Színes hanza házak és bálnaszalámi Bergenben

A norvég kikötőváros, Bergen lakói úgy tartják, hogy itt minden évszak nyújt valami érdekességet. Különösen a nyár, amikor a reggeli 6-7 fok után napközben már több mint 15 fokot jeleznek a hőmérők. Akik viszont Európa közepéről jönnek ide, azoknak jól esik a vastag kabát, sőt a sál is gyorsan előkerül a táskából.

A korábbi királyi főváros kikötője melletti széles főtérre autóbusszal érkeztünk – a szeles, esős idő ellenére sok érdeklődő turista gyűlt össze. A közeli halpiacra siettünk, ahol hangos szóval igyekeztek a portékákra terelni a figyelmet a gumicsizmát öltött kereskedők. Az áruk között nemcsak különböző halakat és a tenger gyümölcseit láthattuk, hanem több asztalon a rénszarvas-, illetve a bálnaszalámit is felfedeztük.

Ahol a gabonát és a fűszereket könyvelték

A szemerkélő eső ellenére megteltek a halszendvicseket kínáló bárok és a presszók teraszai is. Az embereket nem zavarták az esőcseppek, mert hozzászoktak a zordabb a nyári időjáráshoz. Többen a rakpart menti főutcán sétáltak és a cégérekkel ellátott egykori hanza házsorban gyönyörködtek. Ezek az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek, és Bergen egyik büszkeségének számítanak. A különböző színekben pompázó régi épületek és a különleges belső udvarok eredeti állapotukban maradtak meg a mának. Többségükben lakják is ezeket a házakat, amelyek alsó szintjén üzletek és éttermek találhatók. Bár Bergen nem volt hanza város, viszont a településen volt hanza képviselet, amely szigorú szabályok szerint működött. Ezt bizonyítják a nevezetes házsor végén található múzeumban látható emlékek is. Az emeletes épület alsó részében bemutatják, hogy az itteni hanza kereskedők milyen eszközöket használtak a halszállítmányok pontos méréséhez és ellenőrzéséhez. De láthattuk a valamikori főnök szobáját és konyháját is, illetve megtekinthettük azt a helyiséget, ahol elkönyvelték a beérkező gabonát, gyümölcsöt és fűszereket. A falon elhelyezett térkép arról tanúskodott, hogy szinte egész Európában kereskedtek, hajóik nagyon sok helyre jutottak el a kontinensen.

A főutca végén már messziről megpillantottuk az egykori erődöt. Közelebb érve kitárulkozott előttünk a reneszánsz épületegyüttes, amely stílusában a kissé a visegrádi várra emlékeztetett. Az erőd valamikor palotaként szolgált és ma is az egyik különlegessége a rakpart menti városrésznek. A körülötte elterülő gondozott parkban helybeliek és turisták sétálnak.

A kilátóból előtűnt a város panorámája

Ezt követően a bergeni felvonóállomáshoz mentünk, és rövid utazás után elértük a város feletti kilátót. A vihar elvonulása után újra kisütött a nap, így Bergen pazar látványában gyönyörködhettünk. Ilyenkor különösen vonzó ez a város, amely a norvég gazdaság, a kereskedelem, a kultúra és az egyetemek színhelye. Arra is lehetőségünk nyílt, hogy szemtől szembe lássuk, hogyan építkeztek korábban az emberek és miként emelnek faházakat napjainkban a helybeliek. A régi házakat téglából építették, homlokzatukat különféle elemekkel díszítették. Az újabbakat viszont fenyőből alakították ki és a lakások homlokzatát hófehérre festették.

Tisztelgés a zeneszerző szobra előtt

Élményekkel teli bergeni sétánkat a belvárosban, a városháza előtt fejeztük be. Ennek a patinás parkjában számos turista tisztelgett a város híres szülöttjének, a világhírű norvég zeneszerző és zongoraművész Edvard Grieg (1843-1907) szobránál. A mestert többek között Liszt Ferenc egykori barátjaként is emlegetik, aki kitartó alkotómunkára ösztönözte Grieget.


Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.