Több halálos áldozata is van az olaszországi szállodára zúdult lavinának

Több halálos áldozatot követelt a szállodára zúdult lavina Pescara közelében - jelentette az olasz sajtó csütörtökön.

A katasztrófa még szerdán történt. A mentőosztagok eddig három halálos áldozatot találtak. Személyazonosságukat egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Hatósági információk szerint a szállodában 35 személy tartózkodott, közöttük több gyermekes család.

Eddig két túlélőt találtak: egyikük, egy 38 éves vendég kiment az épületből az autójához, hogy feleségének gyógyszert keressen, és látta, ahogyan a lavina elsodorta az épületet. Ő adta le a vészjelzést, az első mentőegységek azonban csak csütörtök hajnalban érkeztek a helyszínre.

Több mint hetvenen vesznek részt a túlélők keresésében, speciális alpesi mentők, barlangászok, az idő ellen küzdenek, de az emberkereső kutyák eddig nem szimatoltak életjeleket. A mentők kiáltásaira sem érkezett válasz. Egyre kevesebb a remény, hogy további túlélőket találnak.



A KKM nem tud magyar áldozatról

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nem tud arról, hogy lenne magyar áldozata a szerdai közép-olaszországi földrengéseknek és lavinának - közölte a tárca.

Olaszország középső részét - Lazio, Marche és Abruzzo régiók határán - szerda délelőtt rázta meg három közepes erejű földrengés. Ezt követően Pescara közelében lavina zúdult egy kis szállodára; sajtóhírek szerint akár 35 ember is a hótömeg alatt rekedhetett, és eddig három halálos áldozatot találtak.

A KKM konzuli szolgálatának szerdai tájékoztatásában azt írták: az ország északi területei utazási szempontból továbbra is biztonságosnak tekinthetőek. Rómában rövid időre leállították a metrót, de nem sokkal később ismét zavartalanul lehetett közlekedni. Rómában és Rietiben kiürítették az iskolákat, felfüggesztették a forgalmat az érintett területen áthaladó A24-es autópályán, valamint leállították a vasúti forgalmat is.

A konzuli szolgálat közölte: egyelőre nem érkeztek hírek komolyabb károkról, áldozatokról, ugyanakkor a kárfelmérést nehezíti a rendkívüli mennyiségű hó, amely az elmúlt hetekben esett a térségben, ahogyan a rendkívüli időjárás miatti áramkimaradások is nehézséget jelentenek.

{youtube|id=s88ev-R50lg}


Frissítés: túlélőket találtak a hó alatt

Hat túlélőt, valamint öt halálos áldozatot találtak eddig a hó alatt a közép-olaszországi Rigopiano szállodánál - jelentette be az olasz tűzoltóság pénteken, helyesbítve a korábban közölt adatokat.

"Élnek és beszélünk hozzájuk" - mondta Luca Cari, a tűzoltóság szóvivője a túlélők megtalálásakor. A csoportra a mentőegységek délelőtt találtak rá. Hat személyt találtak élve, közöttük két gyermeket. Elsőként egy kisfiút és édesanyját emelték ki a hóval borított épület roncsai közül. További négyet még nem tudtak kiemelni.

Az első hírek hat személyről szóltak, majd nyolc túlélőről, később a tűzoltóság és a belügyminisztérium a kezdeti adatot erősítette meg. A tévedést az okozta, hogy a túlélőket két csoportban találták meg, a már kiemelt édesanya és gyermeke külön voltak, és őket a sietségben kétszer számolták.

Anya és fia a Rigopiano hotel konyhájában, egy födém alatt talált menedékre a szerda délutáni katasztrófa pillanataiban. Találtak maguknak élelmet, és tüzet is gyújtottak. Az első hírek szerint a mentőegységek tagjai a füst szagára figyeltek fel. Miután kiszabadították, kórházba szállították őket.

Két további túlélőt is találtak még csütörtök hajnalban, akik a lavina perceiben nem tartózkodtak a szálloda épületében.

Akár 30 ember is eltűnhetett a két nappal ezelőtti lavinában, amely maga alá temette a szállodát. Eddig két holttestet tudtak kiemelni az épület romjai alól, és az olasz sajtó értesülése szerint már három további holttestet lokalizáltak.

A pénzügyőrség alpesi mentőegységét vezető Luca Gagliardi, aki embereivel sítalpon elsőként érkezett a helyszínre, és azóta szünet nélkül dolgozik a túlélők keresésén, úgy nyilatkozott, hogy az épületet még nem vizsgálták teljesen át, ezért nem adják fel a reményt, hogy további túlélőket találhatnak.

Az idővel versenyt futó mentőket az a remény motiválja leginkább, hogy még életben maradottakat találhatnak - hangsúlyozta Fabrizio Curcio, a katasztrófavédelem vezetője.

Szakértő: kicsi a túlélés esélye

Öt százalék esélye van a túlélésre annak, akit maga alá temet egy lavina, ezért meg kell próbálni a lavina felszínén maradni - mondta Réthy István, a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány kutatásvezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

A szakember szerint a legfontosabb óvintézkedés az lehet, ha elkerülik az emberek azokat a területeket, ahol esélye van, hogy elsodorhatja őket a hótömeg. Ha a lavina már elindult, akkor arccal a völgynek kell fordulni és meg kell próbálni a hózuhatag felszínén maradni, ezt segíti például a lavinalégzsákkal ellátott kabát is.

A lavina sújtotta terület nehezen megközelíthető a friss hótömeg miatt, mert abban sem ember, sem gép nem tud haladni, a helikopterek pedig nem tudnak leszállni, illetve egy helikopter újabb lavinát is indíthat.

Forrás: MTI


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.