Hallott már a Vanília-szigetekről?

Trópusi paradicsom pálmafákkal, vulkánokkal, vízesésekkel, homokos tengerpartokkal, négy földrész kultúrájával – ezt nyújtja a turistának a Vanília-szigetek.

Az Indiai-óceán mesés szigeteinek képviselői Budapesten mutatkoztak be a minap a Turkish Airlines szervezésében megvalósult workshopon. Köszöntőjében Levend Arisoy, a török légitársaság magyarországi igazgatója kiemelte, hogy folyamatosan bővítik a térségbe irányuló járataik számát, így régiónkból is egyre több turista számára válnak elérhetővé ezek az álomszigetek. Jelenleg a térségben Mauritiusra és Madagaszkárra repül a török légitársaság, de a téli menetrendben a Seychelle-szigetekre is közlekednek majd járataik.

Pascal Viroleau, a Vanilla Island marketing-együttműködés igazgatója mutatta be a térséget, illetve az annak népszerűsítésére, az Európai Unió támogatásával létrejött marketing-együttműködést. A Mauritiust, Reuniont, Madagaszkárt, a Seychelle-szigeteket, a Comore-szigeteket, továbbá Mayotte-ot tömörítő szövetség 2010-ben született, és 2014 óta aktív igazán.

A Vanília-szigetek elnevezés onnan származik, hogy ezeken a területeken sikerült megoldást találni a vanília növény megtermékenyítésére (eredeti élőhelyén, Mexikóban egy speciális méhfaj porozta be a növényt, de ez a faj nem él az Indiai-óceán szigetein, ezért kézzel kell elvégezni a beporzást), ennek következtében terjedhetett el a különleges fűszer világszerte. Olyan sikeres volt az orchideafélék családjába tartozó növény meghonosítása, hogy ma Madagaszkár a világ első számú vaníliatermelője.

Azt is megtudtuk, hogy a trópusi éghajlatú szigetcsoport a kultúrák olvasztótégelye, ahol afrikai, indiai, kínai, európai eredetű népek keveredtek, ennek megfelelően hagyományaik és ételeik is különlegesek, egyediek. Ugyanakkor a gazdasági fejlettség miatt a legtöbb helyen a higiéniai viszonyok és közlekedési hálózat is európai színvonalú.

Kiderült azért, hogy a szigetek között jelentős különbségek akadnak. Mauritius, a Seychelle-szigetek és Réunion számít a legfejlettebbnek, itt a legerősebb a turizmus is, míg Madagaszkár egy feljövőben levő desztináció, a legszegényebb Comore-szigetek pedig még felfedezésre vár. A Vanília-szigetek marketing-együttműködés egyik célja éppen a fejletlenebb területek turizmusának népszerűsítése. Fontos feladatuk még a szigeteket kombináló utazási lehetőségek népszerűsítése és a hajóstársaságok meggyőzése arról, hogy érdemes útvonalhálózatukba iktatni a térség kikötőit.

Viroleau emlékeztetett arra is, hogy 25 évvel ezelőtt éppen a Comore-szigetek volt a térségben az első felkapott desztináció, ahol elsősorban dél-afrikai befektetők és turisták jelentek meg. Később belpolitikai viszályok és katonai puccsok hatására visszaesett az érdeklődés a terület iránt, az utóbbi években azonban a szigetcsoporton nyugodt a helyzet, így adott az esély a turizmus fellendülésére. Jelenleg évente csupán tízezer turista keresi fel az országot, de mivel egymás után indítanak ide járatokat a légitársaságok (legutóbb a Kenyan Airways és az Ethiopean Airlines), a helyzet gyorsan változni fog.

A térségbe a legnagyobb számban jelenleg francia turisták érkeznek, ez nem is csoda, hiszen Réunion Franciaország tengerentúli területe, ahol a francia a hivatalos nyelv és az euró a fizetőeszköz. A Seychelle-szigetek gyarmatosítását szintén a franciák kezdték, de azután 1814-ben Mauritiusszal együtt angol fennhatóság alá került a terület, ezért ezeken az angol a kommunikáció nyelve. Nem csoda hát, hogy az angolok jelentik a második legfontosabb küldőpiacot, utánuk a németek, majd a kínaiak következnek. Kína ugyanakkor nem csupán küldőországként, hanem befektetőként is egyre jelentősebb a térségben, mint kiderült, Mauritiusra, a Seychelle-szigetekre, sőt már Madagaszkárra is van közvetlen légi járat Kínából.

A rendezvényen közel 30 helyi turisztikai szolgáltató képviselője vett részt, köztük volt egy magyar hölgy is. Amint Somogyi Orsolyától megtudtuk, ő képviseli régiónkban a madagaszkári Jacaranda beutaztató irodát. A testre szabott túrák és incentive programok szervezésére specializálódott társaság 1997 óta működik, 100%-ban helyi tulajdonban van, öt irodájuk lefedi az egész szigetet. Elmondása szerint a világ negyedik legnagyobb területű szigetének felfedezéséhez legalább 10-14 napra van szükség, a turisták az egyhetes, tíz napos körutazás után rendszerint tengerparti pihenéssel fejezik be a programot.

A Reunion szigetét képviselő Laura Kbidi arra hívta fel munkatársunk figyelmét, hogy a különleges természeti képződmények kedvelőit fantasztikus látvány várja náluk. Kialudt és szunnyadó vulkánok, óriási szurdokok, vízesések – erre számíthat az, aki elutazik Reunionra.

Néhány évvel ezelőtt munkatársunk eljutott a Vanília-szigetek egyikére, a Seychelle-ről szóló képes beszámolónkat ezen a linken olvashatják.


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?