pl. az új csomagtúratörvény (PTD) beiktatásának folyamata az egyes országokban, a tavaly bevezetett, több szempontból is aggályos Lufthansa DCC EU-s vizsgálata, a légi utasok jogai, az árrés adózás (TOMS) rendszerének felülvizsgálata, a fogyasztók szabályellenes megkülönböztetése azok földrajzi helye alapján, és az online utazási irodák és egyéb szolgáltatók praktikái, EU-s adatvédelmi csomag.

Az európai PNR-használat és adatszolgáltatási kötelezettségek is hamarosan életbe lépnek: első körben a légitársaságok és a GDS-rendszerek működtetik az adatszolgáltatást, hiszen náluk minden, a hatóságokat érdeklő adat egyszerűen fellelhető, ám az egyes országok hatóságai a chartereztetés miatt az utazásszervezőket is információszolgáltatásra kérhetik – a franciák és a belgák már jelezték is ezt a szándékukat, ám technológiai megoldást nem tudtak tenni mellé egyelőre.

A konferencia üdvözölte, hogy az európai / schengeni vízum terén kedvező változások várhatók: az európai országok nagykövetségei és konzulátusai kötelesek lesznek az adott országban képviselettel nem rendelkező országba történő utazáshoz is vízumot kiadni, és a vízum megszerzésére jogosult turisták számára többszöri belépésre alkalmas turistavízumot adnak majd. A szakma arra számít, hogy a változás sokat segít az Európába való beutaztatás fejlesztésében.

A közgyűlés meghívott vendége volt az Európai Bizottság közlekedési biztosa, Violeta Bulc asszony, aki – a sikeres szlovén példa nyomán, melynek kialakításában maga is részt vett – tiszta, zöld jövőt vizionál, melyben a belvárosokban csak önjáró elektromos járművek közlekednek, a nagyvárosokat egymással kiválóan összekapcsolt multimodális közlekedési hálózatok kötik össze, és mindennek a kulcsa az adatmegosztás és a széndioxid kibocsátás csökkentése lesz. A biztos asszony szerint hamarosan óriási befektetéseket látunk majd ezen a területen.

A szakmai témák mellett az ECTAA tisztújítására is sor került, az elnökséget Észtország vette át Dániától. Az észt tagszervezet – a MUISZ-szal együtt – örömmel fogadta a hírt, hogy helyreáll a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolat Tallinnban és Budapesten. A sors fintora, hogy másfél éve épp a tallinni ECTAA közgyűlés alatt zárta be hazánk az ottani nagykövetségét, s ez a hír komoly társadalmi visszhangot kapott Észtországban.

A közgyűlés pénteken egy IATA-délutánnal zárult: a légitársaságok szervezete a megújuló ügynökminősítő rendszerét és a fizetési módok bővülő választékát próbálta népszerűsíteni, azonban álláspontjuk nem közeledett az ECTAA tagországaiéhoz. Az utazási irodák mindenütt úgy látják, hogy a IATA a tisztességesen működő jegyirodákat igyekszik tovább szorongatni az egyes országokban az elmúlt években bekövetkezett értékesítői csődök miatt – miközben továbbra sem nyújt semmiféle védelmet a jóval nagyobb károkat okozó légitársasági csődök ellen az ügynökök számára. Az irodai csődökben érintett országok képviselői elmondták, hogy a csődbe ment IATA irodák sehol nem voltak az utazási irodai szervezetek tagjai, s ha a IATA megkérdezte volna, egyik irodával sem ajánlották volna az együttműködést, épp azok megbízhatatlansága miatt.

A IATA részéről tömör „igen” volt a válasz arra a magyar felvetésre, hogy abszurd, hogy ők követelnek nagyobb garanciákat azoktól a magyar irodáktól, amelyeknek a Malév csődje óta sem utalták vissza a jóváhagyott refundokat – ám ez nem változtat szándékaikon. A legkülönösebb változást mégis az értékesítési „fék” bevezetése fogja jelenteni: egyetlen iroda sem növelhetné eladásait 15%-nál nagyobb mértékben anélkül, hogy előre fizetéssel vagy garanciaemeléssel megteremti ennek fedezetét. A IATA számításai szerint az irodák 38%-át fogja évente legalább egy alkalommal korlátozni ez az eszközük, de ezt nem tekintik aggályosnak. Az ECTAA főtitkára zárómondataival megerősítette, hogy az utazási irodai szakma számára elfogadhatatlanok a IATA tervei.


Új program a Brazíliába látogató turistáknak

Új program a Brazíliába látogató turistáknak 

Kihagyhatatlan program annak, aki kikapcsolódásra és pihenésre vágyik.
Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság  az ÖRV kongresszusán

Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság az ÖRV kongresszusán 

Európa „túlzottan elkényelmesedett a jólétben, de optimista döntésekkel még lehet változtatni.
Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében

Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében 

Ittunk egy mennyei trappistát, beszélgettünk egy titokzatos emberrel és megvizsgáltuk az unió szívét.
Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség

Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség 

Ras Al Khaimah most a magyar piacot is célba vette.
Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást

Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást  

Azonban sokan látják úgy, hogy a szigorítás túl messzire megy.
Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai

Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai 

Egyelőre nem tudni, mitől szakadhattak le a lapátkerekek.
Csendes Olivér az ÖW-től továbblép

Csendes Olivér az ÖW-től továbblép  

Csendes Olivér, az Österreich Werbung (ÖW) digitális és innovációs igazgatója nyártól a Visit Hungary vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak

Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak 

Magyarország a korábbi, 2018-as felmérés óta 18 helyet csúszott vissza a népszerű városok rangsorában, így 2023-ban a 74. helyre került.
Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?