Görögországban felpezsdít a napsütés, a kéklő tenger és a szirtaki

Kalimera! – szólt a görög üdvözlés a Mouzenidis Travel tanulmányútján Görögországban. Hétágra sütött a nap Thesszalonikiben, Barbarával, a görög idegenvezetővel a domboldalra, az erőd mellett húzódó városfalhoz buszoztunk, és hallgattuk meséjét a történelemről, néztük a lábunk alatt elterülő fehér falú, piros tetős házak rengetegét, az előttünk kéklő Égei-tengert és élveztük a szeptember végi görög nyarat.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két napig ismerkedtünk a négy- és ötcsillagos szállodákkal, megtapasztaltuk, hogy a félsziget nem csak az egyszerű apartmanokat igénylő vendégek nyaralóhelye, hanem az igényes környezetet, all inclusive hotelt keresőké is. Kirándultunk a Meteorákhoz, és meglepetésként az Olümposzra is felvittek bennünket az iroda lelkes munkatársai: Anna, a Szibériában született, Görögországba telepített idegenvezető, Iliász, a görög sofőr és Zsuzsa, a budapesti iroda munkatársa. A lelki táplálék mellett a testnek kellő étkekről bőven gondoskodott az all inclusive ellátást adó hotelek személyzete, a szállodákon kívül pedig a tavernák pincérei terítették az asztalokat mindenféle mediterrán jóval: rákkal, hallal, polippal, zöldségekkel, sajttal, gyümölcsökkel, fagylalttal.

Tadziki, tintahal, polip és rák

Thesszalonikiben az eredetileg 8 kilométer hosszúságú, mára feleakkora városfalat néztük meg, majd a város jelképéhez, a parti sétány mellett álló Fehér toronyhoz vitt a sofőr. Az egykor börtönként működő épületben ma múzeum várja a látogatókat. A sétány kedvelt szabadidős helye a városlakóknak, a fiatal fiúk látványos utcai extrém sportot gyakoroltak, azaz ugráltak egyik utcai műtárgyról a másikra. Mások beszélgettek a padokon vagy a parton ülve, illetve kerékpároztak a sétányon felfestett bicikliúton. Buszunkkal elhaladtunk a Szent György rotunda és Galerius diadalíve előtt. A város jellemzően emeletes épületekből áll, lakást erkély nélkül nem láttunk. Feltűnő volt a rengeteg zöld növény az utcákon és az erkélyeken, akár vastag törzsű pálmafák a bejárati ajtó mellett, egyenesen a földből nőve, nem cserépben nevelve. Tiszták, szépen karbantartottak voltak a parkok, jellemzően pálmafák díszelegtek bennük. A bőséges ebédet nem feledjük a tavernákban, ahol a pincérek egyre s másra hordták ki a fogásokat, alig tudtunk nekik helyet csinálni az asztalon. Hozták a görög salátát óriási fehérsajtdarabokkal, a frissítő tadzikit, azaz reszelt uborkát sűrű, görög joghurtban, a könnyű tésztában kisütött szeletelt cukkinit, a lisztbe forgatott, ropogósra sült apró halakat, a feltehetően paradicsom- és sültpaprika-szószban tálalt rákot és sült tintahalat. Szomjunk csillapítására fehér- és vörösbort szolgáltak fel, s keleti édességeket, mézzel átitatott, pisztáciás leveles tésztát, könnyű sárgadinnyefagylaltot. Ízletes volt a forró vízzel felöntött görög kávé, édes volt az ital, és a zacc a csésze alján maradt.

Szökőkút-show, szirtaki, gyermekanimáció

A bőséges ebéd után útra keltünk a Chalkidiki-féslzigetre, hogy elfoglaljuk ötcsillagos szálláshelyünket a Pomegranate Wellness & SPA Hotelben. A szálloda méltán viseli az öt csillagot. Márvány, tükör, üveg és króm felületei, a folyosó fülkéiben kiállított klasszikus görög szobrok másolatai modern környezettel társulnak. Füves, pálma- és gránátalmafákkal, mediterrán bokrokkal, virágokkal beültetett kertjéből járólapokkal kikövezett utak vezetnek az apartmanokhoz, kertkapcsolatot biztosítva. A parkban medencék, színpad, különféle bárok, gyermekfoglalkoztatók ölelik körbe az épületet, s egyenes út vezet a saját, kavicsos tengerpartig. Esténként élőzene várja az épületben a szórakozni vágyó vendégeket, vagy a szabadtéri színpadon, a medencék mellett szintén élőzenére járhatják körben, összefogódzva a szirtakit. Felejthetetlen az épület előtti esti szökőkút-show, a zenére különféle formákban, más-más színnel megfestett, fel-felszökő vízsugarak, a meg-meggyulladó fáklyák. A műsor záró képe olyan látványt és érzetet adott, mintha hanyatt fekve lebegnénk a víz alatt és felettünk lassú, óriási hullámokban hömpölyögne a tenger, és minden egyes vízcseppje apró szikraként ragyogna. A műsort fehér ruhás táncosok tették még különlegesebbé, akik a Zorba, a görög című filmből ismert szirtakit táncolták. A gyermekek szórakoztatásáról fiatal nemzetközi animátorcsapat – köztük magyar tanítónő – is gondoskodik, vidám játékokkal felejthetetlenné téve nyaralásukat. Hűvösebb időben sem kell nélkülözni a tenger vizét a hotel lakóinak, a wellness és SPA részlegen tengervízzel feltöltött úszómedencében fürödhetnek. Kellemes, 24 Celsius-fokos vize jól esik a finn, az orosz szauna vagy a gőzfürdő után. Különböző élményelemek frissítik a testet, mint a langyos, illetve trópusi esőt imitáló zuhanyok, a Kneipp-taposó, a merülőmedence, a jacuzzi. A wellness után – mint a régi görögök – falfülkékben álló ágyakon pihenhetünk, a modern technika használatával, légkondicionált helyen. Mindehhez fehér fürdőköpeny, fürdőlepedő, egyszer használatos papucsok járnak.

Helikopter-leszállópálya, saját medence, „botanikus kert”

Két nap alatt számos hotelt megnéztünk a Chalkidiki-félszigetből három ujjként kinyúló félszigetek két közelebbi nyúlványán: Sithonián és Kassandrán, valamint Pieria tartományában. Az egyik hotelnek még helikopter-leszállópályája is volt, éppen rajta állomásozott egy helikopter. A legkülönlegesebbnek a Cavo Olimpo Luxury Resort és Spa-t találtuk. Légkondicionált volt a folyosója is, a lakásméretű lakosztály ideális elosztása, az óriási ablakok, a lakosztályhoz tartozó feszített víztükrű saját medencék és a szintén feszített víztükrű nagy, közös medencék minden igényt kielégítenek.

A négy- és ötcsillagos hotelekben bárok és különféle éttermek állnak a nyaralók rendelkezésére az épületben és a medenceparton. Hotelenként más-más különlegesség csábítja a vendégeket: night klub, kaszinó, görög show-műsorok. Az egyik mediterrán tetejű, piros cserepes üdülőfalu mellett zöldellő növények borítják a sziklákat, régi festményeken látni ilyen vadregényes tájat, a másik oldalon olajfaligetek, elöl pedig a kék, a zöld és a szürke különböző árnyalataiban játszó Égei-tenger. Aki az Adriai-tengerhez szokott, annak furcsa, hogy nincs a megszokott illata a víznek. Köszönhető ez talán annak is, hogy kristálytiszta, átlátszó a víz. Némelyik hotel parkja szinte botanikus kert, a különféle fák törzsénél táblácskák jelzik nevét és a legfontosabb tudnivalókat. Ott hétköznapiak a nekünk egzotikus citrusfák: citrom, narancs zöldellik, zöldessárgásan, pirosasan érik a gránátalma, termése fejlődik a magnóliafának, második szüretre érleli bogyóit az olajfa, zöld és feketébe hajló, sötétlila szemeket is tartogat. A mediterrán éghajlaton bokorrá növő virágok tucatjai sorakoznak a kertekben, itthon cserépnyi szépségek nyílnak csak belőlük.

Görög istenek lakhelye

Szállodalátogatásunk végén az Olümposzra kirándultunk. A luxushotel felé vezető úton már láttuk a hegyláncot és a hotelből is a mögöttünk magasodó hegyet, lábánál, a hotel előtt hullámzott a tenger. A hegy zordnak tűnt, csúcsai felhőkbe burkolóztak és az odavezető úton árnyékot vetett ránk. De amikor felérve elénk tárult a közel 3000 méter magas hegylánc fehér szikláival, zöld erdőivel, elcsendesedtünk a látványtól. A 12 olümposzi isten lakhelyén jártunk, ott, ahol a legenda szerint Zeusz uralkodott.

Égig érő sziklák

A Meteorák meglátogatását, az „égben lebegő kolostorokat” kínálta utolsó Görögországban töltött napunk. A legöregebbikhez, a Varlaam-kolostorhoz az ikonmásoló műhelyen át vezetett az út, Kalambaka városán át. Miután megszemléltük, hogyan alkotnak a festmény-, illetve az ikonmásolók, és vásároltunk, továbbhaladtunk a ritka természeti tüneményekhez, az évmilliók során a tengerből kiemelkedett 100-150 méter magas sziklákhoz. A hatalmas, meredek, síkra csiszolódott oldalú, lenyűgöző sziklák láttán, az út mentén lévőre a fotó kedvéért kimászva megtapasztalhattuk az ember porszemnyi létét az időtlenül magasodó hegyek között. Egykor 24 kolostor állt ott, ma már csak ötöt használnak a szerzetesek. A 14. században épült Varlaam-kolostorban – mely kápolnája építőjéről kapta nevét – még látható a kosárháló, melyben felhúzták társaikat és az élelmet a szerzetesek, de már kényelmesen kiépített, gyalogos műút vezet az épületbe. Múzeuma őrzi a kézzel írt könyvritkaságokat, férfi és női öltözeteket és mindennapi tárgyakat. Temploma falfestményei szenteket, egyházi személyeket ábrázolnak, különleges látványosságok. Egy udvarról nyíló kamrában koponyák sorakoznak a polcokon, egykori szerzetesek földi maradványai. Megmaradt a szerzetesek egykori konyhája a nyitott kéménnyel, a kúttal, a tűzhellyel, a fölé készített bográccsal, az edényekkel, hordókkal. Az udvart mandulafák díszítik, cserepes növények zöldellnek a falak mentén. Két kolostor között láttunk kifeszített drótköteleket is a magasban, elektromos csörlők tartozékai, például a kolostorok közötti közlekedés megkönnyítésére.

Utolsó este diavetítéssel egybekötött előadást tartott a Mozenidis Travel görög képviselője, bemutatva a 19 üzletágat – például orvosi szolgáltatások, ingatlan irodák, VIP-szolgáltatások – magáénak tudó, saját autóbuszparkkal és repülőgép-társasággal rendelkező vezető görög utazási irodát.


Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.
Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy

Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy 

Nincs rá jobb szó, dögletes meleg van Borneón – de túl lehet lendülni rajta.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.