Új arculattal lép a világ elé Marseille

Marseille folyton nyüzsgő, lüktető nagyváros a Földközi-tenger partján. Franciaország legnagyobb kikötőhelye hamarosan új arculattal gazdagodik.

Rengeteg itt a turista, emiatt keverednek egymással a nyelvek, hiszen Földünk legkülönbözőbb részeiből érkeznek ide fiatalok és idősebbek. A vendéglátók pedig azon fáradoznak, hogy az külföldiek minél jobban érezzék magukat Franciaország második legnagyobb városában. Tréfásak, segítőkészek és rendkívüli kereskedői érzékkel rendelkeznek.

Új infrastruktúra van készülőben

Ebben a nemzetközi metropoliszban – amelyet valaha a görögök alapítottak – jól megfér egymással a régi és az új. Ahogy ma is emlegetik: ez a város egy hatalmas kulturális olvasztótégely építészeti remekekkel, különböző stílusokkal és modern, XXI. századi értékekkel. Nem véletlen tehát, hogy Marseille 2013-ban elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Sőt, a franciák világszerte ismert forradalmi és nemzeti himnusza is ebből a városból ered.

Az egykori uralkodók mindig számon tartották Marseille-t és segítették a fejlődését. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a XIX. században új kikötőt építettek. Amikor pedig 1898-ban megnyitották a Szuezi-csatornát – melynek emlékére példaként Verdi megírta az Aida című operáját –, Marseille kikötőjének a jelentősége tovább nőtt, mivel a korábbinál megnégyszereződött az áruforgalma. Ennek előnyeit ma is élvezi a város.

Marseille-ben a megőrzött múlt mellett egyre inkább feltűnnek a jelen jegyei is a település arculatán. Mindezt annak köszönheti, hogy 2020-ig megújul a város, erre pedig egy jól kidogozott fejlesztési programot valósítanak meg. Teljesen új infrastruktúrát építenek, amely lényegesen javítja az itt lakók és az ide érkező turisták életminőségét. A városban arra törekszenek, hogy Marseille Európa első húsz leglátogatottabb településének egyike lehessen a jövőben.

Új negyedeket emeltek

Ennek a jelei máris jól láthatók. Az utóbbi időben ugyanis régi negyedek tűntek el és a helyükön újak jöttek létre. Több múzeum, szálloda, étterem szolgálja a növekvő idegenforgalmat. Új irodaházak, sportlétesítmények emelkednek már, új felüljárót és modern kórházat is építettek a belvárosban, a kikötőben pedig megteremtették a konténeres hajószállítás feltételeit. Erről a helyről manapság harminc országba juthatnak el az utazók. Ma már a tengerparti részen öt kilométer hosszúságban, modern sétányon közlekedhetnek a látogatók. Rengeteg a park, a zöldfelület, és a gyerekek örömére több korszerű játszóteret is kialakítottak. A homokos partú strandját ilyenkor nyáron különösen sokan látogatják. Érdekességnek számít, hogy a belvárosban egy valamikori görög kikötő feltárt romjait is bemutatják. A maradványok hátterében viszont új, emeletes épületeket emeltek, a modern futballstadion pedig már a város egyik jelképévé vált.

Marseille-ben az új városarculati program megvalósítása tehát jó úton halad. A fejlesztésre szánt pénzt fontos célra fordítják, miután meg akarják mutatni Európának, hogy mennyire fontos hely Marseille. A város központjából gyalogosan is gyorsan elérhetők a fontosabb nevezetességek. Közel van a hatalmas kikötő a látványos rakodódarukkal, illetve a jachtokkal. Nem beszélve a monumentális Szent Miklós erődről, vagy az új tengerparti sétányról, amelyet főleg a családtagokkal érkező turisták kedvelnek igazán.

Látni a román-bizánci stílusban épült bazilikát, a Notre Dame de la Garde-t, amely lenyűgöző méreteivel messziről felfedezhető és a város egyik meghatározó ékessége. 1893-ban szentelték fel, azóta zarándokhely. A templom különleges és gazdagon díszített belsejében a falakon hajómodellek, zászlók és fogadalmi táblák találhatók. Emellett szintén nevezetes a gótikus nagy székesegyház, a Chatedrale de la Major is, amely az olaszországi genovaira hasonlít. A régi városrész utcái azért érdekesek, mert szűkek és kanyargósak.

Pazar panoráma a városdombról

Ha felsétálunk a város feletti dombra – ahol padok nyújtanak pihenést az érdeklődőknek –, pazar panoráma tárul elénk a régi épületekre, az új üvegpalotákra, amelyek már a jelen századunk építményei Marseille-ben. Így az itteniek példaként emlegetik a világ harmadik legnagyobb hajótársaságának égbe nyúló székházát, amely nemrég készült el. Ebben a városban ugyanis értelemszerűen sok minden szól a tengerről, a hajózásról, a kikötőről.

A többek között kézműves manufaktúrák által készített szappanjairól, az olajáról, a hatalmas kikötőjéről és bazilikájáról híres Marseille tehát nap mint nap lüktető életet él. Hihetetlen a forgalom az utcákon, ahol az autók végtelen sorával találkozhatunk, miközben a járdákon is nagyon sokan járnak.


Új program a Brazíliába látogató turistáknak

Új program a Brazíliába látogató turistáknak 

Kihagyhatatlan program annak, aki kikapcsolódásra és pihenésre vágyik.
Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság  az ÖRV kongresszusán

Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság az ÖRV kongresszusán 

Európa „túlzottan elkényelmesedett a jólétben, de optimista döntésekkel még lehet változtatni.
Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében

Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében 

Ittunk egy mennyei trappistát, beszélgettünk egy titokzatos emberrel és megvizsgáltuk az unió szívét.
Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség

Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség 

Ras Al Khaimah most a magyar piacot is célba vette.
Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást

Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást  

Azonban sokan látják úgy, hogy a szigorítás túl messzire megy.
Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai

Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai 

Egyelőre nem tudni, mitől szakadhattak le a lapátkerekek.
Csendes Olivér az ÖW-től továbblép

Csendes Olivér az ÖW-től továbblép  

Csendes Olivér, az Österreich Werbung (ÖW) digitális és innovációs igazgatója nyártól a Visit Hungary vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak

Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak 

Magyarország a korábbi, 2018-as felmérés óta 18 helyet csúszott vissza a népszerű városok rangsorában, így 2023-ban a 74. helyre került.
Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?